Interjúk
A kiállítás katalógusán szereplő Lenin fotó Salvador Dalí kackiás bajszával a legpontosabb emblémája Hegedűs 2 László A szocialistaszürrealizmus titokzatos bája című kiállításnak. No comment. Viszont egy helyütt ezt írják a kiállítás anyagáról: “…a fikció műalkotássá, a művészet politikától mentes valóságává vált.” Akár a két izmus egymásra vetítésével is válhat valaha a szocialista realizmus képi világa politikamentessé?
Interjúk
Baán László a Szépművészeti jövőjéről
A sikerkiállítások jelentik a Szépművészeti Múzeum egyetlen esélyét a válságidőszak átvészelésére – mondta el Baán László főigazgató, aki az intézmény pénzügyi helyzetéről, várható kiállításairól és az Andrássy-negyed készülő koncepciójáról is beszélt.
Interjúk
Gyémánt László festőművész egész élete összefonódik a dzsesszmuzsikával. Amikor dolgozik, hangulatának megfelelő dzsesszzene szól a lemezjátszóról. Gyermekként kezdődött a rajongása e műfaj iránt. Otthon a rádióból mindig áradt a dzsessz, a nagymama a fotelben horgolt, és a lábával ütötte a ritmust – emlékezik a kezdetekre a művész azután, hogy megkapta a Magyar Jazz Szövetség Pernye András-díját.
Interjúk
Az óegyiptomiak szerint a túlvilági élet sok szempontból másolta a földi létet. S miképp a szexualitás része a földi életnek, ez értelemszerűen a túlvilági létnek is elengedhetetlen velejárója volt - hangsúlyozta Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának antropológusa, aki Fóthi Erzsébet antropológussal a thébai nekropolisz 32 számú sírjában (TT32) a magyar régészek által feltárt emberi maradványokat tanulmányozta.
Interjúk
Évi 700-800 ezer látogató színvonalas fogadását teszi lehetővé a budapesti Szépművészeti Múzeum 2009-ben kezdődő bővítése, de nem elképzelhetetlen az egymilliós látogatószám sem - mondta el Baán László főigazgató az MTI-nek a múzeum föld alatt épülő új szárnyáról. A 8 ezer négyzetméteres új részben előadó- és időszaki kiállítóterem, fogadótér, kávézó, étterem, múzeumi bolt és gyermekfoglalkoztató is helyet kap.
Interjúk
Volt egy időszak – Mátyás király alatt –, amikor Magyarország az európai művelődés, kultúra fősodrába tartozott. Idén ünnepeltük Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóját,– a jubileum jó alkalom arra, hogy dr. Varga Kálmánnal, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatójával emlékezzünk ennek a korszaknak máig ható művészeti irányzatára, a reneszánszra, s megtudjuk tőle: milyen nagyszabású felújítási munkák folynak országszerte.
Interjúk
Nagy Judit Borbála tehetséges festőművész. Még be sem fejezte képzőművészeti főiskolai tanulmányait, de már három önálló kiállítást tudhatott a háta mögött. S a java még csak eztán következik…
Interjúk
Róna Jutka fél évszázada fotózik Hollandiában és a nagyvilágban. Bár apja is ismert fotós volt, a szakmát nem tőle tanulta.
Interjúk
Feltárták az úgynevezett Festőház maradványait az aquincumi polgárvárosban: az épületet az Aquincumi múzeum Európai Uniós támogatású pályázatának részeként visszaépítik, és a látogatók által bejárható, római mintára berendezett lakóházként funkcionál majd jövő évtől.
Interjúk
A Modem megpróbál úgy viselkedni, mintha ebből a szempontból is normális országban élnénk – szögezte le Gulyás Gábor, a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója arról beszélve, hogy Magyarországon igencsak korlátozottan van jelen a politikai témájú művészet. Az általa vezetett intézmény ezzel szemben már többször is otthont adott vitákat kiváltó, néha botrányosnak kikiáltott tárlatoknak.
Interjúk
Fontos a jókedv és a beszélgetés, csak az a baj, hogy sok jó barátom már elment" - mondja kicsit szomorkásan a 105. születésnapját a Magyar Nemzeti Galériában kiállítással ünneplő Lossonczy Tamás Kossuth-díjas festőművész.
Interjúk
Valaha, még jóval a rendszerváltás előtt, volt néhány olyan újság, amelyet a baloldali értelmiség előszeretettel forgatott. Ezekben a gyakorlott szem tévedhetetlen biztonsággal lelt rá a rejtett mondanivalóra. Ezeknek a lapoknak az írásait akkoriban – nem úgy mint most - az első betűtől az utolsóig elolvastuk. Nagy kedvenc volt a ma is létező Élet és Irodalom, és – hogy egy másik végletet mondjak – a ma már csak emlékeinkben élő Ludas Matyi, amelynek krokijai, karikatúrái rejtett értelmükkel, az utóbbiakban gyakran föllelhető társadalomkritikáikkal megnevettettek és elgondolkodtattak. Ennek a szatirikus lapnak volt két évtizeden keresztül munkatársa Kaján Tibor, akinek rajzai soha nem kacagást, sokkal inkább filozofikus mosolyt váltottak ki hétről-hétre az emberből. Vele készült az alábbi beszélgetés.
Interjúk
Fotósként a képzőművészek között lett Príma Primissima-díjas Keleti Éva, s ez egyedül őt lepte meg. Hiszen a mai magyar fotográfusok körében azt a vonulatot képviseli, amelynek tagjai még klasszikus fotográfiai és technikai eszközökkel, a nyersanyaggal kényszerűen takarékoskodva, fejben, szívben és lélekben előre komponálva alkottak maradandó művészi remeket.
Interjúk
Decemberben rangos képzőművészeti kiállítások és programok, Adventi meglepetések várják a a Duna pArt Galériába ellátogatókat. Több művész gyűjteményes kiállítását is az ünnepek hangulata ihleti – mondta Bretus Imre, a Duna pArt Galéria művészeti vezetője.
Interjúk
Pauer Gyula a magyar képzőművészet meghatározó alakja, számos köztéri alkotása közül kiemelkedik a Duna parton álló, nemrég átadott Holokauszt Emlékmű. A művész életművét bemutató reprezentatív kiállítás augusztus 28-ig látható a Műcsarnokban - ez alkalomból beszélgettünk vele.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ