Meghalt Krajcsirovics Henrik festőművész
Dátum: 2007. július 24., kedd, 14:31
Életének 78. évében kedden elhunyt Krajcsirovics Henrik festőművész – tudatta az alkotó családja.

A tatabányai származású alkotó a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után hazatért szülővárosába és 44 éven át vezette a Bányász Képzőművész Kört. Hatszáz tanítványa közül sokan értek el művészi sikereket.

A Komárom-Esztergom megyei és a tatabányai képzőművészeti élet egyik vezető egyénisége volt, tanított az esztergomi tanítóképző főiskolán, majd a zsámbéki tanítóképző főiskola tanszékvezető tanára lett. Tagja volt a Képzőművészeti Alapnak és a Magyar Képzőművészek Szövetségének.

„Krajcsirovics Henrik festői és grafikai stílusának sajátossága az erőteljes vonal szilárd, örök vázán nyugvó kompozíció, amely szinte szobrászi formaadással fogja össze az ábrázolt témát. S a humánum értékét hordozza maga az ember, pedagógusi munkássága, művészetszervezői tevékenysége, kitartóan jobbító szándéka révén" - írta életmű-kiállítását méltatva Kövesdi Mónika művészettörténész.

Az alkotó művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Tatai Kúny Domokos Múzeumban, a Tatabányai Múzeumban és számos középületben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Az igazságot nem ismerem, következésképpen hogyan is hazudhatnék?"
Maxim Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ