Arany hitelkártya a halott festőnek
Dátum: 2007. április 13., péntek, 20:06
Stephan Lochner festőművészt minden bizonnyal a pestis vitte el, egyes vállalatok azonban még mindig reklámlevelekkel bombázzák az 556 éve halott kölni mestert.

Különös levél landolt nemrég a kölni dóm postaládájában. A címzett Stephan Lochner, a késő gótikus festészet jeles alakja. Nevéhez fűződik például a dóm híres szárnyas oltárképe Máriával, a kisdeddel, a három királyokkal és a város védőszentjeivel.

A feladó Deutsche Post AG, a német postavállalat egy új szolgáltatást akart a címzett figyelmébe ajánlani, aminek révén jutányos áron negyedévente az összes új postabélyeget megkaphatja.

A messze földön ismert mester helyett Norbert Feldhoff, a dóm prépostja válaszolt és levelét egyenesen Klaus Zumwinkel elnöknek címezte. "Már-már tragikus, hogy Stefan Lochner jelenlegi állapotában nem tudja igénybe venni az Önök 'különleges szolgáltatását'. Új címét sem tudom megadni, pedig igen jól ismerjük Lochner urat, sajnálatos módon azonban nem tudjuk elérni, mert egész pontosan 556 éve elhunyt" - írta az egyházfi.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent cikk szerint nem ez az első eset, hogy Lochnernek címzett reklámlevelet érkezik a dóm címére. Tavaly például az American Express arany hitelkártyát kínált a középkori festőnek, a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap pedig kedvezményes előfizetési lehetőséggel próbálta csábítani.

A kölni érsekségen úgy vélik, Lochner neve a dóm címével párban véletlenül egy vásárlói adatbázisba kerülhetett, és körbe-körbe jár a reklámleveleket küldözgető cégek között.

A Deutsche Post AG elnöki irodájáról ezután udvarias levél érkezett. Érthető, hogy a prépost nem tudja megadni Lochner tartózkodási helyét, hiszen az egyház időtlen idők óta menedéket nyújt az üldözötteknek - áll a levélben. A postavállalat 1111,11 eurót (27 ezer forintot) is adományozott a dóm felújítási munkálataira.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ