Százezredik látogató a Szépművészeti Múzeumban
Dátum: 2007. agusztus 23., csütörtök, 20:59
Az inkák kultúráját, a spanyol hódítás előtti Perut bemutató kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban.

Az "... és akkor megérkeztek az inkák" - Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból című tárlat százezredik látogatóját, Császár Angela színésznőt Baán László főigazgató fogadta.

A művész egy kétszemélyes madridi utat, valamint a budapesti kiállításra műtárgyakat kölcsönző Museo de Américába szóló belépőket kapott ajándékba.



Császár Angelát, aki családjával érkezett a múzeumba, meglepetésként érte a nyeremény. Mint elmondta, a tárlatra készülve Passuth László: Esőisten siratja Mexikót című művét olvasták.

Hozzátette, hogy minden kiállítást megnéz a múzeumban a családjával, „nem mindig a legelején, hanem egy idő után".

Császár Angela kitért arra, hogy még tart a nyári szünet, az évad szeptember elején kezdődik a Magyar Színházban. Az Orfeusz az alvilágban és a My Fair Lady felújító próbáival kezdi a munkát, valamint önálló műsort is tervez.

A Szépművészeti Múzeum májusban nyílt kiállítása összesen több mint háromszáz tárgyat, köztük ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket vonultat fel. A tárlatra Peruból, valamint spanyol és német gyűjteményekből kölcsönzött műveket a múzeum.

A kiállítás az eredeti elképzelések szerint szeptember 9-ig látható, de már tárgyalnak a tárlat meghosszabbításáról, várhatóan a napokban érkezik válasz a kölcsönző múzeumoktól. Ha sikerül az intézmények hozzájárulását megszerezni, akkor a bemutató szeptember végéig marad Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben már több mint félmillió látogatót fogadott, így az idén várhatóan többen keresik fel kiállításait, mint az elmúlt évben. Tavaly 611 ezren voltak kíváncsiak a tárlatokra, ez volt a legmagasabb látogatói szám a múzeum történetében.

Az intézményben szeptemberben a rézmetszés virtuózainak alkotásaiból nyílik kiállítás, októberből pedig a Varázslatos különc - Friedensreich Hundertwasser művészete, valamint a Picasso, Klee, Kandinszkij című tárlat látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek"
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ