Adventi kiállítások a Duna pArt Galériában
Dátum: 2005. december 6., kedd, 12:35
Decemberben rangos képzőművészeti kiállítások és programok, Adventi meglepetések várják a a Duna pArt Galériába ellátogatókat. Több művész gyűjteményes kiállítását is az ünnepek hangulata ihleti – mondta Bretus Imre, a Duna pArt Galéria művészeti vezetője.

–  Milyen programok várják decemberben a művészetek kedvelőit a Duna parton? 

– A hatodik születésnapját ünneplő Duna pArt Galéria megalapításakornem csak a képzőművészet értékeinek bemutatását tűzte ki célul. A négy teremből álló galéria a helyi közösségeknek és kezdeményezéseknek is teret adott és a jövőben is teret ad. A decemberi programokat is ennek szellemében állítottuk össze.

Advent időszaka talán az év legmeghittebb készülődéssel teli hetei. Ebben a készülődésben a galéria is részt vesz. Különleges Adventi tárlataink sorában talán a legérdekesebb az, amikor négy hétvégén át, kizárólag szombaton és vasárnap kiemelkedő művészek remekeit mutatjuk meg. Meglepetésnek szánjuk a programot de annyit elárulhatok, hogy Aba-Novák Vilmos, Szász Endre, Szőnyi István és Borsos Miklós alkotásait lehet az Advent heteiben megcsodálni.    

Gyűjteményes kiállítások is lesznek?

– Hagyományosan ilyenkor rendezzük a „Festészet dícsérete” című kiállítást is. Ezen a programon a hazai és európai festészeti törekvéseket mutatjuk be a klasszikus táj- és csendéletfestészettől egészen a napjainkat is jellemző modernig. Közel száz festő, grafikus- és festőművésztől válogattunk alkotásokat ebbe a kiállításba. A tárlaton látható alkotókat – a  kvalitáson túl – a szakmai tudás és a profizmus köti össze.

Az advent  és a költészet ihletti Klement Zoltán speciális technikával alkotott új zománcmunkáit is, amelyet egy kamarakiállítás keretében láthatnak. Klement izgalmas, sikeres, egyedi kortárs művész. Kísérletező alkotó, aki egyedi technikát alkalmaz, fémlemez alapra, különböző módon zománcfesték rétegeket hord fel, így egy különleges, rusztikus hatású igen speciális felület jön létre. A felület önmagában is különleges, de ha megfelelő bevilágítást kapnak a műalkotások - a legjobb a természetes napfény – akkor megtörténik a csoda, a képek átlényegülnek. A színek, árnyalatok százai, robbannak ki a képből. Az egyik tónus áthajlik a másikba, miközben már a harmadik negyedik szín sejlik fel a motívumok alatt.

Legalább ennyira izgalmas lesz Kovács Magdolna kamarakiállítása is. Magdolna festészetét a XIX század hatja át. Klasszikus pictura az övé, finom lírikus megoldások, biztos ecsetkezelés jellemzi a művészetét. A flamand, németalföldi és váci, dunakanyari képei kellemes élményt ígérnek.

Meglepetésnek szánja a galéria Garay Nagy Norbert debütálását. Garay ugyanolyan tehetség mint Munkácsy Mihály. Őt nem hozza zavarba a vászon és ecset; amit művel, az döbbenetes: a kvalitás felsőfoka.

 Kamara anyaggal mutatkozik be az idén kilencven éves – a hírek szerint jövőre Kossuth-díjra számító – Pleidell János. Aba-Novák Vilmos növendékeként a fél világot bejáró és sikeres Pleidell olasz tájak által ihletett festményei elbűvölőek. Szintén kamara anyaggal kedveskedik az idén Munkácsi-díjjal jutalmazott nyolcvan éves - Szőnyi István tanítvány - Újváry Lajos, aki az elmúlt éveben a kortárs gyűjtők és gyűjtemények egyik legkeresettebb művésze. Újváry a Dunakanyar, a Balaton és az erdélyi táj titkainak egyik kivételes tudója és ábrázolója.

– Kinek lesz önálló kiállítása a Duna pArt Galériában?

– Igazi Adventi meglepetés lesz Mág Tamás festőművész tárlata a Duna pArt Galériában. Vibráló colorit, mesteri festészeti megoldások, stílusgazdagság és a művészi hagyányok tiszetelete, talán a leginkább ezekkel a jelzőkkel illethető a nem mindenapi tehetséggel megáldott Mág Tamás gazdag, ízes, kiforrott festészete. Mág önálló kiállítása ritkán látható, bízom benne, hogy nagy örömet okoz majd a művészet szerelmeseinek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Még a trónszéken is kifényesedik a nadrág."
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ