Egy inka birodalmi központ
Dátum: 2006. január 16., hétfő, 19:51
Paria inka birodalmi központ feltárásáról és az ott folyó kutatásokról tart előadást a Néprajzi Múzeumban Gyarmati János régész január 19-én. Az amerikai kontinens leghatalmasabb birodalmában - a 15-16. századi, még a spanyol hódítás előtti Inka Birodalomban - mintegy tucatnyi olyan közigazgatási központ létezett, amelyen keresztül az állam az Ecuadortól Argentínáig húzódó tartományait irányította. Ezek egyike volt a bolíviai felföldön lévő Paria.

„A régészeti kutatóprogram 2004-ben kezdődött és 2007-ig tart. Bolíviai, amerikai régészekkel dolgozom ott" - mondta Gyarmati János.

A régész előadásában az eddigi leletekről beszél, közben a helyszínen készült felvételeket is bemutatja. Körülbelül 40-50 diát, továbbá térképeket mutat az egykori közigazgatási központról.

Gyarmati János a kutatás során arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen szerepet játszott Paria az Inka Birodalom terjeszkedésében, gazdasági életében, közigazgatásában, továbbá hogy a települést milyen kapcsolatok fűzték a birodalom gazdasági életében kulcsszerepet játszó, és a régész által korábban kutatott, ugyancsak bolíviai Cochabamba-völgyhöz.

Paria szerepét az is különlegessé teszi, hogy egyes források szerint ott létesült az első spanyol település, s ezt korábbi régészeti kutatások is igazolták.

Gyarmati János előadása január 19-én délután öt órakor kezdődik a Néprajzi Múzeumban.

(MTI-Panoráma)

 



Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Aforizmák
„Könnyebb az emberiséget szeretni, mint az embert."
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ