Hírek
2006 elején közel egy tucatnyi kortárs kínai porcelántárggyal gazdagodott a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum kínai gyűjteménye. Jingdezhenben, (ejtsd: Tyingdecsen) a dél-kínai porcelángyártás fellegvárában közel ezer esztendeje készítenek kerámiákat, s a 15. század elején itt alapították meg a kínai császári porcelánkészítő manufaktúrát is. Ez óriási lendületet adott a kerámiagyártásnak, amelynek méreteit híven tükrözi, hogy a 18. században két millió lakosú, több száz égetőkemencével dolgozó nagyvárosként írták le Jingdezhent az utazók.
Hírek
Munkácsy Mihály Golgota című híres festménye 2016-ig tartós letétben a debreceni Déri Múzeumban marad - erről írt alá megállapodást vasárnap, a Magyar Kultúra Napján Pákh Imre, a festmény Amerikában élő tulajdonosa, Juhászné Lévai Katalin, a múzeumot fenntartó Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke és V. Szathmári Ibolya, a Déri Múzeum igazgatója Debrecenben.
Hírek
2006. január 26-április 1-ig tekinthetik meg Wilhelm Scherübl: Barbara Judith című kiállítását a Knoll Galériában. A kiállitáson láthatóak lesznek még a művész struktúra-vázlatai is, kis rajzok, amelyeken az emberek közötti kapcsolatok nyomába ered.
Hírek
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere jelentős díjakat és elismeréseket adott át pénteken Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
Hírek
2006. január 25-28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Művészeti Tanulmányi Verseny pályamunkáinak kiállítását. A rendezvény helyszíne a Ponton Galéria.
Hírek
2006. január 20-án pénteken 18-órakor lesz Sinkovics Ede, Barcsay-díjas festõmûvész kiállításának megnyitója az Aranytíz Átrium Galériában. A rendezvényt Dudás Szabolcs fotóriporter nyitja meg. A kiálítást február 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők, naponta 9-től 21-óráig.
Hírek
87 éves korában meghalt Jacques Faizant, aki évtizedeken át volt a Le Figaro című francia konzervatív napilap vezető karikaturistája - jelentették a szerdai francia lapok. Faizant a műfaj egyik legnagyobb alakja volt, akinek jellegzetes, frígiai sapkás Marianne-ját, a múltat idéző nagymama-nagypapa-figuráját, klasszikus De Gaulle-ábrázolását a magyar olvasók is jól ismerik, hiszen rajzait gyakran átvette az egész világsajtó.
Hírek
A centenáriumát ünneplő Szépművészeti Múzeumban január 27-én nyílik az El Greco, Velázquez, Goya – Öt évszázad spanyol festészetének remekművei című nagyszabású kiállítás. A 13 gyűjteményből (számos német, bécsi, madridi múzeumból) válogatott, több mint 100 festményt bemutató tárlat az év egyik múzeumi szenzációjának ígérkezik.
Hírek
Paria inka birodalmi központ feltárásáról és az ott folyó kutatásokról tart előadást a Néprajzi Múzeumban Gyarmati János régész január 19-én. Az amerikai kontinens leghatalmasabb birodalmában - a 15-16. századi, még a spanyol hódítás előtti Inka Birodalomban - mintegy tucatnyi olyan közigazgatási központ létezett, amelyen keresztül az állam az Ecuadortól Argentínáig húzódó tartományait irányította. Ezek egyike volt a bolíviai felföldön lévő Paria.
Hírek
2006. január 17-én, 18-órakor lesz a megnyitója Kismányoki Károly és Szijártó Kálmán kiállításának a Vintage Galériában. A Tájkísérletek című rendezvényt Beke László nyitja meg. A kiállítást 2006. február 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Hírek
Gyerekarcok/Gyerekkarcok címmel afrikai gyermekekről szóló fotótárlat nyílt vasárnap a Westend City Center Millenium udvarában - tájékoztatott Földesi-Szabó László, a magyar filmes-fotós expedíció, és kiállítás fő támogatója, az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.
Hírek
Megemlékezések, előadások, kiállítások sorozatával emlékeznek meg Csehországban a Prágai Zsidó Múzeum alapításának centenáriumáról 2006-ban. Mint azt a múzeum igazgatója, Lao Pavlat elmondta, százegynéhány színházban, hangversenyteremben, képtárban és más intézményben kerül sor ünnepi rendezvényekre, amelyeken a zsidó művészet fontos alkotásait mutatják be, bizonyítandó, hogy „a zsidó művészetnek Csehországban nemcsak a múltja gazdag, hanem a jelene is".
Hírek
Gil & Moti izraeli származású, Rotterdamban élő művészek, akik meleg házaspárként és zsidó identitásukra építve legtöbb munkájuk a másság, a társadalmi együttélés szabályairól folytatott kortárs viták része. Installációik nagy sikerrel kerülnek bemutatásra New Yorktól Haifáig, tavaly a bécsi MUMOK-ban rendezett Para-sites című kiállításon is nagy sikerrel szerepelt a Műcsarnokban most kiállításra kerülő Dating Gil & Moti. Formabontó kiállítást láthatnak az érdeklődők 2006. február 1-től 26-ig a Műcsarnokban és a Godot Galériában.
Hírek
2006. január 25-én, szerdán 17-órakor lesz Zbigniew Kulik: Karkonosze című fotókiállításának a megnyitója. A rendezvényt Andrzej Pawluszek, az Alsó-Sziléziai Vajdaság marsallhelyettese nyitja meg.
Hírek
2006. január 25-én, szerdán 18-órakor lesz a megnyitója Kecskeméti Sándor kes című kiállításának az N&n galériába. A kiállítást maga a szerző nyitja meg.
Hírek
2006. január 16-február 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők – a Comearound fotókiállítás sorozat keretein belül –Tóth Szilvi Képregényes önarcképek című fotósorozatát a Retorta Galériában.
Hírek
Az edói polgárok 1729-ben, a nyolcadik Tokugava sógun, Josimune idejében láttak először elefántot. A látvány okozta izgalom még a panda bemutatásáét is felülmúlta. A délre eső vidékekről származó állatok, mint például az elefánt vagy a páva, korábban sem voltak teljesen ismeretlenek Japánban, ugyanis az indiai eredetű buddhizmus közvetítésével a szigetország lakói már megismerkedhettek ábrázolásaikkal: a fehér elefánt például Fugen bódhiszattva (szanszkrit: Szamantabhadra) hátasállata.
Hírek
A szegedi Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén, a Kass Galériában péntektől korábban elveszettnek hitt barokk szoborcsoportot mutatnak be; a gyermek Jézust, Szűz Máriát és szüleit, Szent Annát és Szent Joachimot ábrázoló alkotás a 18. század elején készülhetett.
Hírek
Az ellenkezője szokott gyakoribb lenni, de egy dániai múzeumot felette kellemes meglepetés ért: két képről, amelyekről eddig azt feltételezték, hogy Rembrandt tanítványai festették, kiderült, hogy maga a Mester volt az alkotó.
Hírek
Az osztrák kulturális miniszter szerint Ausztria az osztrák döntőbírósági ítéletnek megfelelően átadja Gustav Klimt öt festményét az örökösöknek, akiktől a kormányzat – anyagi lehetőségeinek korlátozottsága miatt – nem tudja azokat megvásárolni.
Hírek
Pasolini, egy halott énekei - képekben címmel a harminc esztendeje elhunyt olasz művész életére és alkotásaira reflektáló művekből nyílt nemzetközi elektrográfiai kiállítás kedden Szegeden, a Belvárosi Kamara Galériában.
Hírek
A mai Mongólia és Kazahsztán területén élő lovas nomádok életébe enged bepillantást Benkő Mihály fotókiállítása, amely hétfőn délelőtt nyílt meg Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában. A kiállítást Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter nyitotta meg, aki rövid beszédében megjegyezte: minden népnek fontos, hogy megismerje az eredetét, mert a múlt megismerése szükséges ahhoz, hogy megértsük jelenünket.
Hírek
2006. január 24-én 18-órakor lesz a megnyitója a Kozák Gábor magángyűjteményéból rendezendő kiállításrnak a Bartók 32 galériában. A kiállítás címe Bukta-feLugossy-Gaál-Palkó. A rendezvény Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg.
Hírek
Homérosz, Odüsszeia, Chagall - három indok, hogy a Debrecenben tanuló egyetemisták és a város lakói sürgősen ellátogassanak a Déri Múzeumba - mondta M. Philippe Zeller, a Francia Köztársaság budapesti nagykövete pénteken, amikor a hajdú-bihari megyeszékhelyen megnyitotta Marc Chagall: Odüsszeia című litográfia-kiállítását.
Hírek
A Pigmenta Kiadónál megvásárolhatóak Ilku János fotóművész képeinek giclée technikával készült művészi nyomatai, korlátozott példányszámban. A művész meghatározó témája a természet harmóniája és örökkévalósága, ezt láthatjuk a most megjelent képeken is, melyek például a Hortobágyi Nemzeti Park kiemelten védett részén, az Ohat-i erdőben készültek.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Számomra az öregkor mindig tizenöt évvel több, mint amiben éppen vagyok."
Bernard M. Baruch
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ