Hírek
2006. március 20-án, 18-órakor lesz Jiří Všetečka cseh fotóművész Prága, a zene városa című fotókiállításának megnyitója az Almássy téri Szabadidőközpontban. A rendezvényt Hódos Mária művészettörténész nyitja meg.
Hírek
A kortárs művészetben fellelhető bizonyos tendenciák megjelenése arra inspirálta a programban résztvevő művészeket, hogy egy arra alkalmas térben megjelenítsék alkotásaikkal a Horror Vacui - folyamatok korunkra jellemző elburjánzását, vagy fenyegető hatását. – A kiállítás megnyitója március 31-én 15-órakor lesz az Iparművészeti Múzeumban.
Hírek
A világhírű cordobai mecset öt, egyenként hat méter hosszú gerendáját árverezik el Londonban, a Christie,s aukciós háznál április 4-én.
Hírek
A magyarországi művészeti kiállítások hagyományainak fényében is példa nélküli nemzetközi tárlattal ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Szépművészeti Múzeum. A Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című nagyszabású tárlat vasárnaptól látogatható.
Hírek
Edvard Munch: a lélek modern élete címmel kiállítás nyílt a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA). A norvég művésznek (1863-1944) saját élete volt a legfőbb ihlető forrása. Szerelmi kudarcok, betegségek, érzelmi labilitás, közeli hozzátartozóinak halála nyomták rá bélyegüket művészetére.
Hírek
Március 17-én, 15-órakor lesz – a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága (Pécs) és a 2B Galéria szervezésében – Böröcz András: Purim című kiállításának megnyitója a pécsi Vasarely Múzeumban. A rendezvényen megnyitó beszédet mond dr. Stark András pszichiáter.
Hírek
Március 17-én, 22-én, 24-én, 29-én és 31-én 18-20 óráig tekinthetik meg Galántai György akusztikus tér-installációját a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Artpool Müvészetkutató Központ szervezésében. A rendezvény helyszíne az Artpool P60.
Hírek
A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum „Maki-e, XIX. századi japán lakkművészet" című kiállításán a látogatók megismerkedhetnek a japán lakkművészet egyik leglátványosabb, legelegánsabb technikájával, az aranypor felszórásos maki-e eljárással, melyet a 18-19. század lakkremekein csodálhatnak meg.
Hírek
Munkácsy Mihály képeiből nyílt kiállítás Kaposváron, a Rippl-Rónai Múzeumban. A világhírű festőművész csaknem félszáz alkotását és számos személyes tárgyát bemutató tárlatot elsőként vasárnap a sajtó képviselőinek mutatták be, ma pedig előbb Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára, majd Lamperth Mónika belügyminiszter nyitotta meg.
Hírek
Amikor az ész megáll, vagyis a halál után, még múzeumba kerülhet: a perui fővárosban 3000 agy tekinthető meg egy újonnan megnyílt intézményben, amely a különböző betegségek okozta torzulások, deformációk tanulmányozásához szolgál.
Hírek
Akár újraírható a magyar festészet története - mondta Kieselbach Tamás azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen bemutatott egy mennyiségében szolid, ám értékében annál gazdagabb gyűjtemény: Horváth Béla műtörténész 30 festményt és ötven grafikát tartalmazó kollekcióját.
Hírek
Az Esterházy-gyűjtemény kiállítására készül az Iparművészeti Múzeum; az elmúlt évtizedekben az intézmény műhelyében restaurált kincstár bemutatása az új főigazgató szerint az év egyik szenzációja lehet.
Hírek
Február végén megvalósult egy régi álom: a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum megjelentette állandó kiállításának gyerekvezetőjét. A Ráth György Múzeumban álló „Keleti Műgyűjtés Magyarországon" című kiállításon ezentúl játékos feladványokkal kalauzolják végig a múzeumok világával még ismerkedő korosztályt.
Hírek
Svédország visszaadja Kanadának azt az indián totemoszlopot, amelyet Olof Hansson svéd alkonzul adományozott 1929-ben a svéd etnográfiai múzeumnak. A svéd kormány 1994-ben már elhatározta, hogy visszajuttatja az oszlopot eredeti tulajdonosainak, a Haisla törzs indiánjainak, akik Kanada nyugati részén élnek ma is.
Hírek
Muntean/Rosenblum munkáinak főszereplői az életmód- és divatmagazinok fiatal modelljei. A művek különleges, lebilincselő jelenetei a szellemiség társadalmunkban adódó lehetőségeire kérdeznek rá.– A kiállítás március 23-tól május 28-ig látható a Műcsarnokban.
Hírek
Révész Tamás, Pulitzer Emlékdíjas fotográfus 2004-ben, Tokióban mutatta be először „New York” című, 62 fekete-fehér képből álló kiállítását, amelyet óriási elismerés fogadott. Révész egyedi, sokszor lírai megközelítése elkerüli a közhelyeket, és így ízelítőt kap a néző a város hétköznapi életéről.
Hírek
A viták és tiltakozások ellenére hétfőn megkezdődtek a New York-i Világkereskedelmi Központot leromboló 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékművének és múzeumának építési munkálatai.
Hírek
A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a wroclawi Kulturális és Művészeti Központ, és a budapesti Lengyel Intézet Emlékeink címmel közös érem-és plakett kiállítást rendez 1956. emlékére lengyel és magyar művészek részvételével. A kiállításmegnyitó március 15-én, 17-órakor lesz a MKISZ székházában. A rendezvényt Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő nyitja meg.
Hírek
2006. március 11-én szombaton 17-órakor lesz a megnyitója a Szent Sebestyén a 2B Galériában című kiállításnak a 2B Galériában. A rendezvényt április 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
A képen látható kisplasztikát ópiumsúlyként emlegeti Délkelet-Ázsiában a lakosság, s így ismerik a gyűjtők és a régiségkereskedők is. Ám ezek az apró tárgyak az egyszerű súlynál fontosabb szerepet játszottak Burma és az általa meghódított területek gazdasági életében. A mai Myanmar (Burma) területén a 14. századtól hivatalos források rögzítik, hogy melyik uralkodó idején milyen állatok díszítették a különböző mérlegsúlyokat.
Hírek
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményének anyagából nyílt meg az Élet a halál után címet viselő, az egyiptomi halotti kultuszt bemutató kiállítás szerdán Hódmezővásárhelyen.
Hírek
2006. március 10-én, pénteken 18-órakor lesz Marek Radke Képek-tárgyak című kiállításának megnyitója a K.A.S. Galériában. A rendezvényt Haász István nyitja meg.
Hírek
Minden bizonnyal egy chilei képzőművésznő alkotása jelenleg a legkedveltebb a világon - galambkörökben legalábbis. Constanza Puente ugyanis kenyérből készítette el magát és ültette ki egy padra.
Hírek
Nagylelkű felajánlásoknak és állami támogatásnak köszönhetően új műtárgyakkal gyarapodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye és a holland Willem de Poorter A gyarmati hatalom allegóriája című alkotása március közepétől, az Orpheust ábrázoló római császárkori mozaik pedig keddtől, az „Évszak műtárgyaként” látható Szépművészeti Múzeumban.
Hírek
A Gazeta Wyborcza című vezető lengyel napilap is támogatja a provokatív pólók 2004-ben született ötletét, amely idén első ízben beleütközött a hatalomra törő ultrakonzervatív kurzus toleranciaküszöbébe: a lublini egyetemen betiltották az ilyen pólókból rendezett kiállítást.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ