Szakrális terek
Dátum: 2006. január 10., kedd, 10:10
2006. január 19-én, csütörtökön 17-órakor nyílik meg a Szakrális terek című kiállítás – a modern finn templomépítészetről 1939-95-ig – a Budapest Kiállítóteremben. A rendezvényt Jari Jetsonen, a kiállítás fotográfusa és Kaszás Károly építész, DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára nyitja meg.

A modern finn templomépítészet egyedülálló jelenség. Akár mennyiségét, akár minőségét tekintve nehéz párját találni másutt a világban. A második világháborút követően Finnországban rendkívül élénk volt a templomépítés, ráadásul a modern templomok jó része építészeti pályázatok eredménye, így koruk építészetének legjavát képviselik. A neves építészeken kívül a templomok berendezésében, a világítás, a templomi textíliák és tárgyak tervezésében számos jeles finn művész és tervező működött közre.

A mintegy 200 háború után épült templom közül a Szakrális terek című kiállítás tizenkét épületet mutat be, amelyek különböző évtizedeket, más-más jellegű templom- és kápolnaépületeket képviselnek. A Finn Építészeti Múzeum által készített kiállításon Jari Jetsonen fotóművész fényképein kívül rajzok és makettek is láthatók.

A Szakrális terek című kiállítás az állam, az egyház és az építészet között is kapcsolatot teremt: Finnországban az egyház, mint intézmény és az állam viszonya rendkívül közeli, a finnek több mint 80 százaléka az evangélikus egyház tagja. A másik államegyháznak, az ortodox egyháznak különösen az ország keleti részeiben erős a hatása. Az evangélikus egyház istentiszteletein az igehirdetés és igehallgatás áll a középpontban. A templom tere az oltár és a szószék felé fordul. A temetőkápolnákban a temetési szertartásnak keretet adó térsorozat hangulata dominál.

Az építészeti kifejezőeszközök a templomépítészetben a legkifinomultabbak. A modern finn templomépítészet legsajátosabb jellemzője a fény és a tér finom kölcsönhatása, míg másik fontos témája a természetközeliség. Az ornamentika helyett ezek a jellegzetességek adják meg a modern finn templom hangulatát. A dísztelenség mélyen gyökerezik a finnek múltjában és nemzeti karakterében.

A tárlat a következő finn építészek templomait mutatja be: Erik Bryggman, Kaija és Heikki Siren, Alvar Aalto, Viljo Revell, Aarno Ruusuvuori, Raili és Reima Pietilä, Timo és Tuomo Suomalainen, Pekka Pitkänen, Käpy és Simo Paavilainen, Kristian Gullichsen, Juha Leiviskä, Matti Sanaksenaho.


Matti Sanaksenaho építész, a kiállításon is látható turkui Szent Henrik ökumenikus kápolna tervezője, február 14-én, kedden 12 órakor előadást tart a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán (XI., Műegyetem rkp. 3. K. II. 40.).

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ