Az országos grafikai biennále anyaga Budapesten
Dátum: 2005. december 20., kedd, 8:31
A XIV. Országos Tervező Grafikai Biennále anyagából nyílik kiállítás Privát üzenetünk az Európai Uniónak címmel az Iparművészeti Múzeum kupolatermében december 22-én, csütörtökön 17 órakor.

Molnár Kálmán, a Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafikai tanszékének vezetője, a biennále fő szervezője az MTI-nek elmondta, hogy jövőre lesz 30 éves a nagy seregszemle. Annakidején a kulturális kormányzat a különböző művészeti biennálekat vidékre telepítette, a tervező grafikusok minden második évben Békéscsabán mutatkoznak be. Azért esett a választás az alföldi városra, mert fölajánlotta támogatását és vonzáskörzetében, Gyomán van a nagy hagyományokkal rendelkező Kner Nyomda.

A köztes évben Budapest valamelyik múzeuma vagy kiállítóterme ad lehetőséget az anyag bemutatására, így idén az Iparművészeti Múzeum, ahol 120 résztvevő mintegy 400 munkája lesz látható.

Molnár Kálmán az MTI-nek hozzátette, hogy a tervező grafikus szakmának a biennále az egyetlen országos rendezvénye és részt vehetnek rajta a szövetség, az alap, a fiatal művészek stúdióinak tagjai és a két művészeti egyetem tervező grafikai szakos hallgatói.

A csütörtökön nyíló kiállításon azokat a plakátokat, rajzokat is láthatják az érdeklődők, amelyek a tavaly májusi európai uniós csatlakozás előtt készültek.

A tanszékvezető egyetemi tanár megjegyezte, hogy rengeteg tehetséges munka halmozódik föl, ebből viszonylag kevés látható az utcákon, mert a kulturális intézményeknek nincs elég pénzük a plakátok kihelyezésére. Mindenesetre a biennále és a köztes év kiállítása jó alkalom arra, hogy a közönség megismerje a grafikában rejlő lehetőségeket és nem utolsósorban az elkészült munkákat.

A 2004-es békéscsabai XIV. Országos Tervező Grafikai Biennále teljes anyaga 2006. január 29-ig látható az Iparművészeti Múzeumban (IX. kerület Üllői út 33-37.).

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Hogy szerelmes vagy, az nem ok arra, hogy szeressenek."
Hippolyte Taine
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ