Magyar Fotográfia Napja
Dátum: 2007. agusztus 25., szombat, 12:28
Papp Elek, a Ceglédi Fotóklub tagja lett az idén az év fotográfusa, a Mátyus Károly vezette veszprémi Bakony Fotóklub pedig az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja címet nyerte el.
A kitüntetéseket Győri Lajos, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke adta át a Magyar Fotográfia Napja ünnepségsorozat központi rendezvényén szombaton Budapesten az Országos Műszaki Múzeumban.

A Magyar Fotográfia Napján a fotográfia feltalálásának kezdeteire, a fényképezés jelentőségére, valamint a fotográfiának a kultúra fejlődésére gyakorolt hatására is emlékezünk - mondta Győri Lajos.

Papp Eleket méltatva azt hangsúlyozta, hogy a fotográfus képei informálnak, hozzájárulnak egy-egy kiállítás sikeréhez, emelik annak színvonalát.

A két éve alapított Bakony Fotóklub a MAFOSZ elnökének szavai szerint az elmúlt évben rendezett kiállításokon elért eredményeiért, illetve a közművelődésben betöltött szerepe miatt részesült az elismerésben.

A MAFOSZ vándorserlegével és Veres Mihály-plakettel ebben az évben a Fotó Natura Természetfotó Egyesületet tüntették ki. A budapesti APS Stúdió és a Ceglédi Fotóklub Veres Mihály plakettet kapott.

Az ünnepségen adták át a MAFOSZ és a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) fotóművészeti diplomáit, valamint a Mindennapi kenyerünk című pályázat díjait is.

Vidra József, az Országos Műszaki Múzeum főmuzeológusa Petzval korának fotótechnikája című kamarakiállítást bemutatva elmondta, hogy a látogatók Petzval József korának fototechnikáját ismerheti meg.

Az érdeklődők korabeli fényképezőgépeket, Petzval József által terezett objektíveket láthatnak. Petzval József 1828-ban Pesten szerzett mérnöki oklevelet, ezután a fővárosnál dolgozott, illetve az Institutum Geometricumban a matematika és a mechanika előadója, majd a felsőbb mennyiségtan egyetemi tanára volt. Nevét elsősorban az 1840-ben szerkesztett, nagy fényerejű akromatikus kettős fényképészeti objektívjei tették ismertté, amelyekkel a megvilágítási idő a másodperc töredékére csökkent és kiküszöbölődött a kép kontúrozottsága. Ő a korszerű anasztigmák lencserendszer feltalálója is.

A Magyar Fotográfa Napján augusztus 29-én négy ország 47 településén 85 szakmai program várja a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket.

Győri Lajos korábban a távirati irodának elmondta 107 fotográfiai alkotócsoport és szervezet 2003-an döntötte el, hogy kiválasztanak egy "jeles napot". Azért augusztus 29-re esett a választás, mert 1840-ben ezen a napon készült először Magyarországon nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogy akkor nevezték: dagerrotípa.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ