Visszatekintő
Hetvenöt éve, 1936. augusztus 17-én született Budapesten Róna Viktor Kossuth- és Liszt-díjas balettművész, érdemes- és kiváló művész.
Visszatekintő
Háromszázötven éve, 1660. augusztus 6-án halt meg Diego Rodriguez Velázquez, a spanyol festészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.
Visszatekintő
Négyszáz éve, 1610. július 18-án halt meg Michelangelo Merisi da Caravaggio, a barokk festészet, a fény és árnyék nagymestere.
Visszatekintő
A száztíz éve, 1900. május 1-jén elhunyt Munkácsy Mihály volt az első világhírű magyar festő, akinek életműve a magyar művészet egyik csúcsteljesítménye.
Visszatekintő
Százötven éve, 1859. december 2-án született Georges Seurat francia festő, a pointilizmus úttörője.
Visszatekintő
Száztíz éve, 1899. szeptember 9-én született a Brassai néven világhírűvé vált magyar-francia fotóművész, a párizsi éjszakák nyugtalanítóan felkavaró képeinek megörökítője.
Visszatekintő
Négyszáztíz éve, 1599. június 6-án született Diego Rodriguez Velázquez, a spanyol festészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége.
Visszatekintő
Négyszáztíz éve, 1599. március 22-én született Anthonis van Dyck flamand festő, a XVI. századi portréfestészet megújítója, I. Károly angol király udvarának művésze.
Visszatekintő
Százhetvenöt éve, 1833. december 16-án született Lotz Károly, az akadémikus magyar falfestészet egyik legjelentősebb képviselője.
Visszatekintő
Nyolcvan éve, 1928. augusztus 6-án született Andy Warhol, szlovák származású amerikai képzőművész, a pop-art pápája.
Visszatekintő
Négyszázhúsz éve, 1588. július 17-én halt meg Szinán pasa, a legjelentősebb török építész, akinek hatása évszázadokig szinte minden török vallási és egyéb épületben tükröződött.
Visszatekintő
Sajátos művészi látásmódja, morbid témái nemhogy riasztották volna a műbarátokat, inkább divatos festőművésszé tették Sándorfi Istvánt, akinek munkáit tucatnyi világváros leghíresebb galériáiban is bemutatták. Hazájában, Magyarországon – ahonnan a családjával kisfiúként, 1956-ban távozott – azonban csak élete alkonyán láthatta műveit a közönség.
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1882. október 12-én született Gulácsy Lajos festőművész, Naconxypan különös képzeletű ábrázolója.
Visszatekintő
Száz éve, 1910. augusztus 7-én született Lucien Hervé magyar-francia fotóművész, a modern építészet, s elsősorban Le Corbusier épületeinek fotósa.
Visszatekintő
Százötven éve, 1860. július 24-én született Alfons Mucha cseh-morva festő- és grafikusművész, a szecesszió világhírű nagymestere.
Visszatekintő
Százhetvenöt éve, 1835. május 8-án született Székely Bertalan, a 19. századi magyar történelmi festészet jeles mestere.
Visszatekintő
Százharminc éve, 1879. december 18-án született Paul Klee svájci festő és grafikus, a modern képzőművészet egyik nagy alakja.
Visszatekintő
Magyar művet ítélt legjobbnak a franciaországi Montrouge-ban, a Jeune Création Contemporaine (Fiatal Kortárs Alkotás) elnevezésű utazó biennále nemzetközi zsűrije
Visszatekintő
Százhuszonöt éve, 1884. július 12-én született Amadeo Modigliani olasz festő.
Visszatekintő
Leonardo da Vinci olasz festő, szobrász, építész, író, fizikus, a reneszánsz ember "őstípusa" négyszázkilencven éve, 1519. május 2-án halt meg.
Visszatekintő
Az emberiség történelmének és kultúrájának egyik legnagyobb és legátfogóbb tárháza, a londoni British Museum 250 éve, 1759. január 15-én nyitotta meg kapuit. A múzeum több mint 50 ezer négyzetméteres területén 13 milliónál is több tárgyat raktároznak, az évente 6 millió látogatótól nem kérnek belépti díjat, kivéve néhány speciális időszaki kiállítást.
Visszatekintő
A 80 éve, 1928. december 15-én született Friedensreich Hundertwasser zabolátlan, rendkívül eredeti művészi törekvéseivel életében feltűnést és botrányokat keltett, bírálatok kereszttüzében állt, néhány évvel halála után azonban már klasszikussá nemesedett.
Visszatekintő
Július 21-én, 59 éves korában – ahogy a hírekben megjelent – hosszú szenvedés után elhunyt az orosz származású festőnő és perfomanszer, El Kazovszkij. Neve laza utalás a honfitárs El Kandinszkijra; így az őt csak a festményekből ismerőket teljes bizonytalanságba hagyta: férfi vagy nő-e az „elkövető”, aki 1950 július 13-án született az évszázadokig Szentpétervárnak, majd Leningrádnak és most megint Szentpétervárnak nevezett Néva parti metropoliszban, Oroszország (ex SZU) legeurópaibb városában.
Visszatekintő
Százhatvan éve, 1848. június 7-én született Párizsban Paul Gauguin francia festő, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb hatású mestere.
Visszatekintő
Kilencven éve, 1918. február 6-án hunyt el Gustav Klimt osztrák festőművész, a szecesszió egyik legismertebb képviselője.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ