Szépség és fájdalom
Dátum: 2007. agusztus 15., szerda, 8:11
A Szépség és fájdalom című, Francisco Goya, William Blake, Kondor Béla grafikáit és festményeit bemutató tárlattal, valamint a mai képzőművészek alkotásait felvonultató Kortárs Szeged című kiállítással nyit pénteken a Reök-palota (Regionális Összművészeti Központ) a csongrádi megyeszékhelyen.

A Szépség és fájdalom című kiállítás az emberi létezés két alapvető tapasztalatára összpontosítva mutatja be Francisco Goya, William Blake és Kondor Béla munkásságának egy-egy szeletét - mondta Papp Katalin, a tárlat kurátora.

A látogatók megismerkedhetnek Goya 1799-ben készült, Caprichos című, nyolcvan darabból álló metszetsorozatával. A képek, amelyek az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből érkeztek Szegedre, erős társadalomkritikáról tanúskodnak, szinte démonian ábrázolják az emberi világot - közölte a művészettörténész.

A kiállításon Goya grafikai munkásságának kiegészítéseként bemutatják a művész 1808 után készült, Jelenet a Függetlenségi háborúból című festményét, valamint az alkotó néhány jelentős kompozíciójának másolatát is - tette hozzá.

Szintén láthatók majd a tárlaton William Blake, a költő és képzőművész Milton Comus című pásztorkölteményéhez 1815 körül készítetett illusztrációi, melyek Goya képeinek idilli és mitologikus ellentétei. A két világ szintézise pedig Kondor Béla tíz festményében jelenik meg - fogalmazott a szakember.

Papp Katalin szerint a Rantal János építész vezetésével felújított Reök-palotában létrehozott kiállítóhely éppúgy az európai élvonalba tartozik, mint pontosan száz éve, amikor átadták a szecessziós palotát Magyar Ede tervei alapján.

Nátyi Róbert, a Kortárs Szeged című tárlat kurátora elmondta: a kiállításon negyven alkotó nyolcvan festményét, grafikáját és mintegy félszáz kisplasztikáját, szobrát láthatja a közönség.

A tárlat igyekszik képet adni a szegedi képzőművészet elmúlt fél évtizedéről, úgy, hogy a látogatók felfedezhessék, milyen kapcsolatok, kölcsönhatások vannak a művek között.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„A szeretetnek tevékenynek kell lennie."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ