Hírek
A párizsi Louvre Valentin (Bálint) napra elküldte kölcsönbe a Cupido és Psyche című gyönyörű festményt a minneapolisi művészeti intézetnek. A kép szombattól augusztus 20-ig lesz látható.
Hírek
A hadag hagyományosan két színű selyemkendő, a buddhizmus térhódításával elterjedtek piros, fehér, zöld és sárga változatai. Manapság a hadagot általában a nyolc szerencsés jelképpel díszítik, illetve rituális szövegekkel látják el, ez általában tibeti. A hadag sokféle funkcót tölt be, közülük az egyik legfontosabb az ajándékozás. Az ajándékozás során az ajándékot a megbecsülés és tisztelet jeleként szokás hadagba csomagolni, azonban szokás magát a hadagot is ajándékként átadni.
Hírek
A képhamisítók paradicsoma egy dél-kínai városka, ahol futószalagon állítják elő a „remekműveket" A céget egy ötletes vállalkozó alapította Tafengben: az általa alkalmazott művészek a reneszánsz nagy mestereitől kezdve a XX. századi alkotókig bármilyen festményt igen pontosan lemásolnak - olvasható az NTV orosz tévétársaság honlapján.
Hírek
A párizsi Erotikus Művészet Múzeuma a közeljövőben megnyitja fiókintézményét Velencében. A magántársaság egy négyemeletes palotát bérel erre a célra a Szent Márk tér közelében.
Hírek
Dezső Tamás szabadúszó két sorozata nyerte el a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázat nagydíjait. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által kiírt verseny eredményét pénteken hirdették ki sajtótájékoztató keretében Budapesten.
Hírek
2006. február 16-án, 18-órakor lesz a megnyitója Gáti Gábor szobrászművész kiállításának a Társalgó Galériában. A rendezvényt Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg. A kiállítás kurátora Borsos Mihály. A kiállítást március 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
2006. február 16-án, csütörtökön 18-órakor nyílik meg Bernhard Lochman és Siegfried Zaworka – együtt dolgozó salzburgi művészek – Sperma bébik című projektjének kiállítása a Budapest Galéria Kiállítóházában. A rendezvényt Viktoria Burghart nyitja meg.
Hírek
2006. február 7-én, kedden 18-órakor lesz az e.a.t. (experiment of typography) válogatás a kortárs (1985-2005), cseh és szlovák betűtervezők munkáiból című kiállítás megnyitója a Ponton Galériában. A rendezvényt Dr. Gál Jenő követ-tanácsos, a Cseh Centrum igazgatója, Milan Resutik a Szlovák Köztársaság nagykövetségének kulturális tanácsosa, a Szlovák Intézet igazgatója és Somogyi Krisztina, művészeti író, a kiállítás magyar kurátora nyitják meg.
Hírek
A nyáron kortárs magyar képzőművészek által kidekorált 60-100 tehénszobor lesz látható a fővárosban a CowParade Budapest címmel rendezendő köztéri szoborkiállításon, amelynek előkészületei megkezdődtek – mondta Csikós Gergely, a Tehénparádé projektvezetője a Demszky Gábor főpolgármester részvételével tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Hírek
Csodás kínai porcelánokat tört darabokra egy kétballábas látogató egy cambridge-i múzeumban, miután saját állítása szerint belebabalyodott a saját cipőfűzőjébe. Miután a madzagok végzetesen összehurkolták lábait, a férfi tántorgott néhány lépést, majd minden erőfeszítése ellenére belezuhant egy vitrinbe.
Hírek
Február 3-án, pénteken 19-órakor lesz a megnyitója Jenisse Marton képzőművész „Eye of the beholder" című kiállításának. A rendezvény helyszíne az Artszem Modern Művészeti Galéria. A kiállítást Vékony Délia művészettörténész nyitja meg.
Hírek
40 különös finn népi játékot és sportágat, köztük mocsári labdarúgást és mobiltelefon-hajítást mutatnak be a Finnagorában, a Dózsa György úti finn kulturális központban február 3-án, s egyben ekkor nyílik kiállítás Bruno Maximus finn képzőművésznek e különös játékokat bemutató képeiből.
Hírek
Meghosszabbították Torma Éva képzőművész kiállításának időtartamát. A rendezvényt 2006. február 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Budapest Galéria Kiállítóházának pincéjében.
Hírek
2006. február 23-án, csütörtökön 17-órakor lesz Féner Tamás Büntetés című kiállításának megnyitója a Budapest Galéria Kiállítóházában. A rendezvényt dr. Bökönyi István bv. altábornagy, országos parancsnok nyitja meg.
Hírek
A Helikon Kiadó pályázatot hirdet fiatal magyar művészeknek könyvillusztrációk készítésére. A pályázaton indulhat minden fiatal (25-35 év közötti), képző- és iparművész, aki kedvet érez gyermekkönyv, verseskötet vagy a Hangzó Helikon című sorozat egy kötetének illusztrálására.
Hírek
Már a 13. századból maradtak fenn írásos emlékek a bételrágásról. De mi is az a bétel valójában? A bétel egy kúszónövény, amelynek levele megrágva fűszeres és meleg érzést kelt a szájban. Maga a bételrágás igen elterjedt szokás Kínától Indiáig, az indonéz szigetvilágtól egészen Óceániáig.
Hírek
2006. február 9-én, délután fél 6-kor lesz a megnyitója Szigeti Tamás festőművész kiállításának a Ráday Galériában. A rendezvényt március 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
2006. február 14-én, kedden 18-órakor lesz Szász György: Yógaszertár című kiállításának megnyitója a Dorottya Galériában. A rendezvényt Készman József művészettörténész nyitja meg. A kiállítást 2006. március 18-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
Ausztria nem vásárolja vissza a nemrég jogos tulajdonosuknak ítélt Klimt-festményeket – jelentette be csütörtökön a kulturális miniszter. Elisabeth Gehrer indoklása szerint a kormány szerette volna megszerezni Gustav Klimt remekműveit, az állami költségvetésből azonban lehetetlen kigazdálkodni az öt festmény ellenértékét, 300 millió dollárt (248 millió euró). Ezért a képek hamarosan visszakerülnek jog szerinti tulajdonosukhoz, Maria Altmann amerikai állampolgárhoz.
Hírek
Eduardo Chillida spanyol szobrász 2002-ben meghalt anélkül, hogy tudta volna: nagy álma megvalósulhat. A Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventurán magasodó Tindaya-hegy belsejében tervezett monumentális emlékművét a szigetek kormánya alapos geotechnikai vizsgálatok alapján felépíthetőnek tekinti.
Hírek
Egyedülálló, Edvard Munch és Paul Gaugiun képeit is magában foglaló gyűjteményt árvereznek el Londonban február 7-én és 8-án. „Ennyi Munch-művet egy alkalommal eddig még nem árvereztek el" - mondta Simon Shaw, a Sotheby's aukciós ház szakértője.
Hírek
A Szépművészeti Múzeum kincseiről készült művészi nyomatokat kínálnak a Pigmenta Kiadó webáruházában. A 100 éves évfordulóját ünneplő múzeum most nyíló „Öt évszázad spanyol remekművei" című kiállításának anyagából már öt kép elkészült művészi alapanyagokon - kétféle méretben.
Hírek
2006. február 3-án, pénteken 17-órakor rendezik meg El Kazovszkij. Kossuth-díjas képzőművész Rajzok című kiállításának megnyitóját az Új Színház Galériában. A rendezvényt Földényi F. László esszéista, művészeti író és Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója nyitja meg.
Hírek
2006. február 2-án, csütörtökön 19-órakor lesz a megnyitója a Let's talk about art, baby - című kiállításnak. A rendezvény helyszíne a Platán Galéria, s a kiálítást Tímár Katalin művészettörténész nyitja meg. A rendezvényt március 10-ig nézhetik meg a érdeklődők.
Hírek
Takács Imre művészettörténészt nevezte ki az Iparművészeti Múzeum főigazgatójává Bozóki András kulturális miniszter - tájékoztatott a tárca. Az öt pályázó közül a bíráló bizottság egyhangúan Takács Imrét találta a legalkalmasabbnak - olvasható a közleményben. A kinevezés 2006. március 1-től öt évre szól.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ