Hírek
Csütörtökön a norvég fővárosban második nekifutásra megkezdődött Edvard Munch (1863-1944) két világhírú festménye, „A sikoly" és a „Madonna" feltételezett elrablóinak pere. A hat norvég vádlott ügyvédei arra kérték a bíróságot, hogy az eljárás során ne használja fel a rendőrség által lehallgatott több, mint 10 000 mobiltelefonos beszélgetés egy részét.
Hírek
A Gustav Klimt képei közül a jogos örökösöknek visszaadandó öt festmény eladásából befolyó összegből többet kap majd E. Randol Schoenberg, a pert megnyerő ügyvéd, mint a jogos örökösök bármelyike.
Hírek
Demszky Gábor indokoltnak tartja a Király utca 40-es számú ház megmentésére szervezett demonstrációt, amelyre az ÓVÁS egyesület és még néhány civilszervezet felhívása nyomán került sor kedden.
Hírek
Az Ügyészségtől kéri egy belvárosi műemlékvédelmi épület lebontási engedélyének azonnali felfüggesztését az ÓVÁS! Egyesület - jelentette be a városvédő szervezet több civil mozgalommal közösen megtartott keddi sajtótájékoztatóján a VI. kerületi Király utca-Vasvári Pál utca sarkánál lévő klasszicista épület előtt.
Hírek
A „MAKI-E - Japán lakkművészet a 19. században " című kiállítás utolsó termében – a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumben – egy 19. század végi, magyarok által vezetett jokohamai műkereskedés enteriőrje elevenedik meg archív fotográfia segitségével. A japán műtárgyak gyűjtése az 1860-as évektől az 1890-es évekig meghatározó divattá vált: művészek, műgyűjtők, utazók, sőt múzeumok is nagy mennyiségben vásároltak régi és kortárs műveket a kiállítások alkalmával, a japán „curio boltokban".
Hírek
Február 17-én, pénteken 19-órakor lesz Zöld Anikó festőművész Fényoszlopok című kiállításának megnyitójára az ARTSZEM Modern Művészeti Galériába. A rendezvényt Sinkó István festőművész, művészeti író nyitja meg.
Hírek
2006. február 23-án, csütörtökön 17-órakor lesz Féner Tamás Büntetés című kiállításának megnyitója a Budapest Galéria Kiállítóházában. A rendezvényt dr. Bökönyi István bv. altábornagy, országos parancsnok nyitja meg.
Hírek
A Helikon Kiadó pályázatot hirdet fiatal magyar művészeknek könyvillusztrációk készítésére. A pályázaton indulhat minden fiatal (25-35 év közötti), képző- és iparművész, aki kedvet érez gyermekkönyv, verseskötet vagy a Hangzó Helikon című sorozat egy kötetének illusztrálására.
Hírek
Már a 13. századból maradtak fenn írásos emlékek a bételrágásról. De mi is az a bétel valójában? A bétel egy kúszónövény, amelynek levele megrágva fűszeres és meleg érzést kelt a szájban. Maga a bételrágás igen elterjedt szokás Kínától Indiáig, az indonéz szigetvilágtól egészen Óceániáig.
Hírek
2006. február 9-én, délután fél 6-kor lesz a megnyitója Szigeti Tamás festőművész kiállításának a Ráday Galériában. A rendezvényt március 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
2006. február 14-én, kedden 18-órakor lesz Szász György: Yógaszertár című kiállításának megnyitója a Dorottya Galériában. A rendezvényt Készman József művészettörténész nyitja meg. A kiállítást 2006. március 18-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
Ausztria nem vásárolja vissza a nemrég jogos tulajdonosuknak ítélt Klimt-festményeket – jelentette be csütörtökön a kulturális miniszter. Elisabeth Gehrer indoklása szerint a kormány szerette volna megszerezni Gustav Klimt remekműveit, az állami költségvetésből azonban lehetetlen kigazdálkodni az öt festmény ellenértékét, 300 millió dollárt (248 millió euró). Ezért a képek hamarosan visszakerülnek jog szerinti tulajdonosukhoz, Maria Altmann amerikai állampolgárhoz.
Hírek
Eduardo Chillida spanyol szobrász 2002-ben meghalt anélkül, hogy tudta volna: nagy álma megvalósulhat. A Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventurán magasodó Tindaya-hegy belsejében tervezett monumentális emlékművét a szigetek kormánya alapos geotechnikai vizsgálatok alapján felépíthetőnek tekinti.
Hírek
Bozóki András kulturális miniszter a Király utca 40. alatti klasszicista stílusú épület megmentése érdekében nyílt levélben fordult Verók Istvánhoz, a VI. kerület polgármesteréhez.
Hírek
2006. február 23-án, csütörtökön 18-órakor lesz a megnyitója Cseke Szilárd: Örökzöld vagy lombhullató című kiállításának a Deák Erika Galériában. A rendezvényt Mélyi József művészettörténész nyitja meg. A kiállítást február 24-től március 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
2006. február 18-án, szombaton 16-órától rendezik meg a How to do things? In the Middle of (No)where.. - című kiállításon résztvevő művészek – Budapesten készült – munkáinak bemutatását a Trafó Galériában.
Hírek
Az ÓVÁS! egyesület sajtótájékoztatót tartott hétfőn a VI. kerület Király utca 40. klasszicista stílusban épült ház előtt, mert jogerőre emelkedett az épületre kiadott bontási engedély. A négy emeletes épületen két hosszú vászoncsíkon az áll, hogy „Dózer stop", a fakapura meg egy nagy körbe zárt kék R betűt - ami a minden jog fönntartva jele - fújtak az egyesület aktivistái.
Hírek
Hamarosan megnyílik a budapesti Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása; a tárlat február 21-től látogatható - közölte az intézményt működtető Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.
Hírek
A párizsi Louvre Valentin (Bálint) napra elküldte kölcsönbe a Cupido és Psyche című gyönyörű festményt a minneapolisi művészeti intézetnek. A kép szombattól augusztus 20-ig lesz látható.
Hírek
A hadag hagyományosan két színű selyemkendő, a buddhizmus térhódításával elterjedtek piros, fehér, zöld és sárga változatai. Manapság a hadagot általában a nyolc szerencsés jelképpel díszítik, illetve rituális szövegekkel látják el, ez általában tibeti. A hadag sokféle funkcót tölt be, közülük az egyik legfontosabb az ajándékozás. Az ajándékozás során az ajándékot a megbecsülés és tisztelet jeleként szokás hadagba csomagolni, azonban szokás magát a hadagot is ajándékként átadni.
Hírek
A képhamisítók paradicsoma egy dél-kínai városka, ahol futószalagon állítják elő a „remekműveket" A céget egy ötletes vállalkozó alapította Tafengben: az általa alkalmazott művészek a reneszánsz nagy mestereitől kezdve a XX. századi alkotókig bármilyen festményt igen pontosan lemásolnak - olvasható az NTV orosz tévétársaság honlapján.
Hírek
A párizsi Erotikus Művészet Múzeuma a közeljövőben megnyitja fiókintézményét Velencében. A magántársaság egy négyemeletes palotát bérel erre a célra a Szent Márk tér közelében.
Hírek
Dezső Tamás szabadúszó két sorozata nyerte el a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat nagydíjait. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét pénteken hirdették ki sajtótájékoztató keretében Budapesten.
Hírek
2006. február 16-án, 18-órakor lesz a megnyitója Gáti Gábor szobrászművész kiállításának a Társalgó Galériában. A rendezvényt Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg. A kiállítás kurátora Borsos Mihály. A kiállítást március 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
2006. február 16-án, csütörtökön 18-órakor nyílik meg Bernhard Lochman és Siegfried Zaworka – együtt dolgozó salzburgi művészek – Sperma bébik című projektjének kiállítása a Budapest Galéria Kiállítóházában. A rendezvényt Viktoria Burghart nyitja meg.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ ...inkább az értelmes poklot választom, mint a hülye paradicsomot."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ