Hírek
A centenáriumát ünneplő Szépművészeti Múzeumban január 27-én nyílik az El Greco, Velázquez, Goya – Öt évszázad spanyol festészetének remekművei című nagyszabású kiállítás. A 13 gyűjteményből (számos német, bécsi, madridi múzeumból) válogatott, több mint 100 festményt bemutató tárlat az év egyik múzeumi szenzációjának ígérkezik.
Hírek
Paria inka birodalmi központ feltárásáról és az ott folyó kutatásokról tart előadást a Néprajzi Múzeumban Gyarmati János régész január 19-én. Az amerikai kontinens leghatalmasabb birodalmában - a 15-16. századi, még a spanyol hódítás előtti Inka Birodalomban - mintegy tucatnyi olyan közigazgatási központ létezett, amelyen keresztül az állam az Ecuadortól Argentínáig húzódó tartományait irányította. Ezek egyike volt a bolíviai felföldön lévő Paria.
Hírek
2006. január 17-én, 18-órakor lesz a megnyitója Kismányoki Károly és Szijártó Kálmán kiállításának a Vintage Galériában. A Tájkísérletek című rendezvényt Beke László nyitja meg. A kiállítást 2006. február 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
Gyerekarcok/Gyerekkarcok címmel afrikai gyermekekről szóló fotótárlat nyílt vasárnap a Westend City Center Millenium udvarában - tájékoztatott Földesi-Szabó László, a magyar filmes-fotós expedíció, és kiállítás fő támogatója, az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Hírek
Megemlékezések, előadások, kiállítások sorozatával emlékeznek meg Csehországban a Prágai Zsidó Múzeum alapításának centenáriumáról 2006-ban. Mint azt a múzeum igazgatója, Lao Pavlat elmondta, százegynéhány színházban, hangversenyteremben, képtárban és más intézményben kerül sor ünnepi rendezvényekre, amelyeken a zsidó művészet fontos alkotásait mutatják be, bizonyítandó, hogy „a zsidó művészetnek Csehországban nemcsak a múltja gazdag, hanem a jelene is".
Hírek
Gil & Moti izraeli származású, Rotterdamban élő művészek, akik meleg házaspárként és zsidó identitásukra építve legtöbb munkájuk a másság, a társadalmi együttélés szabályairól folytatott kortárs viták része. Installációik nagy sikerrel kerülnek bemutatásra New Yorktól Haifáig, tavaly a bécsi MUMOK-ban rendezett Para-sites című kiállításon is nagy sikerrel szerepelt a Műcsarnokban most kiállításra kerülő Dating Gil & Moti. Formabontó kiállítást láthatnak az érdeklődők 2006. február 1-től 26-ig a Műcsarnokban és a Godot Galériában.
Hírek
Műtárgyakon elrejtett kódolt üzenetek megfejtésében vehet részt minden olyan érdeklődő 10-14 éves gyermek és családtagjai is, aki január 15-én, délután 2-óra és 4-óra között ellátogatnak a Szépművészeti Múzeumba. Aki kedvet érez a művészeti kalandokhoz, menjen el és nyomozzon! A különleges rendezvény látogatása ingyenes.
Hírek
2006. január 19-én, csütörtökön 18-órakor lesz Köves Éva: Kint és bent című kiállításának a megnyitója a Deák Erika Galériában. A rendezvényt Szijj Ferenc, író nyitja meg.
Hírek
Az iráni és az örmény kultúrát, valamint a keleti kultúráknak a hun és magyar hagyományokra gyakorolt hatását bemutató kiállítás nyílt „Ősi kultúrák találkozása" címmel kedden, Gyöngyösön.
Hírek
Mednyánszky László alkotásaiból nyílik kiállítás január 27-én a szegedi Móra Ferenc múzeumban, s a tárlaton több olyan alkotást is bemutatnak, melyet eddig még nem láthatott a magyar közönség - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.
Hírek
A centenáriumi év nyitóeseményeként nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeumban a Kép a képben – Művész és közönség öt évszázad grafikusművészetében Burgkmairtól Picassóig című kiállítás. A tárlat olyan műveket tár a látogatók elé, amelyeken az ábrázolás tárgya maga a művészet. A kiállítás hat tematikus részben csaknem 200 művet mutat be, a 16-tól a 20. századig.
Hírek
2006. január 19-én, este hét órakor lesz Ádám Zoltán Fiktív cigány épületek című kiállításának megnyitója az acb Kortárs Művészeti Galériában. A rendezvényt Tardos Tibor építész nyitja meg.
Hírek
Huszonöt éven át nézegetett a közönség egy portugál múzeumban két olyan festményt, amelyekről azt hitte, hogy Rembrandt munkái, mígnem végre kiderült, hogy nem lehetnek a holland mester művei. A két olajfestményt 1944-ben egy diplomata ajándékozta a múzeumnak. A képeket csak 1973-ban állították ki, s bár felmerült a gyanú, hogy hamisítványok, a múzeumnak a közelmúltig nem volt elég pénze arra, hogy szakértőkkel megvizsgáltassa a festményeket.
Hírek
Pasolini, egy halott énekei - képekben címmel a harminc esztendeje elhunyt olasz művész életére és alkotásaira reflektáló művekből nyílt nemzetközi elektrográfiai kiállítás kedden Szegeden, a Belvárosi Kamara Galériában.
Hírek
A mai Mongólia és Kazahsztán területén élő lovas nomádok életébe enged bepillantást Benkő Mihály fotókiállítása, amely hétfőn délelőtt nyílt meg Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában. A kiállítást Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter nyitotta meg, aki rövid beszédében megjegyezte: minden népnek fontos, hogy megismerje az eredetét, mert a múlt megismerése szükséges ahhoz, hogy megértsük jelenünket.
Hírek
2006. január 24-én 18-órakor lesz a megnyitója a Kozák Gábor magángyűjteményéból rendezendő kiállításrnak a Bartók 32 galériában. A kiállítás címe Bukta-feLugossy-Gaál-Palkó. A rendezvény Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg.
Hírek
Homérosz, Odüsszeia, Chagall - három indok, hogy a Debrecenben tanuló egyetemisták és a város lakói sürgősen ellátogassanak a Déri Múzeumba - mondta M. Philippe Zeller, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete pénteken, amikor a hajdú-bihari megyeszékhelyen megnyitotta Marc Chagall: Odüsszeia című litográfia-kiállítását.
Hírek
A Pigmenta Kiadónál megvásárolhatóak Ilku János fotóművész képeinek giclée technikával készült művészi nyomatai, korlátozott példányszámban. A művész meghatározó témája a természet harmóniája és örökkévalósága, ezt láthatjuk a most megjelent képeken is, melyek például a Hortobágyi Nemzeti Park kiemelten védett részén, az Ohat-i erdőben készültek.
Hírek
Az Északi-sarkkörön túl él Kvik, a kölyökalka – aki nem pingvin, nekik ugyanis tudvalevőleg a déli sarkvidék az otthonuk!– , akinek alakját és kalandos utazását Richard Kubeš találta ki 1946-ban. A mesekönyv új, 2004-es kiadásához Michal Cihlář grafikusművész készítette az illusztrációt, s a grafikusmunka egyes fázisaiból – vagyis amíg a készítő a tervtől eljut a színezett linómetszetig – kiállítást rendeztek. Ennek 2006. január 17-én, délután 5-órakor – a művész részvételével – lesz a megnyitója a Cseh Centrumban. A rendezvényt Svoboda Róbert publicista nyitja meg.
Hírek
Az Amnesty Animal állatvédelmi szervezet állatkínzásért feljelentette a madridi Zsófia Királyné Múzeumot. A tekintélyes zoo-ban található ugyanis Jordi Benito spanyol művész videoinstallációja, amelyen az is látható, amint egy tehén torkát átvágják, a vért pohárba töltik, majd fejét levágják, törzsét pedig megnyúzzák.
Hírek
A központi költségvetésből biztosított 180 millió forint felhasználásával folytatódik a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely kialakítása - közölte az emlékhely kuratóriumának titkára. Elkészülnek az emlékhely építészeti térélményének a tervei és megoldást keresnek a szabadban levő kőemlékek lefedés nélküli, biztonságos védelmére - mondta Tatár Dezső.
Hírek
Különleges, az időszámításunk előtt 250-ből, a prekolumbiánus civilizációt megelőző időkből származó, fejlett társadalmi rendszerre utaló szöveget találtak a régészek Guatemalában.
Hírek
A hat évvel ezelőtti megnyitása óta a legnagyobb nézőcsúcsát érte el 15 ezer látogatóval a szentendrei MűvészetMalom, ahol vasárnapig tekinthető meg a nagybányai festőiskola művészeinek kiállítása - közölte hétfőn Kiss Zsuzsa.
Hírek
2006. január 19-én, csütörtökön 17-órakor nyílik meg a Szakrális terek című kiállítás – a modern finn templomépítészetről 1939-95-ig – a Budapest Kiállítóteremben. A rendezvényt Jari Jetsonen, a kiállítás fotográfusa és Kaszás Károly építész, DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára nyitja meg.
Hírek
2006. január 10-én, kedden délután 6-órakor lesz Város/Táj/Beavatkozás című fotókiállítás megnyitója az Ernst Múzeum Dorottya Galériájában. A rendezvény a Fotogalerie Wien és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány együttműködésében.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek..."
Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ