Használatba veszik a mádi zsinagógát
Dátum: 2006. január 1., vasárnap, 12:21
A zsidó egyházi építészet egyik legszebb hazai barokk kori épületét, a jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) kezelésében lévő mádi zsinagógát a tervek szerint a jövő év első negyedévében használatra átveszi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat - közölte az önkormányzat szóvivője.

Az 1795-ben épült mádi zsinagóga 1945-ig szolgálta a zsidó hitéletet, a holokauszt miatt azonban elnéptelenedett, és az elhagyott javak közé sorolva a magyar állam tulajdonába került - mondta Martini Emil.

Az évek során az épület jószerivel romossá vált, majd 1999-ben a New York-i World Monuments Found (WMF)zsidó örökségi program kérésére felmérték állagát és a helyreállítás lehetőségeit.

Hozzátette: az elkészült dokumentáció alapján Mád önkormányzata 80 ezer dollárt nyert pályázaton az épület helyreállítására, az összeget hazai tendereken nyert pénzzel kiegészítve megkezdődött a felújítás, amely 2004 nyarára befejeződött.

A megszépült, megújult zsinagógában 2005 tavaszán a miskolci Herman Ottó Múzeum és a szerencsi Zempléni Múzeum gyűjteményből állandó kiállítás nyílt, a miskolci megyei intézmény pedig arra tett javaslatot a megyei önkormányzatnak, hogy az épület a megyei múzeumi igazgatóság üzemeltetésében működjön - mondta a szóvivő.

A megyei önkormányzat ezt a kérést respektálta, és a KVI-vel tárgyalásokat kezd arról, hogy a zsinagóga kerüljön az önkormányzat használatába, majd pedig a múzeumi igazgatóság működtesse - tudatta Martini Emil, hozzátéve: a tervek szerint a mádi önkormányzat is hozzájárul az üzemeltetéshez.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ