A magyar kultúra napja
2009. január 22., csütörtök, 12:01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket adott át a magyar kultúra napján, csütörtökön Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a magyar kultúra napja alkalmából Márai Sándor-díjat adományozott:

Békés Pál József Attila-díjas írónak regényeiért, ifjúsági műveiért, nemzetközi színtéren is elért sikereiért;

Háy János József Attila-díjas írónak, színműírónak eddigi prózaírói munkásságáért, a Gyerek című nagysikerű regényéért;

Molnár Vilmos csíkszeredai prózaírónak különleges hangulatú novelláiért, eddigi köteteiért, a magyar és az erdélyi irodalmi sajtóban közölt munkáiért.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Schneider Márta kulturális szakállamtitkár Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat adományozott a nem hivatásos művészetek és a népművészet területén kimagasló értékű tevékenységet végző alkotóknak, művészet-pedagógusoknak, művészeti együttesek vezetőinek:

Barsi Ernő népzenésznek,

Bazsó Imre fotóművésznek,

Kiss László versmondónak,

Kovácsné Lapu Mária színjátszónak,

Lemle Zoltán kórusvezetőnek,

Lovászné Juhász Rita tárgyalkotó népművésznek,

Schéffer Anna iparművésznek.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Schneider Márta kulturális szakállamtitkár Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat adományozott a nem hivatásos amatőr együtteseknek, művészeti alkotó közösségeknek:

a debreceni Hajdú Táncegyüttesnek,

a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Körnek,

a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnek,

a Litéri Zöldág Táncegyüttesnek,

a Miskolci Bartók Kórusnak.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Schneider Márta kulturális szakállamtitkár A Kultúra Pártfogója címet adományozta:

Barabás Zoltán debreceni vállalkozónak.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:

a Kabai Nyári Színház Egyesületnek fennállása 5. évfordulója alkalmából, a műfaj magas színvonalú ápolásáért.

Elsőként Kónya Krisztina operaénekesnő vehette át a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti díjat a magyar kultúra napján, csütörtökön.

Az elismerést B. Élthes Eszter, a hódmezővásárhelyi születésű, 2004-ben elhunyt színész özvegye és Lázár János polgármester adták át az alföldi városban az önkormányzat díszközgyűlésén.

A kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészről, Hódmezővásárhely díszpolgáráról elnevezett díjat a város közgyűlése minden évben olyan - az amatőr és hivatásos színjátszás, a népdal és magyar nóta, a néptánc vagy a vers- és prózamondás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó - művésznek ítéli oda, aki Hódmezővásárhelyen él, a városhoz kötődik vagy onnan elszármazott, előadásaival pedig rendszeresen bemutatkozik a településen.

Az elismeréssel a város pecsétjével ellátott oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett 500 ezer forintos pénzdíj is jár.

Kónya Krisztina 1976-ban született Hódmezővásárhelyen. Zenei tanulmányait hétévesen kezdte hegedű és zongora szakon, majd 18 évesen magánénekes hallgatóként folytatta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán Busa Tamás és D. Szécsi Edit irányításával. Jelenleg Gyimesi Kálmán Liszt-díjas operaénekes az énekmestere. 2008 óta a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese.

A szegedi közönség a szoprán énekest a közelmúltban Francesco Cilea Adriana Lecouvreur című operájának címszerepében láthatta. Kónya Krisztina Szegeden többek között játszotta Frasquita, a cigánylány szerepét Bizet Carmenjében, s alakította Tisbét Rossini Hamupipőkéjében.


(MTI)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ