Fotókiállítás a Chachipe-pályázat anyagából
Dátum: 2007. október 26., péntek, 8:25
A romák sztereotip ábrázolása ellen, Chachipe címmel meghirdetett fotópályázat anyagából nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, az OSA (Nyílt Társadalom Archívum) Centrális Galériájában.

Az Open Society Institute és az OSA Archívum által 2007 nyarán hirdetett online fotópályázatot

Chachipe címmel. Chachipe, a pályázat és a kiállítás címe, lovári nyelven igazságot, jogot, valóságot jelent.

A pályázat anyagából összeállított kiállítást Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Ardó Zsuzsanna, a nemzetközi zsűri elnöke nyitotta meg.

Kállai Ernő az ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy a pályázat kiírását látva úgy gondolta, nem a megszokott képekkel találkozik majd a kiállításon, mégis lépten-nyomon sablonos gondolkodás köszön vissza a képeken. "Ez a valóság valószínűleg kicsit szegényszagú, kicsit szomorú" - mondta. A kisebbségi ombudsman szerint ez azért van így, mert a fotóművészeket még mindig ennek az ábrázolása ragadja meg, azért, mert ez a társadalmi realitás. Mint mondta, nagyon kicsi még az a roma középosztály, vagy az az értelmiségi réteg, amely igazán komoly érdeklődést váltana ki a fotóművészek körében.

Úgy fogalmazott: „Majd ha valami mást gondolunk a cigányokról, akkor elindult valami, aminek van értelme". Az ombudsman azzal a gondolattal ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot, hogy nézzék érdeklődéssel, de akkor is gondoljanak a roma emberekre, amikor nem ilyen „szép színesben" látják őket, amikor a társadalmi valóságban találkoznak velük.

A Roma Évtized Program 2005-2015 keretében zajló pályázatra, melyre augusztus 15-ig várták a pályaműveket, amatőr és hivatásos fotósok egyaránt jelentkezhettek. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy szakítson a roma közösségek és a roma kultúra sztereotip bemutatásával. A több mint kétezer beérkezett kép közül a nemzetközi zsűri portré, hír, családi és esszé kategóriában hirdetett győztest szeptemberben.

A győzteseknek Ardó Zsuzsanna a zsűri elnöke az ünnepélyes megnyitó keretében adta át az okleveleket. Portré kategóriában Czimbal Gyula, a Magyar Távirati Iroda munkatársa kapott elismerést. Hír kategóriában Pálosi Erika Tünde (Románia), családi kategóriában Bereczki Zoltán (Románia), esszé kategóriában Nina Nikolova (Bulgária) nyerte meg a pályázatot.

A fotók a Roma Integráció Évtizede Programban részt vevő országokban készültek. A programban, amely 2005-ben indult és 2015-ig tart, kilenc ország vesz részt: Bulgária, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia és Szlovákia. Céljuk, hogy tíz év alatt elősegítsék a roma közösségek társadalmi helyzetének gyökeres megváltoztatását.

A győztes fotókat a zsűri által kiválogatott 70 fotóval együtt egy hónapon át láthatják az érdeklődők a Centrális Galériában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ ...amilyen gyakran csak lehetséges, a fiatal lányokkal tartok, akik keveset beszélnek a művészetről, de annál csinosabbak."
Felix Mendelssohn
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ