Megszervezni az átlényegülést
Dátum: 2006. január 18., szerda, 13:54
Pasolini, egy halott énekei - képekben címmel a harminc esztendeje elhunyt olasz művész életére és alkotásaira reflektáló művekből nyílt nemzetközi elektrográfiai kiállítás kedden Szegeden, a Belvárosi Kamara Galériában.

Pier Paolo Pasolini a filmművészet, a költészet és a grafika, vizuális kultúra területén is jelentőset alkotott - mondta a tárlatot megnyitó Bohár András filozófus.

A kiállított alkotások - melyek a Magyar Elektrográfiai Társaság meghívásos pályázatára készültek - azt igyekeznek bemutatni, hogy a kortárs képzőművészek szerint miért érdemes és kell halála után harminc évvel is emlékezni Pasolinire - közölte a szakember.

A fénymásoló géppel, faxszal és számítógéppel készült fekete-fehér és színes képzőművészeti alkotások a filmrendező a kereszténységhez és a szexualitáshoz fűződő viszonyával, valamint univerzális világképével foglalkoznak - mondta Bohár András.

A hazai művészek mellett, a német, holland, szlovák, román és vajdasági alkotóktól érkezett művek február végéig tekinthetők meg a galériában.

A kiállítással párhuzamosan a szegedi Belvárosi Mozi hat napon át válogatást mutat be a rendező filmjeiből - mondta Szabó Éva, a filmszínház művészeti vezetője.

A Pasolini szépfiúi és csórói címet viselő összeállítás a teljes életmű keresztmetszetét igyekszik a nézők elé tárni: látható lesz a rendező első alkotása A csóró című film, fő műve a Máté evangéliuma, késői alkotásai közül pedig a Canterbury mesék.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ