Meghalt Krajcsirovics Henrik festőművész
Dátum: 2007. július 24., kedd, 14:31
Életének 78. évében kedden elhunyt Krajcsirovics Henrik festőművész – tudatta az alkotó családja.

A tatabányai származású alkotó a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után hazatért szülővárosába és 44 éven át vezette a Bányász Képzőművész Kört. Hatszáz tanítványa közül sokan értek el művészi sikereket.

A Komárom-Esztergom megyei és a tatabányai képzőművészeti élet egyik vezető egyénisége volt, tanított az esztergomi tanítóképző főiskolán, majd a zsámbéki tanítóképző főiskola tanszékvezető tanára lett. Tagja volt a Képzőművészeti Alapnak és a Magyar Képzőművészek Szövetségének.

„Krajcsirovics Henrik festői és grafikai stílusának sajátossága az erőteljes vonal szilárd, örök vázán nyugvó kompozíció, amely szinte szobrászi formaadással fogja össze az ábrázolt témát. S a humánum értékét hordozza maga az ember, pedagógusi munkássága, művészetszervezői tevékenysége, kitartóan jobbító szándéka révén" - írta életmű-kiállítását méltatva Kövesdi Mónika művészettörténész.

Az alkotó művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Tatai Kúny Domokos Múzeumban, a Tatabányai Múzeumban és számos középületben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ