Londoni kiállítás a császári Kínáról
Dátum: 2005. december 17., szombat, 21:59
Kiállítás nyílt a londoni Királyi Akadémián Kína: három császár 1662-1795 címmel, elsősorban a pekingi Palota Múzeumból érkezett műkincsekből.

A három császár mindegyike, Kang-hszi (Kangxi), Hung Cseng (Hong Zheng) és Csien-lung (Qianlong) - a Csing-dinasztia (Qing) meghatározó tagja volt. Mandzsúriából származtak és Kína uralkodásuk alatt olyan nagyhatalommá vált, amelynek határai túlnyúltak Tibeten, Mongólián és Vietnamon. Mindhárman liberális szelleműek voltak, tiszteletben tartották a vallásszabadságot, nem korlátozták a különböző etnikumokat kultúrájuk, hiedelmeik gyakorlásában - szabadon terjedhettek Konfuciusz eszméi és a tibeti buddhista tanok - ugyanakkor megőrizték a mandzsúriai kultuszt, a sámánizmust is - írta a Corriere della Sera című napilap.

Mindezt tükrözi a kiállítás mintegy 500 műkincse, amelyekben helyet kap külön-külön a három császár egyéniségének és stílusának bemutatása is. Kang-hszi érdeme a birodalom katonai megerősítése volt. Fia, Hung Cseng hatékonyon adminisztrációt hozott létre, Csien-lung az irodalom és a festészet iránt érdeklődött. Ez a császár a kínai kultúra nagyszerű mecénása volt, hatalmas gyűjtemény birtokosa és maga is művész. Több mint 30 ezer verset írt. A látogatók megcsodálhatják azt a burnótszelencét, amelyre a díszítő elemeket és a verset is ő írta, valamint egy festménysorozatát, amely 17 szépséget ábrázol pihenés közben. A császárok nyitottak voltak Nyugat felé, jezsuita misszionáriusok álltak védelmük alatt, tanították a festészet technikáját és a csillagászatot.

Képek, porcelánok, jáde tárgyak, talizmánok, amulettek, művészien megmunkált bútorok láttatják a birodalomhoz tartozó népcsoportok művészetét, amelyet magas trónjukról is fontosnak tartott a három császár. Maga a trón is kiállítási darab minden tartozékával együtt.

A kiállítás 2006. április 17-ig tart nyitva.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ