A Kulturális örökség napjai
2011. szeptember 14., szerda, 15:19
A Kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében a főváros 203 helyszínen várja a látogatókat szombaton és vasárnap 203 helyszínnel, a XII. lett a kiemelt kerület.
Kertész Margit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, a programok országos koordinátora elmondta: a szervezők ebben az évben a helyszínek mennyiségi növekedését tűzték ki célul.

„Szerettük volna, ha sikerül ezer helyszínt bevonni idén a programba. Nagy örömünkre szolgál, hogy túl is szárnyaltuk a tervet, így 2011-ben több mint ezer helyszín nyitja ki kapuit hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén a látogatók előtt” – tette hozzá a sajtótájékoztatón Kertész Margit.

Szervezett ingyenes túrákat és idegenvezetést tartanak számos magánházban, templomban, zsinagógában, galériában, múzeumban és közhivatalban is. A rendezvénysorozat legfontosabb feladata, hogy felhívja a figyelmet azokra az értékekre, műemlékekre és épített örökségre, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk. Most lehetőség nyílik betekinteni azokba a házakba, közintézményekbe, amelyek egyébként nem vagy csak részlegesen fogadnak látogatókat.

A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt kerületként sétára invitálja a kiránduló kedvűeket a budai hegyekbe, a Farkasréti temetőbe, a fogaskerekű vasúthoz és Jókai Mór egykori svábhegyi birtokára. Bemutatják többek között a Barabás-villát, az Eötvös úti víztornyot és az MTA Csillagászati Kutatóintézetét is.

Budapesten megnyitja kapuit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Vármúzeum, a Központi Statisztikai Hivatal könyvtára, a Parlament, a Külügyminisztérium, a várbeli és az újpesti városháza, a rendőrtiszti főiskola, az Országos Atomenergiai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Tőzsdepalota is.

Az ipari érdekességek között fogadja a látogatókat a Baross utcai villamos kocsiszín, amely a ma is üzemelő egyik legrégebbi kocsiszín vagy a BKV Könyves Kálmán körúti áramátalakítója is. Kinyit több víztorony, polgármesteri hivatal és kulturális intézet is. Ezek közé tartozik a Román Kulturális Intézet is, amely 1992 óta működik a Malonyai-villában. Malonyai Dezső író, újságíró, művészettörténész 1905-ben vásárolta meg a zuglói, Izsó utca 5. szám alatti telket és 1907-ben Lajta Béla, a korszak egyik legnagyobb építészének tervei alapján készült el az épület.

Az Olasz Kultúrintézet épületét Ybl Miklós tervezte, 1865 és 1902 között a Magyar Országgyűlés Képviselőházának volt a székhelye. Később az olasz állam tulajdonába került az épület, amely 1943 óta ad otthont az intézetnek.

Sírkerti sétákat szervez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szombaton és vasárnap három budapesti temetőben. Az Óbudai, a Farkasréti és a Fiumei úti sírkertben híres sportolók, művészek, történelmi személyek emlékműveit mutatják be az érdeklődőknek tematikus sétákon.

Az első séta szombaton 10 órakor az Óbudai temetőben indul Szakály Sándor történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, valamint Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának vezetésével. A résztvevők felkeresik többek között néhány egykori olimpiai bajnok, így Hidegkuti Nándor és Palotás Péter labdarúgó, Parti János kenus, Fábián Dezső és Szittya Károly vízilabdázó, valamint Zsivótzky Gyula kalapácsvető sírját.

Szombat délután 16 órakor a Fiumei úti temetőben folytatódik a program, ott Katona Tamás történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja vezetésével Kossuth Lajos és Deák Ferenc mauzóleumát, valamint a Batthyány-család mauzóleumát is bemutatják, amelyet erre az egy alkalomra nyitnak ki az érdeklődők előtt.

Vasárnap délelőtt 10 órakor ismét a Fiumei útra várják azokat, akik szeretnék szakavatott vezető segítségével megtekinteni híres művészek sírját. A résztvevőket Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, a Budapest Galéria főigazgatója kalauzolja, vezetésével felkeresik többek között Mednyánszky László festőművész síremlékét, amelyet Somogyi József szobrászművész készített, megnézik Csontváry Kosztka Tivadar sírját, amelyen ugyancsak egy szobrász, Kerényi Jenő munkája látható, és néhány olyan sírnál is megállnak majd, ahol már a legújabb művészi törekvések is megfigyelhetők.

A hétvége záró sétája a Farkasréti temetőben lesz, ahol 13 órától Tóth Vilmos történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság munkatársa várja az érdeklődőket. Az összegzés szerint a Farkasréti temető elsősorban művészek, tudósok, sportolók és más hírességek nyugvóhelyeként ismert. „Ennek a több ezer sírnak azonban csak a töredékét lehetne megtekinteni egyetlen temetői séta alkalmával. A Kulturális örökség napjaihoz kapcsolódva máshová érdemes helyezni a hangsúlyt: a legrégebbi sírkövekre, valamint az építészeti és szobrászati értékekre, tehát azokra a sírokra, amelyek méltóak lennének arra, hogy műemlékek legyenek. A téma fontosságát jól jelzi, hogy ebben a temetőben egyetlen műemlékké nyilvánított síremlék sincs" – olvasható a szervezők közleményében.

Borsod-Abaúj-Zemplénben idén is számos programmal várják a kistelepülésektől a legnagyobbakig az érdeklődőket.

A freskófaluként ismert Bódvalenkén például a látogatók megtekinthetik a borsodi kistelepülés házainak falait díszítő gigantikus freskókat, amely a színek és formák izgalmas kavalkádja, a (magyar és az európai) roma festészet hatalmas szabadtéri tárlata. A jelentkezőknek tárlatvezetést tartanak, a túra mintegy másfél-két órát vesz igénybe. Emellett mindkét nap délutánján a helyi zenészek és az Európai Parlamentet is megjárt Bódvalenkei Asszonykórus szórakoztatják a faluba érkezőket. A falusi vendégasztal keretében a látogatók megkóstolhatják a káposztás lecsót vakaróval, a hajtványost és sok más helyi különlegességet.

Bükkzsércen, a Pelyhe Pince Múzeumba is „benézhetnek" a hétvégén, ez Magyarország első zsűrizett riolittufa-faragásos pincéje, amely a szőlőfeldolgozás jeleneteit életnagyságban mutatja meg.

A Borsodi Tájház Edelényben szintén várja a látogatókat. A három épületegyüttesből és a borsodi földvárból álló múzeum a Bódva-völgy népi lakáskultúráját, kismesterségeit mutatja be. Kiállítás látható a földvár ásatásáról, valamint bányászati, rádiótörténeti, könyvtártörténeti anyag is megtekinthető. Emellett szombaton délelőtt 10 órától Honfoglalás előtti régészeti leletek Edelényből címmel előadással is készülnek a tájházban.

A Füzéri és a Jósvafői tájház szintén nyitva áll majd a látogatók előtt, előbbiben a népi lakás- és eszközkultúra szerepel a palettán, a jellegzetes tornai portán pedig lakásbelsőt, a helyi ipar emlékeit bemutató kiállítást, barlang-kutatástörténeti kiállítást, múlt századi mezőgazdasági gépeket és a temető hajdani faragott sírjeleit tekinthetik meg a látogatók.

Mezőkövesden szinte egymást érik majd a programok a hétvégén, így megnézhetik az érdeklődők a Matyó Múzeumot és a Kisjankó Bori Emlékházat, amely a híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének állít méltó emléket. A dél-borsodi kisvárosban betekintést kaphatnak az oda látogatók a szilvalekvárfőzés rejtelmeibe is. A helyi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola pedig ezen alkalommal ünnepli 100 éves jubileumát, amelyhez szintén számos ünnepi program, tárlat kapcsolódik.

Az ózdi művelődési intézmények Volt egyszer egy gyár... címmel Kormos Mercedes fotókiállítására invitálják a látogatókat, emellett megtekinthetik az Olvasóként ismert épületet és az itt rendezett interaktív tárlatot, amelyet az ÓKÜ gyárkéménysor lerobbantásának 10. évfordulója emlékére állítottak össze.

Szögliget is fontos helyszíne a hétvégének, a település fölött magasodik a festői szépségű Szádvár, amely a szlovák határ közelében található, hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű romvára.

Épületbejárás Miskolc egyik legrégebbi házában, diákszínjátszó találkozó, rockmusical-előadás, borverseny és könyvritkaságok bemutatója is várják a közönséget Miskolcon szombaton és vasárnap.

A borsodi megyeszékhelyen a hétvégén megnyílik a Miskolci Galéria központi épülete, Miskolc egyik legrégibb háza, a Rákóczi-ház is. Délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor – pincétől a padlásig – épületbejárásra, tárlatvezetésre várják a vendégeket – mondta Barázda Eszter, a galéria sajtóreferense.

A Miskolci Kulturális Központ, Ifjúsági és Szabadidő Ház pedig a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű program részeként csábítja az érdeklődőket. Itt rendezik meg a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület Impró-sok(k) című szakmai találkozóját diákszínjátszók és ifjúsági amatőr színházak számára. A csoportok a napi sajtó hírei közül húznak egyet-egyet, majd a hír tartalmából kiindulva 15-20 perces színházi jelenetet készítenek meghatározott színházi stílusban, zenével.

A Musical Műhely Miskolc előadásában a Zéta című rock-musicalt is láthatják pénteken az érdeklődők, szombaton pedig egyebek mellett a Vásárhelyi Tehetségpont improvizációs programja szórakoztatja a közönséget a kulturális központban.

Miskolc görömbölyi városrészében szintén számos eseménnyel készülnek, például régi lakóházakat, gazdasági épületeket mutatnak be muzeológusok vezetésével, de az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi római, illetve görög katolikus, valamint a református templom történetével is.

Különleges látványosságot kínál a görömbölyi domboldalban többsorosan, teraszosan elhelyezkedő, jellegzetes, egyedi házakból álló pincesor is, ahol a hétvégén rendezik meg a Görömbölyi Ősz elnevezésű rendezvényt borversenyekkel és borkóstolással.

A Kulturális örökség napjai programsorozatában két könyvritkaságot, az 1605-ben megjelent – fatáblás, disznóbőr kötéses – Calepinus-kötetet és a Váradi Biblia 1661-es példányát is megtekinthetik, sőt – megfelelő védőkesztyűben – kézbe is vehetik az érdeklődők a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban szombaton 11, 13 és 15 órakor kezdődő bemutatón.

Szabóné Lenkefi Ildikó programszervező azt is elmondta, hogy a Kulturális örökség napjai rendezvényeihez kapcsolódva azok a diákok, akik ez év szeptemberében kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, és a felvételükről szóló értesítést bemutatva szombaton 10 és 16 óra között ingyenesen iratkozhatnak be fél évre a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárba.

Kuriózumokkal, meglepetésekkel, újra felfedezendő értékekkel és a nagyközönség számára ritkán vagy máskor soha meg nem nyíló épületekkel, közöttük a váci fegyház bemutatásával várják a látogatókat Pest megyében szombaton és vasárnap a Kulturális örökség napjain.

A Váci Fegyház és Börtön épületében a vezetett séták szombaton és vasárnap 10 és 11.30 órakor indulnak, másfél óra időtartamban negyven fő részvételével.

A Beöthy-Kazinczy-kúria épületét fedezheti fel az, aki Abonyba látogat. A ma a speciális otthon irodahelyiségeinek helyet adó épület a város tizenhárom kúriája közül az egyetlen, amely fel van újítva. Biatorbágyon a Szily-Fáy-kastély barokk épülete hívja a kíváncsi vendégeket. A 2001 óta használaton kívül álló épület jelenleg jobb időkre és hasznosításra vár. Szintén felfedezésre és megmentésre vár ugyanitt a Sándor-Metternich-kastély egy része. A feltehetően Hild József által tervezett épület egyik részében iskola működik, a másik része – miután évtizedekig TSZ üzemként „hasznosult" – megmentésre vár.

Az ismerős, mégis felfedezendő részleteket kínáló épületek közé tartozik a gödöllői Városi Múzeum: a település legrégebbi barokk épületét művészettörténész mutatja be. Szintén titkok tárulnak fel a váci levéltárban: a 2006-ban felújított, mintegy 200 éves épület egy XVI. századi pincével és a nagyközönség elől elzárt raktárakkal rendelkezik, a rendezvény során az érdeklődők az épület mellett az ott őrzött iratokkal és ezek keletkezésével is megismerkedhetnek; Nagykőrösön nemcsak az Arany János Kulturális Központ Könyvtárának múltja, de az épület rejtett értékei is megismerhetővé válnak a hétvégén.

Megnyílik a Váci Püspöki Palota is, egyes termei és a többszintes pincerendszer vezetéssel tekinthetők meg, és szintén kitárul a ma Cházár András nevét viselő oktatási-nevelési intézmény kapuja. Az egykori püspöki palotát az 1700-as évek közepén Althan püspök terveztette és építtette, a Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet 1802-ben kezdte meg itt működését.

Kerékpárral járják végig az utat a katolikus és a református temetőhöz Abonyban, a túrához csatlakozók a város jeles személyiségeiről kaphatnak információt. Kulturális és szakrális sétát ajánlanak Pilisszántón, ahol többek között megismerhetik a Csillagösvény hét stációját; Budakeszin a Mária-szurdokkal, budakeszi ősi kegyhelyével, valamikori zarándokhellyel, valamint a szurdokban található piktortégla üregekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A városséták során egyebek mellett a XIX. századi Vác titkai tárulnak fel A kocsmától a bordélyig című tematikus útvonalon, zenés barangolást kínálnak Cegléden, melynek során a résztvevőket az épületek bemutatása mellett mindenhol egy kis zenei csemegével várják. A nagykőrösi Aranysétán nemcsak az Arany János emlékéhez fűződő helyszíneket, épületeket érintik, de megismerhetik a katolikus templom, a városháza és a könyvtár látogatók számára eddig még be nem mutatott pincéjét az épület alapkövével együtt.

A látogatók újra felfedezhetik maguknak többek között Petőfi szüleinek házát Dömsödön vagy az Érd-Ófaluban található, a római hadi út nyomvonala mellett emelkedő minaretet is.

A programkínálatban szerepel egyebek mellett a biatorbágyi hajtányhajtás, ahol a viadukthídfő és a Pontis Hotel parkolója között keskeny nyomtávú hajtány közlekedik; az Üröm és Budapest határán található különleges határkövek bemutatása vagy az ürömi pincerendszerek, melyek különlegessége, hogy a felszín megbontása nélkül épültek, s lovas kocsival is lehetett bennük közlekedni.

A hagyományoknak megfelelően, több településen is kiállítások, koncertek színesítik a programot. Hangversennyel várják a közönséget többek között Szigetújfalun a Szent Lénárd Plébániatemplomban, ahol egyházi kórusok és zenekarok adnak közös koncertet, valamint a Váci Püspöki Palota dísztermében, ahol Polgár Éva zongoraművész Liszt-estje hallható; Nagytarcsán Botz Yvett üvegkiállítása, Cegléden Szekeres Erzsébet meseszőttesei láthatók a kulturális örökség napjain.

Debrecenben a Honvédtemető és benne a Hősök Mauzóleuma, valamint az egykori Zenede épülete is megnyitja kapuit a hétvégén. Hajdú-Biharban tucatnyi intézmény várja az érdeklődőket.

A Hősök Mauzóleuma 1932-ben épült Debrecen lakosainak adományából Lechner Jenő és Szontágh Pál tervei alapján. Az épület előtt a Haldokló oroszlán című, az 1848/49-es szabadságharc emlékére állított impozáns szobor található, melyet 1861-ben Marschalkó János szobrászművész készített.

A Honvédtemető mellett Debrecenben a Kossuth utcai Református Egyházközség temploma, a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Háza és a Tímárház is látogatható lesz – közölte Németh Orsolya, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat sajtóreferense.

Az egyik legfőbb látnivalóként kinyit a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola épülete, a „Zenede Palota" is, amely hazánkban elsőként épült zeneoktatási célra 1894-ben. Az országosan védett műemléképület díszterme, a Kodály Hangversenyterem mennyezetfreskója az egyetlen megmaradt Mirkovszky-alkotás. Az épületet vasárnap délután járhatják körbe az érdeklődők.

A cívisvárosi programokon túl Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon és Ebesen is rendeznek programokat helyi közösségi házakban és művészeti intézményekben.

A nívó díjas györkönyi pincefalut is bejárhatják, Szekszárdon és a Völgységben pedig Liszt Ferenc-emlékek nyomában kirándulhatnak az érdeklődők a Kulturális örökség napjain Tolna megyében, ahol 12 település harminchárom helyszínnel csatlakozott a hétvégi programsorozathoz.

Györkönyben szombaton kora este szerveznek két-három órás sétát a 2007-ben építészeti örökségvédelmi nívódíjjal elismert pincefaluban. Kuti Imréné szervező elmondta: a 320 pincét, présházat magába foglaló településrész nyitott pincékkel is várja a résztvevőket.

A bonyhádi Völgységi Múzeum a Tolna megyei Liszt-emlékek nyomában invitálja szombaton autóbuszos kirándulásra a érdeklődőket. Szekszárdon a Liszt-művek keletkezéstörténetéhez kapcsolódó helyszíneket, az Augusz-házat, az Újvárosi katolikus templomot, Mecseknádasdon pedig Liszt két látogatásának helyszínét, a püspöki kastélyt keresik fel, illetve Hidas, Ófalu és Óbánya látnivalói közül csemegéznek.

A múzeum a kétszáz éve született Perczel Mórra emlékező sétát is hirdetett: Bonyhádon Mór, valamint oldalági rokona, Perczel Béla szülőházával, valamint az egykori Perczel-kúriákkal is megismerkedhetnek a séta résztvevői.

Bátán a Fekete Gólya Ház mindkét napon tárlatvezetéssel, a Fazekasház kelta emlékekhez kapcsolódó programokkal várja a közönséget. Czövek Attila régész a kelták bátai nyomairól tart előadást, a múzeum kelta jelmezversenyt, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat rendez a kelta hagyományok jegyében. A Fazekasház a gemenci erdő védett növényeit bemutató kiállításnak is otthont ad.

Az eddigiekhez képest új program, hogy a népművészet iránt érdeklődők felkereshetik Verseghy Ferenc Tolna-mözsi alkotóműhelyét. A magyar habán kerámia megújítója, a népművészet mestere mindkét napon tart bemutatót, és megismerteti a látogatókat a habán kerámia készítésével.

Ingyenesen lehet bejárni az ország legrégebbi büntetés-végrehajtási intézetét szombaton: a veszprémi várban található 200 éves börtön nyitott kapukkal várja az érdeklődőket.

A felújítás alatt lévő, teljesen zárt veszprémi várbörtönt 9 és 15 óra között tizenöt fős csoportokban óránként lehet megtekinteni. A jelenleg is 24 órás védelem alatt álló épület bejárása iránt nagy az érdeklődés, jövőre többnapos bejárást tervezünk, ám idén csak a szombati napra kaptunk engedélyt – mondta Joós Eszter, a városháza szóvivője csütörtökön.

Szintén csak szombaton a veszprémi megyeszékhelyen feltárul az érdeklődők előtt a Benedek-hegyi II. világháborús óvóhely, és az egykori veszprémi kisvasút alagútja is. Ugyancsak egy napig, szombaton látogatható a Szilágyi László expresszionista festőművész műemléklakásában berendezett emlékszoba a Miklós utca 18 szám alatt.

A veszprémi Művészetek Háza szervezésében szombaton és vasárnap este hatig ingyenesen látogatható a Bakonyi Ház és a Dubniczay-palota. A Dubniczay-palotában három kiállítás várja az érdeklődőket: a László Károly Gyűjtemény a múlt század képzőművészetéből nyújt keresztmetszetet, A tégla dicsérete című fotókiállítás a Magtárban tekinthető meg. A Várgalériában a győri Radnai Gyűjteményből Egy mecénás dicsérete címmel látható válogatás, olyan festőóriások műveivel, mint Derkovits Gyula, Szőnyi István, Egry József, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő vagy Hincz Gyula.

Szombaton 18 órától Gotthy ad ingyenes koncertet a palota udvarán, majd 20 órától a Szent Genéziusz Kultúr Kommandó előadásában Dorde Lebovic Csapda című színdarabját láthatják az érdeklődők Tóth Loon rendezésében. A szereplők Máté P. Gábor és Szűcs László.

Vasárnap délután a Dubniczay-palotában kézműves foglalkozások, bemutatók várják az érdeklődőket, 15 órától pedig ingyenes tárlatvezetéssel lehet végigjárni a László Károly Gyűjteményt.

A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum is csatlakozott a programsorozathoz, így a hétvégén a múzeum valamennyi kiállítása egyetlen jeggyel látogatható.

Kastélyokba, templomokba, tájházakba, műemléki sétákra, kulturális örökségünk mintegy harminc helyszínére várják az érdeklődőket Fejér megyében.

A felújított, régi szépségében tündöklő fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban szombaton és vasárnap óránként indulnak csoportok az épületegyüttes megtekintésére. A látnivalók sorát a magyarországi Károlyi kastélyokat bemutató időszaki kiállítás gazdagítja. délutánonként a zeneszalonban, illetve a kápolnában koncertre várják a látogatókat.

Nyitott kapukkal várja az érdeklődőket a hazai kastélyépítészet egyik legelegánsabb épületegyüttese, a lovasberényi Cziráky kastély. A látogatók szakvezetéssel nézhetik meg a rossz állaga miatt építési területnek számító kastélyt, és alternatív programként az Örökmozgó-Mozi-Múzeum elnevezésű rendezvényen vehetnek részt.

A program keretében régi magyar filmekkel idézik fel a kastély egykori pompáját, a korabeli főúri életmódot, és filmvetítésekkel ünneplik a 80 éves magyar hangosfilmet, valamint a 70 éve elhunyt Kabos Gyulára emlékeznek.

Felkereshetik a látogatók az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth- Pappenheim kastélyt, megnézhetik a megye tájházait, néprajzi- és faluházait.

Megnyitják a látogatók előtt a többnyire csak a szertartások idejére nyitva tartott templomokat is. Fülén püspökkenyérrel fogadják és toronytúrára invitálják a betérőket, akik Igari Antal megyei főépítész szakvezetésével tekinthetik meg a barokk épület toronyfalában a középkori leleteket, lenyomatokat.

A fülei templomi programot este Szamos István grafikusművész kiállítása, illetve Liszt Ferenc O salutaris hostia című művének előadása gazdagítja. Sukorón az 1702-ben épült, majd 1787-ben kibővített műemlék református templom harangtornyát mindkét napon délben megnyitják a látogatók előtt, akik rövid orgonakoncertet is hallhatnak és orgona bemutatón vehetnek részt.

Templomokba, tájházakba, műemléki sétákra, kulturális örökségünk csaknem harminc helyszínére várják az érdeklődőket a hétvégén Veszprém megyében.

A balatonfüredi római katolikus plébániatemplom építéstörténetéről Gyűrű Géza pápai prelátus tart ismertetőt szombaton. A templom 14 nagyméretű, 10 méteres magasságban elhelyezett keresztút képét a Bajor Királyi Festőakadémián kitüntetéssel végzett Protiwinsky Ferenc készítette.

A szervezők tájékoztatása szerint Balatonfűzfőn szombaton és vasárnap bemutatják az 1930-as években épült, használaton kívüli földalatti erőmű építőipari műtárgyait.

Klebelsberg nyomában címmel tart hagyományőrző városnéző sétát szombaton Balatonfűzfőn a Fűzfőfürdői Öregdiákok és Tanárok Baráti köre. Bemutatják az 1930-ban épült, szépen megőrzött, 2007-ben bezárt, idén „közszíntérként" megnyílt Klebelsberg iskolát. A séta során bejárják Máma XIII. századi romtemplomát és gróf Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter balatoni kultúrpolitikájának gyöngyszemeit: a 20-as években létrehozott Fűzfőfürdő villatelepet és a balatoni üdülőhely fennmaradt kulturális örökségeit.

A balatonkenesei műemlék tájházban berendezett kiállításon a látogatók a város helytörténetével, a paraszti háztartás eszközeivel, valamint a mesterségek dokumentumaival ismerkedhetnek meg.

A Bakony délnyugati lejtőin elterülő Magyarpolány ötstációs kálváriája, barokk egyházi műemlékei messze földről vonzzák az érdeklődőket, a tájházban a Polányiak életéről szóló állandó kiállítás is megtekinthető.

A devecseri Esterházy-kastély szombaton és vasárnap várja az érdeklődőket, akik bejárhatják az 1800-as évek végén barokkizáló-eklektikus stílusú lakóházzá épített műemléket és az ott működő könyvtárat.

Rőthy Mihály gazdag, csaknem háromezer darabból álló egyháztörténeti gyűjteménye – benne 18. századi imakönyvekkel, különleges keresztekkel, rózsafüzérekkel, szentképekkel, misekancsókkal és kelyhekkel, gazdagon díszített egyedi miseruhákkal –, a magyarországi vallási-kulturális turizmus kuriózuma látogatható a 2010-ben felújított kislődi római katolikus plébániaház klasszicista épületében szombaton és vasárnap délután.

Pápán a Pedagógus Művelődési Ház neoreneszánsz stílusú műemlék épületét, Közép-Európa egyik legrégibb kékfestő üzemét és a dunántúli református egyházkerület egyháztörténeti kiállítását nyitják meg a látogatók előtt.

Pécselyen és Somlószőlősön helytörténeti sétával várják az érdeklődőket, Tüskeváron a képesfa zarándokhelyig tartó esti barangolást szerveznek a kulturális örökség napjain. Gyulafirátóton a premotrei rend 1255-ben épült kolostorának romjánál Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó mesél szombaton délután.

A Zircen található Bakonyi Természettudományi Múzeumban a 2006-ban Csajágon előkerült mamutleleteket bemutató Jégkorszaki óriások a Bakony-hegységben című kiállítással ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A zirci ciszterci apátsági bazilikában és a Reguly Antal Műemlékkönyvtárban is tárlatvezetéseket tartanak.

Veszprém megyében még Nagyvázsony, Várpalota, Monostorapáti és a közelmúltban átadott tihanyi Levendula Látogatóközpont kínálnak tartalmas szórakozást a hétvégére.

Kalandtúrák, felfedezőutak és az épített örökség megismerését célzó séták mellett számos múzeumba, templomba, tájházba várják az érdeklődőket a hétvégén Baranyában.

Pécsen a megye Árpád-kori templomaihoz autóbuszos kirándulást, a Káptalan utcai pincerendszerbe kalandtúrát szerveznek, a szőlőt mint ősi szimbólumot izgalmasnak ígérkező felfedezőúton keresik a város épületein és különböző helyszínein.

A város török kori, zsidó és a belváros német emlékei ezúttal idegenvezetéssel tekinthetőek meg, ahogy a köztemetőben is szakember nyújt segítséget neves pécsiek sírjainak megtalálásában.

A holokauszt áldozatainak nyomában középiskolás diákok segítségével járhatnak az érdeklődők, akik hajdan volt híres épületek nyomait is kutathatják.

Pécsen lesznek örökségpedagógiai alkotóműhelyek és ingyenesen, illetve a szokásostól eltérő időpontban látogatható számos intézmény, múzeum is. Az ókeresztény emlékhelyek, a Patika Múzeum, a természettudományi és várostörténeti múzeum, a Zsolnay-mauzóleum, a Klimo könyvtár, a zsinagóga, az egykori tűzoltó laktanya és a Pécsi Tudományegyetem szőlészeti kutatóintézete, a világ hatodik legnagyobb szőlő génbankja is várja a látogatókat.

Örökségnapot tartanak retro könyvvásárral, fotókiállítással és színházi előadással a XIX. század elején a Hamerli család vaskereskedésének otthont adó Hamerli-házban, a városházán az épület történetét ismerhetik meg, majd az épület tornyából eléjük táruló panorámában gyönyörködhetnek a résztvevők.

Pogányban egy fodrászüzletben régi bútorokkal és eszközökkel idézik fel a hajdani fodrászszalonok hangulatát, Máza-Koromszón egy Árpád-kori kolostor feltárásának legújabb eredményei ismerhetők meg, Mohácson a XIV. században épült Szent Miklós vízimalom várja az érdeklődőket.

Hosszúhetényben átadják a felújított tájházat, Bólyban nyitva lesz a Batthyány-Montenuovo Mauzóleum. Belvárdgyulán szüreti felvonulást tartanak, a helyi tájházban kemencében kenyeret és lepényeket sütnek, Abaliget római katolikus templomában este adnak elő Liszt-darabokat és tartanak misebor kóstolót, toronytúrát, Görcsöny községházában pedig azokba a helyiségekbe is bejuthatnak a látogatók, melyek máskor zárva vannak a nagyközönség előtt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park jelvénygyűjtő túrát szervez szombatra a Dráva mentén élő horvátok kultúráját bemutató lakócsai tájház megtekintésére. Kölkeden, a Fehér Gólya Múzeumban gólyalábas foglalkozást tartanak, a Dunán pedig motoros tutajról ismerhetők meg a hagyományos halászati módszerek.

Szolnokon szombaton 15 órától a kerékpárosokat, majd vasárnap 10 órától a gyalogosan útnak indulókat várják a megújult várost felfedező túrára a Damjanich Múzeumnál.

A szervezők a Tisza-parti település az utóbbi években átépített és új létesítményekkel gazdagodott helyeire invitálják az érdeklődőket. Vasárnap a múzeumtól induló 3-5 fős csapatoknak 2-3 órás sétával kell bejárniuk az előre megjelölt helyszíneket, amelyek rejtvények megoldásával érhetők el.

Szolnokon az elmúlt években alaposan megváltozott a belváros képe, visszakapta régi arculatát főtere, a Kossuth tér, a centrumban pedig megszépültek az utcák. Megépült Európa leghosszabb gyalogos és kerékpáros hídja, amely a város és pihenőövezete, a Tiszaliget között teremt kapcsolatot a Tisza felett. A Kulturális örökség napjainak felvezetéseként már felavatták azt felújított Mária-szobrot, amelyet eredetileg 1847-ben állítottak fel a nagy tűzvészek megfékezésének emlékére.

Emellett a megyei jogú város közgyűjteményének restaurátorműhelye is megnyílik a látogatók előtt, míg Az informatika gyermekei című kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.

Kecskeméten a Kulturális örökség napjain, szombaton és vasárnap 12 helyszínen, számos programmal és kiállítással várják a város kulturális intézményeibe az érdeklődőket.

Mák Kornél, Kecskemét oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestere pénteken, a városházán tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Kecskeméten a megyei és a városi fenntartású kulturális intézmények mellett az egyházak is bekapcsolódnak a hétvégi programsorozatba.

A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Strohner József Univer-Zoomok című kiállításával, Dennis Galloway kiállításával, Örökzöld Partyval, kulturális sétával készül a programsorozatra, míg a kecskeméti református temetőben séta lesz. A Szentcsalád Plébánia nagytermében A család a képzőművészetben címmel nyílik kiállítás.

A Magyar Fotográfiai Múzeumban Robert Capa normadiai partraszálláskor készített képeiből látható tárlat, a kiállított fotókat először lehet Magyarországon látni.

A Planetárium előadásokkal várja az érdeklődőket. A Katona József Múzeum a Cifrapalotában, a Kecskeméti Alkotóház, a református templom és tornya, a Kecskeméti Református Egyházközség Újkollégiuma, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a Katona József Emlékház, valamint a Nemzetközi Kerámia Stúdió szintén tárt ajtókkal várja a közönséget.

Mák Kornél alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az érdeklődők előre tájékozódjanak az intézmények és kiállítóhelyek nyitva tartásáról, mert egyes helyszínek mindkét napon, mások viszont csak a programsorozat egyik napján fogadják a közönséget.

A kulturális örökségek nyitott kapuinak kezdeményezése Franciaországból indult 1985-ben. Az Európa Tanács 1991-ben felkarolta az akkor már jól működő és egyre növekvő programot és kiterjesztette egész Európára. Ma negyvennyolc országban rendezik meg minden év szeptemberében az ünnepet. Magyarország 1998-ban kapcsolódott be a sorozatba, azóta szeptember harmadik hétvégéjén tartják a Kulturális örökség napjait.

A programhoz 2011-ben országosan 301 település csatlakozott, a növekvő lelkesedést Vindornyalak település példázza legjobban: a 103 lakosú falu mindhárom jelentős épületét benevezte a programba.

A Kulturális örökség napjai alkalmából vasárnap délután ismét Szombathelyre költözik Vas megye szinte valamennyi múzeuma, valamint több, a kulturális örökség megőrzéséért tevékenykedő intézmény és civil szervezet, így a Savaria Múzeum előtti park a Múzsák kertjévé alakul.

A múzeumparkban felállított sátraknál a legkülönfélébb meglepetések, játékok, kézműves foglalkozások, bemutatók, koncertek, a múzeum épületében a kiállításokhoz kapcsolódó színes programok várják a látogatókat.

A néprajzi és történeti tár, a Vasi Múzeumfalu, a Pável Ágoston Múzeum, valamint a Cáki Pincesor a szőlőtermesztés és borkultúra történetébe, a kulturált borfogyasztás történelmébe enged bepillantást.

A múzeum restaurátor-csoportja római kori pénzmásolatok készítésének fortélyait mutatja be, a Smidt Múzeum munkatársaival nyomdázni lehet 17-18. századi betűkkel, de logikai fajátékokkal is játszhatnak az érdeklődők és régi korok ruháit is magukra ölthetik.

A sárvári Nádasdy Múzeum fegyverismereti és huszárfelszerelés- bemutatóval szolgál, a Vasári Helytörténeti Múzeum szintén felpróbálható középkori viseletet és fegyvereket ajánl ismerkedésre.

A Kőszegi Városi Múzeum a tablettaütés menetét mutatja be egy gyógyszerészeti tablettázógéppel. A szombathelyi Fúsz Ernő Mentőmúzeum régi mentőautó-modelleket és régi diagnosztikai készülékeket állít ki és virtuális múzeumlátogatásra invitálja az érdeklődőket.

A fővárosi Néprajzi Múzeum egy lakókocsiban megrendezett utazó időszaki kiállítást nyit meg Szombathelyen EtnoMobil 2.0 címmel.

A kihelyezett múzeumi bemutatókat színpadi programok színesítik, a Savaria Múzeum épületében pedig tudományos előadások hangzanak el, időszaki és állandó kiállítások tekinthetők meg ingyenesen, illetve támogató jegy megváltása mellett.

A részletes programokról a www.oroksegnapok.hu oldalon vagy az országos terjesztésű programfüzetekben lehet tájékozódni.

(MTI)

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ