Cézanne útjai
Dátum: 2006. január 6., péntek, 12:21
Több tucat rendezvénnyel – köztük egy-egy nagy kiállítással Párizsban és Aix-en-Provence-ban – emlékeznek meg Franciaországban a nagy festő, Paul Cézanne (1829-1906) halálának centenáriumáról.

A 2006-os Paul Cézanne-év keretében nyílik meg február 28-án a párizsi Orsay-múzeumban - és május 28-ig tekinthető meg - a Cézanne és Pissarro 1865-1885 című kiállítás, amelynek létrehozásában a New York-i Museum of Modern Art és a Los Angeles-i szépművészeti múzeum is részt vesz.

A két festő 1861-ben ismerkedett meg egymással, kölcsönhatásukat mintegy 60, a világ minden részéről érkező kép segítségével lehet majd tanulmányozni.

A Cézanne Provence-ban című kiállítás először Washingtonban, a National Gallery of Art termeiben lesz látható január 29-től május 7-ig, majd az Aix-en-Provence-i Granet-múzeumban június 9 és szeptember 17 között. A világ minden részéről egybegyűjtött 116 mű a festő és szülőföldje, Provence kapcsolatait érzékelteti majd.

A város megnyitja majd „Cézanne útjait" - ezeken a szabadtéri sétaútvonalakon a résztvevők a helyszínen ismerhetik meg a festőt ihlető tájat. E terv keretében keresheti fel a nagyközönség ezentúl a Jas de Bouffan nevű volt családi birtokot és parkját.

Az év során mintegy másfél tucat konferenciát és szemináriumot, előadássorozatot rendeznek a festőről és művéről. Cézanne emléke előtt tiszteleg a Berlini Szimfonikusok július 5-i hangversenye, több, amatőrök számára kiírt pályázat, modern művészeti kiállítás és számos kiadvány.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ