Elkötött lábú asszonyok nemzedékei
Dátum: 2007. május 6., vasárnap, 11:21
A kínai múlt fájdalmas emlékeit őrzi az a múzeum, amely a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartomány székhelyén, Csengtu (Chengdu) városában nyílt a "„ótuszlábakról", pontosabban az elkötött lábú nőkról.

Fan Csien-csüan (Fan Jianchuan) kínai néprajzkutató, a múzeum kurátora maga gyűjtötte össze több mint 20 év alatt Kínában és Tajvan szigetén a kiállított több mint ötezer pár apró, ívelt formájú lábbelit, amilyet a század első felében született nők java része viselni volt kénytelen.

A női lábfej elkötése, vagy a „lótuszláb" gyakorlata a hagyomány szerint több mint ezer éve terjedt el, amikor az akkor uralkodó Tang-dinasztia egyik császára beleszeretett egy igen apró lábú ágyasába, aki tánc közben selyembe bugyolálta a kecses végtagot.

A következő évszázadokban a kislányok lábfejének elkötése a női szépség fontos elemévé vált, sok esetben a házasság függött tőle, a szexualitás fontos elemének tekintették. A kislányok lábát öt-hatéves korukban kötötték el, hogy egészen apró maradjon, az igen fájdalmas folyamat a lábfej csontjainak eltörésével járt. A legkisebb lótuszcipők hossza alig 9 centiméter volt.

A kegyetlen gyakorlat a szárazföldi Kínában még elterjedt volt a múlt század első felében. Kína-szerte itt-ott ma is lehet találkozni igen idős asszonyokkal, akik elkötött lábukon tipegnek - hosszabb távolságot megtenni alig képesek.

Fan Csien-csüan egymillió jüant (mintegy 23 millió forint) költött arra, hogy megvásárolja a régi lótuszcipőket.

A múzeumavatáson megjelent legidősebb asszony a 103 éves Csen Cseng-si (Chen Zhengshi) volt. „Nem akartuk, hogy elkössék a lábunkat, de nem volt más választásunk" - mondta az újságíróknak.

Az ezer négyzetméteres csengtui múzeumban a finom selyemcipőcskék ezrei mellett fotók mutatják az elkötött lábú asszonyok utolsó nemzedékét.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ