Műgyűjtők éjszakája
Dátum: 2008. május 9., péntek, 10:08
Huszonöt galéria húsz programja, köztük 10 új kiállítás, három koncert, tárlatvezetés, előadások, fényfestés, képregény-bemutató várta az érdeklődőket csütörtök délutántól éjfélig a francia mintára meghonosított 8. Műgyűjtők éjszakáján a budapesti Falk Miksa utcában és környékén.

A képzőművészeti fesztiválon új kiállítással jelentkezett az Európa Galéria, melynek első emeletén Artner Margit grafikusművész színezett rézkarcait, tusrajzait és apró bronzszobrait csodálhatták meg a látogatók, míg a nagy kiállítóteremben Nyerges Éva és Oláh Tamás Ferenczy Noémi-díjas kárpitművészek, valamint Vásárhelyi Kata és Tápai Nóra gobelintervező textilművészek alkotásait.

A Körmendi Galériában Színek és formák címmel Orosz Gellért munkáiból nyílt kiállítás. A május 30-ig látogatható tárlat a 2002-ben elhunyt festőművész 1940-es és 50-es években készült kollázsmunkáit, festményeit, pasztellképeit mutatja be.

A MissionArt Galériában 24 képzőművész, többek között Bak Imre, Bukta Imre, Csontó Lajos, efZámbó István, feLugossy László, Klimó Károly, valamint Wahorn András egy nagyméretű, 24 mezőre osztott festményen kezdett el dolgozni. Május 22-ig napról-napra minden művész kitölt egy mezőt, a különleges műalkotás május 29-én kerül kalapács alá a Néprajzi Múzeumban megrendezendő MissionArt aukción. Az árverésből befolyt adománnyal az alkotók és a szervezők - Jurecskó László és Kishonthy Zsolt művészettörténészek - a magyar paralimpikonok 2008-as pekingi olimpiára való felkészülését szeretnék segíteni.

A műkedvelők a Pintér Antikban az Erdész és fiai által szombaton a Néprajzi Múzeum aulájában megrendezendő árverés anyagában, egyebek mellett Moholy-Nagy László, Czóbel Béla, Fényes Adolf, Mattis-Teutsch János, Vaszary János, Rippl-Rónai József festményeiben, Salvador Dalí tányérjaiban, André Kertész fotográfiáiban is gyönyörködhettek.

Erdész László az MTI-nek elmondta, hogy Kassák Lajos Kompozíció Z-vel című kollázsát nemrég vásárolta Németországban. A mű az Ungarische Avantgarde című könyv címlapját ábrázolja.

Megemlítette azt is, hogy a közeljövőben Vajda Lajos alkotásaiból fog kiállítást rendezni a Magyar Nemzeti Galériában, a tárlatot ezt követően Washingtonban és Rotterdamban is bemutatja.

Az Erdész és Makláry Fine Arts-ban Farkas János világítástechnikai szakmérnök adott hasznos tanácsokat azoknak, akik otthon is megfelelően szeretnék megvilágítani műtárgyaikat. Hangsúlyozta, hogy a világítótest elhelyezésénél érdemes szakember segítségét kérni. Nem mindegy, milyen távolságra helyezzük el a műtárgytól a lámpát - mutatott rá, hozzátéve, hogy az ideális távolság a szoba belmagasságának egyharmada. Fontos szempont még, hogy a fény ne kápráztasson. Felhívta a figyelmet: nem a világítótest a fontos, hanem ahogy világít.

A Moró Antik látogatói a keleti művészet rejtelmeibe pillanthattak bele a XIX. századi japán fametszeteket felvonultató Színészek és Szamurájok című kiállításon.

Fél nyolckor a képzőművészet és az irodalom határmezsgyéjén elhelyezkedő műfajé, a képregényé volt a főszerep: Futaki Attila és Nikolényi Gergely Magvető Kiadó gondozásában megjelent Spirál című munkáját mutatták be.

A kísérőprogramok között koncertek is helyet kaptak: a Haas Galéria előtt a musicalkedvelők szórakozhattak. Hallható volt még Gerlóczy Zsigmond zongorahangversenye, továbbá koncertet adott az amerikai Linda Sue Moshier is. A Pintér Sonja Galériában a Grencso Bio Kollektív koncertjét élvezhették a vájtfülűek.

A vizuális élményeket fényfestészet is fokozta: a Balaton utca és a Balassi utca sarkán házfalakra vetítettek színes képeket.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„Nem fog vízbe fúlni, akit az istenek kötélre szántak."
magyar közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ