Paul Klee 130 éve született
Dátum: 2009. december 16., szerda, 12:47
Százharminc éve, 1879. december 18-án született Paul Klee svájci festő és grafikus, a modern képzőművészet egyik nagy alakja.

Münchenbuchseenben, Bern közelében született német zenész családban. A zenében és a festészetben is ígéretes tehetségnek mutatkozott, a festészet mellett azért döntött, mert úgy érezte, a modern zenének nincs mondanivalója számára. A müncheni akadémián tanult, de tanárai úgy vélték, a színekhez nincs érzéke, maga Klee pedig úgy érezte, soha nem fog megtanulni festeni. Diplomájával kezében hat hónapos itáliai tanulmányutat tett, majd 1902-ben visszatért Bernbe. Ekkor készített Inventionen (Felfedezések) című szatirikus rézkarcait társadalomkritika és a kultúra bírálata jellemzi. 1900-tól vezette műveinek kézírásos katalógusát, első kiállítását tíz évvel később Bernben rendezte.

Klee újfajta rajzstílust fejlesztett ki, melyet leginkább a groteszk elemek és eltorzult alakzatok jellemeztek. 1906-ban Münchenbe költözött, itt ismerkedett meg A Kék Lovas (Der Blaue Reiter) elnevezésű expresszionista mozgalom két alapítójával, Vaszilij Kandinszkijjel és Franz Marc-kal. 1912-es párizsi útja során került kapcsolatba a kubizmussal, s az absztrakt ábrázolás felé mozdult el. A színekkel vívott küzdelme még ekkor sem ért véget, az avantgárdra jellemző harsogó színek helyett sápadt tónusokkal kísérletezett, a színeket egy-egy tömbben, minimális átfedésekkel használta.

1914-ben rövid időre Tunéziába utazott, s végre bekövetkezett a nagy áttörés. "A színek valósággal birtokba vettek, nem kell többé üldöznöm őket, tudom, hogy az enyémek és kitartanak mellettem az örökkévalóságig. A színek és én egy vagyunk. Festő lettem" - írta később. Festészetének ornamentális jellege rácsszerkezetűvé egyszerűsödött, s első képei is vevőre találtak.

1916-ban behívták a német hadseregbe, tartalékosként szolgált. 1920-ban Walter Gropius hívta előadónak a Bauhaushoz, 1925-ben Dessauba utazott, 1931-ben a Düsseldorfi Művészeti Akadémia professzorává avatták. Művészete kiteljesedett, e korszakának leghíresebb alkotása az Ad Parnassum című kép, amely a pointillizmus jegyében, apró pontszerű ecsetvonásokkal. született.

1933-ban, a nácik hatalomátvétele után felfüggesztették düsseldorfi professzori állásából, ezért családjával Bernbe költözött. 1937-ben számos képe szerepelt a nemzetiszocialisták által "az elfajzott művészetről" rendezett kiállításon, a közgyűjteményekben szereplő alkotásait lefoglalták. Komoly betegségének első jelei 1935-ben tüdőgyulladás formájában jelentkeztek, csak halála után diagnosztizálták a scleroderma elnevezésű autoimmun betegség progresszív formáját.

Klee 1940. június 29-én halt meg, állampolgársági kérelmét hat nappal később fogadták el (bár Svájcban született, állampolgársággal nem rendelkezett). Életműve előtt Bern 2005-ben az alkotásai bemutatóhelyéül szolgáló Paul Klee Centrum létrehozásával tisztelgett.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ