Tehénparádé
Dátum: 2006. február 1., szerda, 16:42
A nyáron kortárs magyar képzőművészek által kidekorált 60-100 tehénszobor lesz látható a fővárosban a CowParade Budapest címmel rendezendő köztéri szoborkiállításon, amelynek előkészületei megkezdődtek – mondta Csikós Gergely, a Tehénparádé projektvezetője a Demszky Gábor főpolgármester részvételével tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az akció keretében a művészek a rendelkezésükre bocsátott életnagyságú tehénszobrokat művészi installációvá alakítják.

A kezdeményezés egyik célja, hogy az a magyar kortárs képzőművészek alkotásait széles körben bemutassák az érdeklődőknek. Az állat kiválasztása sem véletlen: a szervezők szerint a tehén természetközeli, nem kifejezetten városi motívum, amely urbánus környezetbe helyezve teljesen más értelmet kap. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy anatómiája, nagy felülete nagyon kedvező az alkotók számára.

– A világ talán legismertebb szabadtéri kulturális megmozdulásával az alkotók és a művészettámogatók közötti kapcsolat hazánkban is sokkal szorosabbá válhat. - mondta Csikós Gergely. Az üvegszálas műanyagból készült, fehér, még érintetlen, álló, fekvő vagy legelésző tehenet ábrázoló szobrokat a kiírt pályázaton győztes művészek vehetik kezelésbe. A pályázati kiírást akkora érdeklődés kísérte, hogy az eredetileg január 31-es határidőt február közepéig meghosszabbítottuk. - mondta el Iványi Brigitta, a kezdeményezés művészeti vezetője.

Előreláthatólag 60-100 tehenet állítanak ki. A szervezők attól sem félnek, hogy a szobrokat vandálok tönkreteszik.

– Biztos lesznek, akik összefirkálják a szobrokat, vagy megpróbálják hazavinni őket. Szerencsére ezek az állatok strapabíróak, az esetleges sérüléseket pedig folyamatosan javítjuk majd. Egyszer Londonban elloptak egy tehenet, és még a CNN amerikai és a BBC brit televízió is részt vállalt a keresésében. - mondta el az ötletgazda Cowparade Europe londoni cég marketing igazgatója, Harrie Rademaekers az MTI érdeklődésére.

A legtöbb kiállított darabot különböző szponzorok „fogadják örökbe", s az adott állat az őt finanszírozó szponzor nevét viseli majd.

A háromhónapos köztéri kiállítást követően a szobrokat nyilvános árverésre bocsátják a Kieselbach Galériában november másodikán. Az eddigi árverési rekordot egy 14491 Waterford gyémánttal kirakott mű tartja, amely több mint 25 millió forintnak megfelelő 122 ezer dollárért kelt el.

Hazánkban a befolyt összeg nagy részéből a Mosolyország Alapítvány és a Bátor Tábor Alapítvány non-profit szervezeteket támogatják. A Mosolyország Alapítvány célja a kommunikáció eszközeivel segíteni a fogyatékkal élőket - mondta Horváth László Tibor, a MOA program-koordinátora. A Bátor Tábor Alapítvány öt éve táboroztat daganatos és beteg gyereket - mondta Küllői Péter vezető.

Demszky Gábor főpolgármester üdvözölte a kezdeményezést, s úgy vélte, hogy a kiállítás sikerre van ítélve. Azt is elmondta, hogy a főváros azokra a terekre is megadja a kiállítási engedélyt, ahol eddig nem lehetett köztéri szobrokat elhelyezni.

Az első CowParade-ot 1998-ban Zürichben rendezték, azért, hogy a turizmust fellendítsék. Azóta Budapest lesz a 34.: 33 városban - köztük New York-ban, Londonban Prágában, Firenzében és Pozsonyban - volt már Tehénparádé, és számos más metropolisz is jelezte már érdeklődését.

A pályázati anyagokról és a rendezvényről bővebb információ a http://www.cowparade.hu honlapon található.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A hülyeség magánügy, amíg el nem mondjuk senkinek."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ