Feltárták a „Festőház” maradványait
Dátum: 2011. szeptember 13., kedd, 13:42
Feltárták az úgynevezett Festőház maradványait az aquincumi polgárvárosban: az épületet az Aquincumi múzeum Európai Uniós támogatású pályázatának részeként visszaépítik, és a látogatók által bejárható, római mintára berendezett lakóházként funkcionál majd jövő évtől.

„Az épület legelső régészeti kutatása az 1940-es évek elején történt, amikor a múzeumtól délre eső területen lőtér kialakításakor leletmentő feltárásokat végeztek. Ezek során egy kilenc helyiséges, északi és déli végén egy-egy porticussal kiegészített hosszúkás lakóépületet tártak fel. A szinte minden helyiségében freskókkal díszített épületben festékes tégelyeket is találtak. A festék és a freskók anyaga megegyezett, ezért gondolták úgy, hogy festőmester házáról van szó” – mondta Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum ásatásvezető régésze.

A feltárások akkor abbamaradtak, a lőtér építése során az ókori épület nagy része megsemmisült.

„Ennyit tudtunk csupán az épületről, amikor két évvel ezelőtt hozzáfogtunk a kutatásokhoz. 2009-ben egy kisebb szondázást végeztünk: kiderült, hogy valóban elpusztult az épület nagyobb része, tavaly viszont sikerült megtalálnunk a ház déli sarkát, valamint a dél felől csatlakozó két helyiséges pincét, amely a lépcsőlejárattal együtt szinte teljes épségben vészelte át a lőtérépítést. A helyiségeket belülről durvább, fehér vakolat borította. A lépcső fokait részben kőből készítették és agyaggal tapasztották le, részben pedig az agyagos altalajba vágták, majd deszkával boríthatták. A lépcsőfokok lenyomata fennmaradt a vakolatban” – ismertette az elmúlt két ásatási szezon eredményeit a régész.

Az idén, miután a tereprendezés során elszállították a lődombok megmaradt anyagát, a ház környezetéről szerettek volna többet megtudni. Az ásatások során bebizonyosodtak a régészek korábbi sejtései, akik feltételezték, hogy a „Festőház” nem volt önálló épület – legalábbis a római uralom későbbi időszakában –, hanem egy úgynevezett hosszúháznak a lakórésze lehetett.

A legkorábbi leletek a 2. század elejére tehetők, valószínűleg ekkor épült ki maga a ház is.

„A továbbiakban legalább háromszor-négyszer átépítették, új helyiségeket alakítottak ki, és megváltoztatták a padlószinteket. A legutolsó átalakítást a 3. század közepén végezték, ekkoriak az utolsó padlószintek, amelyeket megtaláltunk” – idézte fel.

Nagyon változatos a leletanyag. Elsősorban kerámiákat – mindennapi használati tárgyakat, főzőedényeket, asztali edényeket – találtak, de sok pénzérme is előkerült, amelyek fontos adalékokat szolgáltatnak az épület keltezéséhez.

„Rengeteg a freskótöredék, amelyek több tucat ládát töltenek meg. Ezek a színpompás, többnyire geometrikus és növényi motívumok az épület különböző időszakaiban díszítették a falakat. A töredékekből valószínűleg össze is lehet állítani falfelületrészeket. Úgy tűnik, hogy mennyezetfreskónk is van, de egy kis terrakotta Vénusz-szobrocska is előkerült. A feltárt terület egy részét egyelőre visszatemetjük, de például a római utak bemutatásra kerülnek. Az úgynevezett Festőházhoz tartozó további helyiségeket a közeljövőben szeretnénk újra kinyitni és bemutatni az érdeklődőknek” – emelte ki Láng Orsolya.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ