Százhuszonöt éve született Amadeo Modigliani
Dátum: 2009. július 10., péntek, 12:56
Százhuszonöt éve, 1884. július 12-én született Amadeo Modigliani olasz festő.

Elszegényedett livornói zsidó bankárcsalád negyedik gyermeke volt, apja éppen az ő születésének évében ment tönkre. A sok nehézség ellenére Amadeo művelt és vonzó fiatalemberré vált, aki a firenzei és a velencei művészeti akadémián készült a művészi pályájára. Ebből a korszakából vázlatokon és néhány festményen kívül alig maradt fenn műve.

1906 telén érkezett Párizsba, és a Montmartre-on szállt meg, a Bateau-Lavoirnak (Mosoda-hajó) nevezett legendás művésztanya szomszédságában. "Az olasz, aki mindig verseket szaval" hamar megkedveltette magát a művészvilággal. Az első világháború kitörését megelőző években sok külföldről érkező fiatal festő és szobrász telepedett le Párizsban. A látás forradalma, amelyet az 1910-es években szinte kizárólag a külhonból összesereglett festők és szobrászok vittek véghez, az "École de Paris" (Párizsi Iskola) néven vált ismertté a XX. századi képzőművészetben, és Modigliani volt az egyik legjelentősebb tagja. Mivel azonban nem állt be a két legnagyobb mester, Picasso és Matisse táborába, lényegében ismeretlenségre ítélte magát.

Festményeinek intenzív, tiszta színei a fauve-ok (vadak) színvilágát idézik, szobrainak leegyszerűsített mértani formái pedig a kubizmus hatására utalnak. Művészete az olasz hagyományokban gyökerezett, de sokat merített a néger plasztikából is. Ezt jelzik híres szemgolyó nélküli portréi, a tisztán rajzolt körvonalak és a nyújtott, lágy formák.

Csorba Géza művészettörténész írja: "Ha Modigliani művészetének stiláris útját akarjuk követni, éppen ellenkező irányban kell elindulnunk, mint amerre életútja vezet. Olaszországból indult el, s haláláig Párizsban élt. Művészete Párizsban bontakozott ki, de a század eleji francia hatások, elsősorban a kubizmus első korszakának egzakt technikája és a fauve-ok dekoratív expresszionizmusa olasz hagyományokban s olasz karakterében ötvöződtek érett művészetté".

Ecsetje életében nem biztosított megfelelő megélhetést, sokszor a vászon másik oldalára is festett, hogy spóroljon. Megannyi ismert képe A csellista, a Fekvő akt, a Barna lány, a feleségéről, Jeanne Hébuterne-ről festett portrék. Modigliani agyonhajszolt életet élt, az alkoholhoz, a kábítószerhez menekült, ami tovább súlyosbította tüdőbaját. Egy fagyos éjszakán részegen dülöngélt hazafelé, de elfáradt és hosszasan üldögélt egy padon, majd jéghideg műtermébe ment lefeküdni. Másnap ott talált rá egyik barátja. Már reszketett a láztól, bevitték a szegények kórházába, ahol 1920. január 24-én, alig 36 éves korában meghalt.

Halála után képei soha nem látott árakat értek el, még napjainkban is döntögetik a rekordokat. Nemrégiben a Sotheby,s cég árverésén élettársáról 1919-ben készített portréjáért több mint 31 millió dollárt fizettek; Modigliani-festmény ennyit még soha nem ért gyűjtőknek.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ