Hírek
Az Északi-sarkkörön túl él Kvik, a kölyökalka – aki nem pingvin, nekik ugyanis tudvalevőleg a déli sarkvidék az otthonuk!– , akinek alakját és kalandos utazását Richard Kubeš találta ki 1946-ban. A mesekönyv új, 2004-es kiadásához Michal Cihlář grafikusművész készítette az illusztrációt, s a grafikusmunka egyes fázisaiból – vagyis amíg a készítő a tervtől eljut a színezett linómetszetig – kiállítást rendeztek. Ennek 2006. január 17-én, délután 5-órakor – a művész részvételével – lesz a megnyitója a Cseh Centrumban. A rendezvényt Svoboda Róbert publicista nyitja meg.
Hírek
Az Amnesty Animal állatvédelmi szervezet állatkínzásért feljelentette a madridi Zsófia Királyné Múzeumot. A tekintélyes zoo-ban található ugyanis Jordi Benito spanyol művész videoinstallációja, amelyen az is látható, amint egy tehén torkát átvágják, a vért pohárba töltik, majd fejét levágják, törzsét pedig megnyúzzák.
Hírek
A központi költségvetésből biztosított 180 millió forint felhasználásával folytatódik a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely kialakítása - közölte az emlékhely kuratóriumának titkára. Elkészülnek az emlékhely építészeti térélményének a tervei és megoldást keresnek a szabadban levő kőemlékek lefedés nélküli, biztonságos védelmére - mondta Tatár Dezső.
Hírek
Különleges, az időszámításunk előtt 250-ből, a prekolumbiánus civilizációt megelőző időkből származó, fejlett társadalmi rendszerre utaló szöveget találtak a régészek Guatemalában.
Hírek
A hat évvel ezelőtti megnyitása óta a legnagyobb nézőcsúcsát érte el 15 ezer látogatóval a szentendrei MűvészetMalom, ahol vasárnapig tekinthető meg a nagybányai festőiskola művészeinek kiállítása - közölte hétfőn Kiss Zsuzsa.
Hírek
2006. január 19-én, csütörtökön 17-órakor nyílik meg a Szakrális terek című kiállítás – a modern finn templomépítészetről 1939-95-ig – a Budapest Kiállítóteremben. A rendezvényt Jari Jetsonen, a kiállítás fotográfusa és Kaszás Károly építész, DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára nyitja meg.
Hírek
2006. január 10-én, kedden délután 6-órakor lesz Város/Táj/Beavatkozás című fotókiállítás megnyitója az Ernst Múzeum Dorottya Galériájában. A rendezvény a Fotogalerie Wien és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány együttműködésében.
Hírek
Macskássy Izolda alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Kaposváron a Megyeháza Galériában a somogyi megyenap rendezvénysorozat keretében. Az ezen a napon születésnapját ünneplő festő- és grafikusművész büszkén vállalva korát, azt mondta: „nagyon boldog vagyok, hogy a 61. születésnapomat Somogyországban ünnepelhetem".
Hírek
Ecset helyett a mellére kívánkozik a téma egy ausztrál nőnek, mivel mókusszőr helyett a bimbóit használja eszközként képeihez. Festőállványra sem költ, elég neki a konyhaasztal, arra teríti a vásznat, aztán festékbe mártja melleit és hajolgat. Mindegyik új szín előtt mosdik.
Hírek
2006. január 5-én, csütörtökön, 18-órakor lesz Szöllősi Géza fotóművész kiállításának megnyitója a Műcsarnok projektgalériájában. A rendezvényt Hock Bea esztéta nyitja meg.
Hírek
Dadaista esemény a dadaista kiállításon: egy hetvenéves férfi kalapáccsal támadt rá Marcel Duchamp piszoárjára a párizsi Pompidou-központban, és nem is először - tudta meg az AFP a rendőrségtől és a rendezőktől.
Hírek
2006. január 12-én délután 4-órakor lesz a megnyitója a Divatot a dolgozó nőnek!-című kiállításnak az Iparművészeti Múzeumban. Az 1950-es és 60-as évek divatrajzaiból összeállított rendezvényt Zoób Kati iparművész és divattervező nyitja meg.
Hírek
Novoszibirszkben hamarosan köztéri szobrot emelnek a kísérleti egerek tiszteletére, akik közül oly sokan áldozták életüket a tudomány oltárán. A tervek szerint a kétméteres emlékmű, amelyet egy novoszibirszki szobrász, bizonyos Aram Grigorjan önt bronzba, egy óriás tenyeret ábrázol majd, amelyhez bizalommal bújik oda a kisegér - olvasható a Trud című orosz lap hírportálján.
Hírek
Műtárgyakon elrejtett kódolt üzenetek megfejtésében vehet részt minden olyan érdeklődő 10-14 éves gyermek és családtagjai is, aki január 15-én, délután 2-óra és 4-óra között ellátogatnak a Szépművészeti Múzeumba. Aki kedvet érez a művészeti kalandokhoz, menjen el és nyomozzon! A különleges rendezvény látogatása ingyenes.
Hírek
2006. január 19-én, csütörtökön 18-órakor lesz Köves Éva: Kint és bent című kiállításának a megnyitója a Deák Erika Galériában. A rendezvényt Szijj Ferenc, író nyitja meg.
Hírek
Az iráni és az örmény kultúrát, valamint a keleti kultúráknak a hun és magyar hagyományokra gyakorolt hatását bemutató kiállítás nyílt „Ősi kultúrák találkozása" címmel kedden, Gyöngyösön.
Hírek
Mednyánszky László alkotásaiból nyílik kiállítás január 27-én a szegedi Móra Ferenc múzeumban, s a tárlaton több olyan alkotást is bemutatnak, melyet eddig még nem láthatott a magyar közönség - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.
Hírek
A centenáriumi év nyitóeseményeként nyitja meg kapuit a Szépművészeti Múzeumban a Kép a képben – Művész és közönség öt évszázad grafikusművészetében Burgkmairtól Picassóig című kiállítás. A tárlat olyan műveket tár a látogatók elé, amelyeken az ábrázolás tárgya maga a művészet. A kiállítás hat tematikus részben csaknem 200 művet mutat be, a 16-tól a 20. századig.
Hírek
2006. január 19-én, este hét órakor lesz Ádám Zoltán Fiktív cigány épületek című kiállításának megnyitója az acb Kortárs Művészeti Galériában. A rendezvényt Tardos Tibor építész nyitja meg.
Hírek
Huszonöt éven át nézegetett a közönség egy portugál múzeumban két olyan festményt, amelyekről azt hitte, hogy Rembrandt munkái, mígnem végre kiderült, hogy nem lehetnek a holland mester művei. A két olajfestményt 1944-ben egy diplomata ajándékozta a múzeumnak. A képeket csak 1973-ban állították ki, s bár felmerült a gyanú, hogy hamisítványok, a múzeumnak a közelmúltig nem volt elég pénze arra, hogy szakértőkkel megvizsgáltassa a festményeket.
Hírek
A magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése céljából Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda (NKKI) alakult - jelentette be Bozóki András szakminiszter pénteken Budapesten.
Hírek
Több tucat rendezvénnyel – köztük egy-egy nagy kiállítással Párizsban és Aix-en-Provence-ban – emlékeznek meg Franciaországban a nagy festő, Paul Cézanne (1829-1906) halálának centenáriumáról.
Hírek
Idén először télen is várja látogatóit Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Szombaton és vasárnap 10 és 15 óra között lehet a szabadtéri kiállítások területén sétálni. Az igazgatási épületben lévő Skanzen Galéria és a Néprajzi Látványtár hétfő kivételével minden nap 10 és 16 óra között látogatható - tájékoztatott a múzeum sajtóreferense.
Hírek
Tizenkét órán át ugrándozott összeláncolt lábbal Kalifornia egyik sivatagában egy amerikai képzőművész, de nem Guinness-rekorddöntés végett, hanem mert elvesztette a láncot összezáró lakat kulcsát.
Hírek
Az alábbiakban a budapesti Francia Intézet januári részletes programját közöljük. Az év első hónapjában többek között Németh Dániel és Breznay Pál kiállítását tekinthetik meg, az Unit együttes koncertjét hallhatják és Jean Francois Dichamp zongoraestjét élvezhetik mindazok, akik ellátogatnak az intézménybe.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„Számomra a titkok a lelki élet nagy gyűjtőmedrei, a titkok, amiket az ember magában hordoz, a szeretet, az üdvösség..."
Fellini
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ