Elkészült a debreceni konferenciaközpont
Dátum: 2005. december 29., csütörtök, 8:30
Elkészült Debrecenben a Kölcsey Ferenc Kongresszusi Központ, a korábban lebontott, hasonnevű művelődési központ helyén. Az impozáns épületet négyezer négyzetméternyi üvegfelület varázsolja csillogóvá.

A kivitelezőket (Keviép Kft.) szoros határidő sürgette, ugyanis az egymilliárdos kormánytámogatás egyik feltétele volt a 2005. szilveszteri átadás. A cégnek máskor is volt már ilyen "postamunkája", hiszen a hasonló nagyságrendű (mintegy hatmilliárd forintba került) debreceni Főnix csarnokot nyolc hónap alatt építették meg.

Akadályozó tényező is akadt: gazdag leletanyagot tártak fel itt a szomszédos Déri-múzeum régészei, amelyet biztonságba kellett helyezni. Ez elsősorban a mélygarázs építésének megkezdését gátolta, ám a helyzet már egy éve megoldódott. Magát a konferenciaközpontot 2005. január 27-én kezdték építeni. Februárban a nagy hideg miatt két hétig gyakorlatilag állt a munka, de aztán a csaknem nyolcszáz főnyi építőgárda belelendült, s már júliusban elérték az építmény tervezett legmagasabb szintjét, amelyre a hagyományokhoz híven ünnepélyes körülmények között bokrétát tűztek. Ezután már semmi sem hátráltatta Kelet-Magyarország legnagyobb és legmodernebb konferenciaközpontjának tovább-, illetve felépítését.

A mintegy 13 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületű konferenciaközpont nagyterme - amely a legkorszerűbb berendezésekkel van ellátva - 750 ülésezőt fogadhat be. Hozzá nyolc, beépített vagy mobil projektorral és vetítővászonnal felszerelt szekcióterem csatlakozik, amelyek egyenként 90 személyesek. Így például egy 750 fős kongresszus nyolc szekciójának ülései egy időben folyhatnak az épületben. Ha összenyitják a mellette lévő szekciótermekkel, akár 1100-an is lehetnek a meghívottak. E rendezvénytermeken kívül egy központi tánctérrel bíró elegáns táncterem és egy kiállítóterem is található. (Utóbbi falára helyezték fel a régi művelődési központ faláról gondosan leszedett Váró Márton plasztikát.) Mindkét terem alkalmas kisebb konferenciák, kiállítások, fogadások és bálok megrendezésére is. A tágas előcsarnok kiállítások és vásárok helyszínének ugyancsak megfelel.

Az épület ad helyet egy háromszintes művészeti múzeumnak is, amely főként a kortárs művészek alkotásait fogadja majd be. Itt helyezik el többek között a város egyik híres műgyűjtőjének a gyűjteményét is. Ezt előbb irodaháznak szánták a tervezők, de aztán igény merült fel a városban egy modern művészeti gyűjtemény elhelyezésére. Ez a rész áprilisra el is készül, míg a központhoz szervesen kapcsolódó, négycsillagos, 88 kétágyas szobával és 4 apartmannal bíró, 192 embert befogadó szálloda is 2006 nyarára lesz kész. Az autósok számára rendelkezésre áll a 9000 négyzetméteres mélygarázs is, ahonnan lépcsőkön és lifteken lehet feljutni az egyes épületszárnyakhoz. A színházterem kiszolgálását könnyíti meg, hogy a díszleteket s egyéb színpadi kellékeket szállító kamionok szinte a színpadig betolathatnak az épületbe.(MTI)

Gőz József

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ