Prima Primissima Díj
2007. december 6., csütörtök, 21:58
December 7-én, a Vállalkozók Napja előestéjén ötödik alkalommal adják át a Prima Primissima Díjat, a helyszín a tavalyi évhez hasonlóan a Művészetek Palotája.
Az idei díjátadás újdonságokkal bővül: a korábbi évek Prima-díjasai közül ötnek Jubileumi Prima Primissima Díjat adományoznak, s először adják ki a Primák évkönyvét. Az idei évtől kezdve bevezették a Junior Prima Díjat.

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A magándíj azzal a céllal jött létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit. A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést. Az első Prima Primissima Díjakat 2003. december 11-én ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Nemzeti Színházban.

A díjra jelölhetők mindazok a magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok, társadalmi szervezetek és alkotóközösségek, amelyek kiemelkedő teljesítményüket az ország területén végzik.

Évente tíz kategóriában harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelöl a Prima Primissima Díjra az azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület. Ugyanaz a személyiség maximum háromszor lehet jelölt, és a "prímák" egy év kihagyással jelölhetők újra.

A Társadalmi Tanácsadó Testület javaslatokat kap a legkülönbözőbb területekről, ezeket megvitatja, majd titkosan szavaz. Ennek eredményeként minden kategóriában három-három prímát választanak ki, akik közül majd kiválasztják a kategória "primissimáját".

A testület 2003. június 19-én alakult meg és tartotta első tanácskozását. A testület jelenlegi tagjai: Bálint András színművész, Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, Csete György építész, Elek István közíró, kritikus, Gazsó Ferenc egyetemi tanár, Granasztói György történész, Jókai Anna író, Kozma Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár, Schwajda György író, rendező, Sváby Lajos festőművész, Szabó István filmrendező, Szinetár Miklós rendező, Szokolay Sándor zeneszerző, Vince Mátyás újságíró, az MTI Zrt. elnöke és Vízi E. Szilveszter akadémikus, az MTA elnöke.

A végső döntést a gálaest napjának délelőttjén hozzák meg, amikor a VOSZ Elnökségének és az alapítvány kuratóriumának együttes ülésén titkos szavazással választanak meg kategóriánként egy-egy „primissimát" a három korábban megnevezett „príma" közül. A titkos szavazások eredménye a gálaest keretében válik ismertté.

A prímák tízezer euró díjazásban, míg a „primissimák" ötvenezer euró díjazásban részesülnek, és - a kitartás jelképeként - megkapják a Zsolnay Porcelángyár Kincsem-szobrát is. A közönségdíjas ugyancsak 50 ezer euró összeggel és a világhírű versenylónak az Ajkai Kristály Kft. által megformált kristályalkotásával jár.

A Jubileumi Prima Primissima Díjat a korábbi évek primái közül 5 kiemelkedő munkásságú díjazott - Demján Sándor felajánlásával - Kincsem-emlékszobrot, továbbá 40 ezer eurót kapnak személyenként.

A közönségdíjra "jól" szavazók - a közönségdíjat végül elnyerő jelöltre voksolók - közül egy szerencsés személy személygépkocsival lesz gazdagabb.

A hétezer euróval járó Junior Prima Díjat a Prima Primissima Alapítvány és 3 társalapító (MKB Bank, MFB Zrt., Vodafone Magyarország) hozta létre, három kategóriában - tudomány, sport és oktatás. Öt esztendőn át évente mindhárom kategóriában tíz-tíz 25 év alatti, szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal részesül a személyenként 7 ezer euróval járó elismerésben. A Magyar Fejlesztési Bank a tudományban, a Magyar Külkereskedelmi Bank a sportban, a Vodafone Magyarország Zrt. az oktatásban odaítélt Junior Prima Díjat finanszírozza. A Junior Príma Díjakat 2007. november 23-án adták át a Szépművészeti Múzeumban. A „Magyar sport", a „Magyar tudomány" és a „Magyar oktatás és köznevelés" kategóriában tíz-tíz tehetséges fiatal kapta meg az elismerést.

A tíz kategóriában jelölt 2007-es primák névsora:

Magyar irodalom: Mezey Katalin író, Parti Nagy Lajos költő, író, Tandori Dezső költő, műfordító

Magyar színház- és filmművészet: Gaál István filmrendező, Lukács Sándor és Schubert Éva színművész

Magyar képzőművészet: Féner Tamás fotóművész, Schrammel Imre, az Iparművészeti Egyetem rektora, keramikus-iparművész, Vigh Tamás szobrász

Magyar tudomány: Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Losonczi Ágnes szociológus, Roska Tamás informatikai mérnök

Magyar oktatás és köznevelés: Hankiss Elemér szociológus, Roóz József közíró, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

Magyar építészet és építőművészet: Cságoly Ferenc, Finta József és Kévés György építész

Magyar sajtó: Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió igazgatója, Rangos Katalin, az MTV programigazgatója, Sediánszky János rádiós újságíró

Magyar népművészet és közművelődés: Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egykori oktatási miniszter, Jankovics Marcell filmrendező, valamint a Magyar Állami Népi Együttes

Magyar zeneművészet: Kelemen Barnabás hegedűművész, Perényi Miklós gordonkaművész, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester

Magyar sport: Egerszegi Krisztina úszó, olimpiai bajnok, Mezei István, a cigány labdarúgó-válogatott menedzsere, Nagy Tímea vívó, olimpiai bajnok

(MTI-Sajtóadatbank)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ