Nyomvonalon
Dátum: 2008. július 11., péntek, 15:57
Magyar Anna Csongrád megyei közgyűlési elnök és Zombori István megyei múzeumigazgató szimbolikus kapavágásával pénteken elkezdődött a régészeti feltárás az M43-as autópálya nyomvonalán, a terepmunkák előreláthatólag 2009. április 30-ig tartanak.

A 275 ezer négyzetméteres terület régészeti feltárásának összköltsége 822 millió forint - mondta Zombori István az ásatás ünnepélyes elindításakor.

A mintegy 43 kilométer hosszú és 60 méter széles nyomvonal feltárása mind fizikailag, mind tudományos szempontból rendkívül komoly feladat - fogalmazott a szakember.

Ígérete szerint a Móra Ferenc Múzeum honlapján napi frissítéssel nyomon követhető lesz, mely területeken dolgoznak a régészek, az ásatás során előkerülő és elsődlegesen megtisztított leletekből pedig rendszeresen kamaratárlatokat rendez majd a közgyűjtemény.

Balogh Csilla, a Móra-múzeum régésze elmondta, a nyomvonalon az előzetes bejárások és az irodalmi adatok alapján összesen 31 lelőhelyet azonosítottak az őskortól egészen a késő középkorig. Ezek közül huszonhatot a Móra-múzeum, ötöt pedig az ELTE régészei tárnak fel.

A munkákat kilenc - húsz-negyven fős - csapat fogja végezni párhuzamosan, mindegyik egy-egy régész irányításával. A leletanyag feldolgozása szinte a terepmunkával egyszerre elkezdődik, s a korábbi tapasztalatok alapján a feltárást követően még két, két és fél évig tart majd - tette hozzá a régész.

Az M43-as autópálya az 5-ös út és Makó közötti 31,6 kilométeres szakasza, illetve a Maros-parti várost elkerülő 7 kilométeres főút, - amely a 43-as útra vezeti vissza a forgalmat - két ütemben, összesen 61,1 milliárd forintból épül meg. A június elején aláírt kivitelezési szerződések szerint az 5-ös és a 47-es út közötti 6,7 kilométeres szakasza 2009 novemberére, a 47-es út és a Makó közötti autópálya és az elkerülő út pedig 2010 augusztusára készül el.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ