A bételrágás művészete
Dátum: 2006. február 7., kedd, 17:04
Már a 13. századból maradtak fenn írásos emlékek a bételrágásról. De mi is az a bétel valójában? A bétel egy kúszónövény, amelynek levele megrágva fűszeres és meleg érzést kelt a szájban. Maga a bételrágás igen elterjedt szokás Kínától Indiáig, az indonéz szigetvilágtól egészen Óceániáig.

Laoszban főként az idős hölgyek fogyasztanak bételt, a hozzávalókat társadalmi összejövetelekre is magukkal viszik. Az ilyen alkalmakkor szokásos étkezések után mindenki a saját bételkészletét használja. Ennek a készletnek a legfontosabb tartozéka a bétellevél-tartó és több kisebb, egymással harmonizáló díszítésű doboz az oltott mész, ajakír, arékadió számára. Laoszban még ezen felül kúpos fedelű, hengeres formájú, magas mésztartó edényt is használnak. Az arékadió és a fahéj darabolásához speciális ollót használnak. Ez az olló az esküvői szertartásban is szerepet játszik: ennél fogva vezeti be a majdani közös hálószobájukba a menyasszonyt és a vőlegényt egy idősebb nőrokon. A mindennapi életben használt készletek rézből készülnek. Az értékesebb ezüst bételes készleteket általában ajándékba adják.

                                   
A dobozok formája és díszítése igen sokféle, gyakoriak a kerek és sokszögű szelencék. Laoszban, ahol még ma is készülnek ilyen készletek, az ezüstművesek egyszerű, saját készítésű eszközökkel dolgoznak, a tárgyak domborítását pedig szurokkal bevont fatuskón végzik. Az újabb darabok azonban már elnagyoltabb kidolgozásúak, s a patinát is fekete festékkel helyettesítik.

/Forrás: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum/

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ