BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Megkezdődik a művészeti életpályamodell kidolgozása
Dátum: 2015. március 25., szerda, 11:41
Ülésezett a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács

A kulturális életpálya-modell kidolgozásának elindításáról döntött mai ülésén a Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kezdeményezésére összehívott Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács. A résztvevők megállapodtak az előkészítő munkát végző munkacsoport május elsejei létrehozásáról is.
Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kezdeményezésére kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumában ülésezett a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT). A megbeszélésen a kormányzati oldal, valamint a kulturális ágazatot képviselő szakszervezetek és önkormányzati szövetségek képviselői voltak jelen. Az ülés témája a kulturális területen dolgozók korszerű előmeneteli rendszere volt.

Dr. Hoppál Péter a tanácskozás bevezetőjében hangsúlyozta: hivatalba lépése óta foglalkozik az ágazat elsősorban bérfinanszírozási elmaradásából adódó problémáival, amelynek megoldását sürgetőnek látja. A kultúráért felelős államtitkár a megoldás elősegítéséhez az ágazat hatékonyságát növelő közös programalkotásra hívta a kulturális ágazatok képviselőit.

A jelenlévő érdekképviseleti vezetők üdvözölték a felajánlott partnerséget és a párbeszédet, egyúttal hangsúlyozták az életpálya-modell kidolgozásának szükségességét a kulturális területen dolgozók számára. Emlékeztettek arra: januárban petícióban fogalmazták meg követeléseiket. Utaltak az elmúlt évek több szakterületet érintő, de a kulturális területet érintetlenül hagyó bérrendezéseire. A résztvevők konkrét javaslatokat, észrevételeket is megfogalmaztak a szakterületet érintő előmeneteli rendszer kidolgozásával kapcsolatosan.

A Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács mai ülésén döntött arról, hogy május elsejétől a KÁÉT-tagok részvételével operatív munkacsoport alakul egy később bevezetendő kulturális életpálya-modell kidolgozásának előkészítésére.

A kultúráért felelős államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával megvizsgálják annak lehetőségét, hogy akár a jövő évtől a kulturális terület dolgozói bérkompenzációban részesülhessenek.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ