A mongol hadag
Dátum: 2006. február 9., csütörtök, 11:31
A hadag hagyományosan két színű selyemkendő, a buddhizmus térhódításával elterjedtek piros, fehér, zöld és sárga változatai. Manapság a hadagot általában a nyolc szerencsés jelképpel díszítik, illetve rituális szövegekkel látják el, ez általában tibeti. A hadag sokféle funkcót tölt be, közülük az egyik legfontosabb az ajándékozás. Az ajándékozás során az ajándékot a megbecsülés és tisztelet jeleként szokás hadagba csomagolni, azonban szokás magát a hadagot is ajándékként átadni.

hadag átadásának  is megvannak a maga szabályai. A megfelelően összehajtogatott hadagot két kézzel, szájával az ajándékozott felé tartva, magasra emelve, s az ajándékozott rangjának megfelelően meghajolva kell átadni, s azt az ajándékozottnak tenyérrel felfelé fordított két kézzel, meghajolva kell azt átvennie. Átadáskor az ajándékozónak a hadag átadására alkalmat nyújtó ünnepnek megfelelő köszöntőt kell mondania.

A hadaggal való köszöntés nagy megtiszteltetésnek számít hagyományosan. A jobb kéz gyűrűs- illetve kisujjára csavart hadaggal végzik. A hadagnak nem csupán az ajándékozásban van nagy szerepe, hanem szakrális jelentéssel is bír. Egyrészt óvó funkciót lát el, másrészt az egyik legfontosabb áldozati tárgy. Szerepet kap a hagyományos mongol esküvőkön is. Például leánykérésnél a válasszal együtt hadagot is átadnak, illetve, ha a válasz beleegyező, azt hadag átadásával jelzik. Mikor az ifjú pár belép az új jurtába, a sátor támasztó oszlopára hadagot kötnek. Új lakásba, sátorba költözéskor hadagot akasztanak a bejárat fölé, hogy óvja a hajlékot. 
B.Z.

/Forrás: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum/

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ