A XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat díjazottjai
Dátum: 2006. február 3., péntek, 20:54
Dezső Tamás szabadúszó két sorozata nyerte el a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat nagydíjait. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét pénteken hirdették ki sajtótájékoztató keretében Budapesten.

A legkiemelkedőbb teljesítményért járó elismerést, a MÚOSZ nagydíját Dezső Tamás a „Románia - Helyzetkép az uniós csatlakozás előtt" című sorozatával, az André Kertész nagydíjat, amely a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért jár, "Tótkomlós" elnevezéssel beadott fotóiért kapta.

Kiss-Kuntler Árpád, a fotóriporterek tavalyi alkotásait értékelő héttagú zsűri elnöke azt mondta: Dezső Tamás Romániában készített fotósorozata mindenféle vita nélkül magasan kiemelkedik a mezőnyből.

Hír-eseményfotó egyedi művek kategóriában az első díjat „Szerelésből robbantás" című kép, Reviczky Zsolt, a Népszabadság munkatársa nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokán Veres Viktor, a Blikk fotósa, a harmadik fokán pedig Darnay Katalin, az Europress Sajtóügynökség munkatársa végzett.

Képriport kategóriában Hartyányi Norbert szellemi szabadfoglalkozású „Sínen vagyunk" című sorozatával végzett az első helyen. Második lett Beliczay László szabadúszó, harmadik pedig Reviczky Zsolt.

Horváth Dávid szellemi szabadfoglalkozású „Eörsi István 2005" című képével nyert első díjat az emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában. A második díjat Gárdi Balázs szabadúszó, a harmadik díjat Schmidt Andrea, a Dél-Magyarország munkatársa kapta.

Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában az első díjat Kovalovszky Dániel, a Népszabadság fotóriportere nyerte „Kapaszkodunk az időbe, 2005" címmel készített munkáival. Második helyen végzett Stalter György szabadúszó, a harmadik legjobb sorozatért Kapolka Gábor, a Gang Fotóműhely munkatársa kapott elismerést.

A művészeti képek készítői közül Máté Róbert, a HVG külső munkatársnak „Az emlékmű" című alkotását ítélték a legjobbnak. Ebben a kategóriában második díjat nem osztottak ki.

A harmadiknak járó elismerést Nándorfi Máté, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotósa és Neubauer Rudolf, a Magyar Rádió Online munkatársa nyerte el megosztva.

A művészeti sorozatok közül az első helyen Dezső Tamás, a másodikon Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa és Hajdú D. András szellemi szabadfoglalkozású, a harmadikon Bócsi Krisztián, a HVG külső munkatársának fotói végeztek.

A sport kategóriában az egyéni felvételek közül a legjobbnak

Illyés Tibor (MTI) munkáját találták, a második helyet Koszticsák Szilárd (MTI), a harmadikat M. Németh Péter (Nemzeti Sport) szerezte meg.

A sorozatok közül első helyre Gárdi Balázs (szabadúszó), a másodikra Illyés Tibor (MTI), a harmadikra Árvai Károly (szabadúszó) anyagát rangsorolták.

A természet és tudomány kategória egyedi alkotásai között

Radics Milán (ZOOM Magazin) győzött, őt követi a második és harmadik helyen is Kovács Attila (MTI), a sorozatok közül Németh György (MTI) munkája váltotta ki a legnagyobb elismerést, a második Veres Viktor (Blikk), a harmadik Kovács Attila lett.

A társadalomábrázoló dokumentarista egyedi alkotások sorában Dezső Tamásé lett az első díj, a második helyre Kovalovszky Dánielt (Népszabadság), a harmadikra Kőhalmi Pétert (Észak-Magyarország) rangsorolták.

A sorozatok kategóriában Gárdi Tamás (szabadúszó) munkái nyertek megelőzve Stalter György és a nagydíjas Dezső Tamás alkotásait.

Humor kategóriában az első díjat Kovács Tamás nyerte. A zsűri nem adott ki második díjat, a harmadik - megosztva - Hajdú D. András és Kecskeméti Dávid (Blikk) lett.

A Népszabadság Rt. Escher Károly-különdíját a legjobb hírképért

Koszticsák Szilárdnak, a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Dezső Tamásnak, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriportert megillető díjat Bócsi Krisztiánnak ítélték oda.

Budapest Főváros Pro Kultúra Urbis Alapítványának - havi nettó

80 ezer forintos juttatással és munkái kötetben megjelentetésével is járó - fotográfiai ösztöndíját Stalter György kapta.

A pályázatra 266 pályázó 7.600 fotót küldött be - közölte Fejér Gábor, a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának elnöke.

A díjakat április 27-én adják át a Művészetek palotájában, ahol a díjazott képekből kiállítás nyílik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ