A Le Monde a régi pesti zsidó negyed megmentéséért
Dátum: 2008. január 23., szerda, 19:42
„Pótolhatatlan kulturális örökség nyomait tünteti el egy féktelen ingatlanspekuláció" bevezetéssel közölte szerdán a Le Monde című francia napilap Jean-Pierre Frommer, a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) nevű francia kulturális egyesület elnökének Állítsuk meg a régi pesti zsidó negyed lerombolását! című írását.

„Néhány év óta szomorúan, mély megdöbbenéssel és néha egyenesen haraggal szemléljük azt, ami Budapesten a zsidó negyedben történik. Ami ott folyik, nem méltó modern, civilizált országhoz. Amit sem a háborúnak, sem a nácizmusnak, sem a sztálinizmusnak nem sikerült lerombolnia, az most a szemünk láttára tűnik el ... Itt egy gazdag s a világon egyedülálló örökségről van szó, amelyet örökre lerombolnak, eltüntetnek" - kezdi felhívását a mértékadó párizsi újságban a francia civil szervezet vezetője.

Az Óvás! Egyesület adatait idézi Frommer a Le Monde-ban, miszerint a negyed XIX. századi épületeinek negyven százalékát már leromboltak vagy átalakították.

A felhívás megfogalmazója szerint értehetetlennek tűnik, „hogyan nézheti Magyarország közönnyel valami olyan elpusztítását, ami nem csak az övé, hanem az egész emberiségé". A magyar döntéshozók láthatólag egyáltalán nem vesznek tudomást a negyed kulturális és gazdasági értékéről, és az érv, amelyre a bontások igazolása céljából hivatkoznak, kizárólag gazdasági természetű - hangsúlyozza Frommer.

A Mardis Hongrois de Paris elnöke szerint az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított terület megmentéséhez elsősorban „politikai akaratra van szükség". Javaslata szerint „teljes moratóriumot kellene elrendelni mindennemű bontásra és építésre az érintett negyedben", valamint olyan város-rehabilitációs tervre lenne szükség, amilyennel a párizsi Marais negyedet is megőrizték és felújították. Ez pedig szerinte a magyar állam, a budapesti önkormányzat, és a kerületi polgármesterek felelőssége.

A párizsi kulturális egyesület elnöke hasonló tartalmú nyílt levelet juttatott el a hónap elején Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez, amelyhez egy több mint háromszáz francia közéleti személyiség által aláírt petíciót is csatolt.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ