BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Megkezdődik a művészeti életpályamodell kidolgozása
Dátum: 2015. március 25., szerda, 11:41
Ülésezett a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács

A kulturális életpálya-modell kidolgozásának elindításáról döntött mai ülésén a Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kezdeményezésére összehívott Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács. A résztvevők megállapodtak az előkészítő munkát végző munkacsoport május elsejei létrehozásáról is.
Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kezdeményezésére kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumában ülésezett a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT). A megbeszélésen a kormányzati oldal, valamint a kulturális ágazatot képviselő szakszervezetek és önkormányzati szövetségek képviselői voltak jelen. Az ülés témája a kulturális területen dolgozók korszerű előmeneteli rendszere volt.

Dr. Hoppál Péter a tanácskozás bevezetőjében hangsúlyozta: hivatalba lépése óta foglalkozik az ágazat elsősorban bérfinanszírozási elmaradásából adódó problémáival, amelynek megoldását sürgetőnek látja. A kultúráért felelős államtitkár a megoldás elősegítéséhez az ágazat hatékonyságát növelő közös programalkotásra hívta a kulturális ágazatok képviselőit.

A jelenlévő érdekképviseleti vezetők üdvözölték a felajánlott partnerséget és a párbeszédet, egyúttal hangsúlyozták az életpálya-modell kidolgozásának szükségességét a kulturális területen dolgozók számára. Emlékeztettek arra: januárban petícióban fogalmazták meg követeléseiket. Utaltak az elmúlt évek több szakterületet érintő, de a kulturális területet érintetlenül hagyó bérrendezéseire. A résztvevők konkrét javaslatokat, észrevételeket is megfogalmaztak a szakterületet érintő előmeneteli rendszer kidolgozásával kapcsolatosan.

A Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács mai ülésén döntött arról, hogy május elsejétől a KÁÉT-tagok részvételével operatív munkacsoport alakul egy később bevezetendő kulturális életpálya-modell kidolgozásának előkészítésére.

A kultúráért felelős államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával megvizsgálják annak lehetőségét, hogy akár a jövő évtől a kulturális terület dolgozói bérkompenzációban részesülhessenek.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitelik."
Örkény István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ