Hírek
A központi költségvetésből biztosított 180 millió forint felhasználásával folytatódik a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely kialakítása - közölte az emlékhely kuratóriumának titkára. Elkészülnek az emlékhely építészeti térélményének a tervei és megoldást keresnek a szabadban levő kőemlékek lefedés nélküli, biztonságos védelmére - mondta Tatár Dezső.
Hírek
Különleges, az időszámításunk előtt 250-ből, a prekolumbiánus civilizációt megelőző időkből származó, fejlett társadalmi rendszerre utaló szöveget találtak a régészek Guatemalában.
Hírek
A hat évvel ezelőtti megnyitása óta a legnagyobb nézőcsúcsát érte el 15 ezer látogatóval a szentendrei MűvészetMalom, ahol vasárnapig tekinthető meg a nagybányai festőiskola művészeinek kiállítása - közölte hétfőn Kiss Zsuzsa.
Hírek
2006. január 19-én, csütörtökön 17-órakor nyílik meg a Szakrális terek című kiállítás – a modern finn templomépítészetről 1939-95-ig – a Budapest Kiállítóteremben. A rendezvényt Jari Jetsonen, a kiállítás fotográfusa és Kaszás Károly építész, DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára nyitja meg.
Hírek
2006. január 10-én, kedden délután 6-órakor lesz Város/Táj/Beavatkozás című fotókiállítás megnyitója az Ernst Múzeum Dorottya Galériájában. A rendezvény a Fotogalerie Wien és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány együttműködésében.
Hírek
Macskássy Izolda alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Kaposváron a Megyeháza Galériában a somogyi megyenap rendezvénysorozat keretében. Az ezen a napon születésnapját ünneplő festő- és grafikusművész büszkén vállalva korát, azt mondta: „nagyon boldog vagyok, hogy a 61. születésnapomat Somogyországban ünnepelhetem".
Hírek
Ecset helyett a mellére kívánkozik a téma egy ausztrál nőnek, mivel mókusszőr helyett a bimbóit használja eszközként képeihez. Festőállványra sem költ, elég neki a konyhaasztal, arra teríti a vásznat, aztán festékbe mártja melleit és hajolgat. Mindegyik új szín előtt mosdik.
Hírek
2006. január 5-én, csütörtökön, 18-órakor lesz Szöllősi Géza fotóművész kiállításának megnyitója a Műcsarnok projektgalériájában. A rendezvényt Hock Bea esztéta nyitja meg.
Hírek
Dadaista esemény a dadaista kiállításon: egy hetvenéves férfi kalapáccsal támadt rá Marcel Duchamp piszoárjára a párizsi Pompidou-központban, és nem is először - tudta meg az AFP a rendőrségtől és a rendezőktől.
Hírek
2006. január 12-én délután 4-órakor lesz a megnyitója a Divatot a dolgozó nőnek!-című kiállításnak az Iparművészeti Múzeumban. Az 1950-es és 60-as évek divatrajzaiból összeállított rendezvényt Zoób Kati iparművész és divattervező nyitja meg.
Hírek
Novoszibirszkben hamarosan köztéri szobrot emelnek a kísérleti egerek tiszteletére, akik közül oly sokan áldozták életüket a tudomány oltárán. A tervek szerint a kétméteres emlékmű, amelyet egy novoszibirszki szobrász, bizonyos Aram Grigorjan önt bronzba, egy óriás tenyeret ábrázol majd, amelyhez bizalommal bújik oda a kisegér - olvasható a Trud című orosz lap hírportálján.
Hírek
A világ számos nagyvárosa után Budapesten is lesz tehénparádé, azaz Cowparade. A pályázat nyitott, a feladat annyi, hogy műanyag teheneket kell feldíszíteni, ezeket aztán elárverezik és a befolyt bevételt jótékonysági célokra fordítják.
Hírek
2006. január 11-én 20-órakor lesz a megnyitója Dániel András - Semmi baj című kiállításának. A rendezvényt Sinkó István képzőművész, művészeti író nyitja meg. A kiállítást január 28-áig tekinthetik meg a Godot Galériában.
Hírek
Az iráni és az örmény kultúrát, valamint a keleti kultúráknak a hun és magyar hagyományokra gyakorolt hatását bemutató kiállítás nyílt „Ősi kultúrák találkozása" címmel kedden, Gyöngyösön.
Hírek
Mednyánszky László alkotásaiból nyílik kiállítás január 27-én a szegedi Móra Ferenc múzeumban, s a tárlaton több olyan alkotást is bemutatnak, melyet eddig még nem láthatott a magyar közönség - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.
Hírek
A centenáriumi év nyitóeseményeként nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeumban a Kép a képben – Művész és közönség öt évszázad grafikusművészetében Burgkmairtól Picassóig című kiállítás. A tárlat olyan műveket tár a látogatók elé, amelyeken az ábrázolás tárgya maga a művészet. A kiállítás hat tematikus részben csaknem 200 művet mutat be, a 16-tól a 20. századig.
Hírek
2006. január 19-én, este hét órakor lesz Ádám Zoltán Fiktív cigány épületek című kiállításának megnyitója az acb Kortárs Művészeti Galériában. A rendezvényt Tardos Tibor építész nyitja meg.
Hírek
Huszonöt éven át nézegetett a közönség egy portugál múzeumban két olyan festményt, amelyekről azt hitte, hogy Rembrandt munkái, mígnem végre kiderült, hogy nem lehetnek a holland mester művei. A két olajfestményt 1944-ben egy diplomata ajándékozta a múzeumnak. A képeket csak 1973-ban állították ki, s bár felmerült a gyanú, hogy hamisítványok, a múzeumnak a közelmúltig nem volt elég pénze arra, hogy szakértőkkel megvizsgáltassa a festményeket.
Hírek
A magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése céljából Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda (NKKI) alakult - jelentette be Bozóki András szakminiszter pénteken Budapesten.
Hírek
Több tucat rendezvénnyel – köztük egy-egy nagy kiállítással Párizsban és Aix-en-Provence-ban – emlékeznek meg Franciaországban a nagy festő, Paul Cézanne (1829-1906) halálának centenáriumáról.
Hírek
Idén először télen is várja látogatóit Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Szombaton és vasárnap 10 és 15 óra között lehet a szabadtéri kiállítások területén sétálni. Az igazgatási épületben lévő Skanzen Galéria és a Néprajzi Látványtár hétfő kivételével minden nap 10 és 16 óra között látogatható - tájékoztatott a múzeum sajtóreferense.
Hírek
Tizenkét órán át ugrándozott összeláncolt lábbal Kalifornia egyik sivatagában egy amerikai képzőművész, de nem Guinness-rekorddöntés végett, hanem mert elvesztette a láncot összezáró lakat kulcsát.
Hírek
Az alábbiakban a budapesti Francia Intézet januári részletes programját közöljük. Az év első hónapjában többek között Németh Dániel és Breznay Pál kiállítását tekinthetik meg, az Unit együttes koncertjét hallhatják és Jean Francois Dichamp zongoraestjét élvezhetik mindazok, akik ellátogatnak az intézménybe.
Hírek
2006-ban is este 10-óráig lesz nyitva csütörtökönként a Szépművészeti Múzeum, amikor is színes programokkal, tárlatvezetéssel várja a látogatókat.
Hírek
Az év végi ünnepekre Rómába utazó turistákat kellemetlenül érintette, hogy nem tekinthették meg Néró egykori palotájának kiásott és rekonstruált maradványait. Néró császár hajdani palotáját, a római Oppiusz-dombon épült Domus Aurea-t (arany ház, palota) 1970-en kezdték megszabadítani a rárakódott romoktól, földtől és akkor kezdődtek az épület nagy részének rekonstrukciós, helyreállító munkálatai is.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Az udvariasság nem halt meg – csak Angliába menekült."
Duhamel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ