Szakszervezeti tisztújítás a színészeknél
Dátum: 2010. április 20., kedd, 12:44
A Színházi Dolgozók Szakszervezete április 19-én, hétfőn tartotta tisztújító kongresszusát a Rátkai Klubban. Az ülésen megválasztották a kongresszus tisztviselőit, elfogadták a szakszervezet alapszabályának módosítására és kiegészítésére szóló javaslatot és újabb öt évre bizalmat szavaztak a korábbi elnöknek, Konrád Antalnak.
A kongresszust a leköszönő elnök, Konrád Antal nyitotta meg, majd Pécsi Ildikó Ábrányi Emil: Magyar nyelv című versével köszöntötte az egybegyűlteket.

- Gobbi Hilda óta a szakmánk Pécsi Ildikónak köszönheti a legtöbbet! – köszönte meg Konrád Antal a verset, szavait egy csokor virággal nyomatékosítva.

Ezt követően Konrád Antal Császár Angélát javasolta levezető elnöknek, amit a kongresszus egyöntetűen meg is szavazott. Utána Tóth Hermina, a szakszervezet munkatársa bejelentette, hogy a kongresszus szavazatképes. Ezt követően a kongresszus megválasztotta a munkabizottságait.
Konrád Antal elnöki beszámolóját a linkre kattintva teljes terjedelmében elolvashatja: Elnöki beszámoló


A kongresszus elfogadta az elnöki és a pénzügyi beszámolót.


Dr. Kaló Béla
, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének jogtanácsosa következett, aki ismertette az új alapszabály javaslatát. A módosítások három fő témakört öleltek föl: a szakszervezeti jogok és a működési szabályok kérdése, valamint hogy az alapszabály megfeleljen a bíróság és ügyészség támasztotta követelményeknek.


Az alapszabály módosítására szóló javaslatot nyilvános vita követte. Ezt követően az új alapszabályt – egy tartózkodással – megszavazták és elfogadták a küldöttek.

Az új alapszabály a következő linken olvasható: Alapszabály


Scheer Magda,
a jelölőbizottság elnöke ismertette a jelöltek listáját, amit felszólalások követtek, majd megkezdödött a szavazás.

Miután a szavazatszámláló bizottság összesítette a voksokat, kihirdette a végeredményt: Konrád Antalt ismét megválasztották a szakszervezet elnökének, Blaskó Balázs és Nemcsák Károly lett a két alelnök. Elnökségi tagnak választották N. Szabó Sándort, Császár Angélát, Detre Annamáriát, Rónai Pált, Mihályi Győzőt, Pregitzer Furzsinát, Bertram Gábort, Tóth Attilát, Szatmári Zoltánnét, Krsztovics Sándort, Juhász Ibolyát, Pálos Zsuzsát és Karsai Jánost.

Ezt követően az újból megválasztott elnök mondott beszédet. Konrád Antal első mondata a színházakban dolgozó műszakiaknak szólt: - Egy csapat vagyunk, egy célunk van: kiszolgálni a közönséget. – majd a következőképp folytatta – A színház állami támogatásra szorul. De a támogatás nem a színházé, hanem a közönségé. Mert mindig az számít, mennyi jut a közpénzből a közönségnek. S mi, a szakszervezet ezt vagyunk hivatottak szolgálni. Amíg engem választotok, én ezt fogom képviselni. Ahogy eddig – legjobb tudásom szerint – megpróbálok minden ügyben eljárni. A siker pedig csak attól függ, mennyit merünk. A következő 5 év feladata: Ne szégyelljétek a szakszervezetet! Féltek a színházigazgatótól, de az igazgatóval szemben ott a szakszervezet! S velünk tárgyalni KELL. Mert ez a demokrácia első lépcsője. S ha kis dolgokban éreztetitek a jelenlétet, akkor talán sohasem fog sor kerülni a nagy dolgokra. Én semmilyen párttal nem vagyok. Én a színészekkel vagyok és a színházzal vagyok. Aki szereti a színészeket, azt szeretem, aki nem szereti, azt nem szeretem.

Az ülést Pregitzer Fruzsina zárta: az „Előszó”-val búcsúztatta el az egybegyűlteket.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Aforizmák
„ Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát, és ellátjuk minden jóval nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség a kutya és az ember között."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ