BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
SZEF AKADÉMIA - MEGHÍVÓ
Dátum: 2015. október 6., kedd, 22:17
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma 2015. október 10-én, szombaton 10.00 órai kezdettel ÁLLAM ÉS TÁRSADALOM címmel tartja a SZEF AKADÉMIA első rendezvényét a Budapest, Múzeum u 7. alatti KOSSUTH KLUBBANMeghívó letöltése PDF-benSZEF Akadémia

Szakszervezeti szövetségünk XI. kongresszusán a 2015 – 2019 közötti időszakra középtávú programot fogadott el. Ebben központi feladatként határoztuk meg, hogy tagszervezeteink és tagjaink, valamint a közvélemény számára egy új, perspektivikusabb Magyarország- és egy új, modernebb, hatékonyabb szakszervezet-kép kialakítása érdekében egy régi-új munkaforma keretében SZEF AKADÉMIÁT indítunk.

 

A SZEF AKADÉMIA a Szakszervezetek Együttműködési Fórumában tömörült szakszervezetek közös reakciója és válaszadási kísérlete arra a helyzetre, amely a magyar nyilvánosságban, az oktatási rendszerben és az eszmék piacán mára kialakult.

 

SZEF Akadémiánk elemezni és tudatosítani kívánja a magyar társadalom meghatározó sorskérdéseit. Ezért az előadásokon részt vevő – vezetőkből, munkahelyi bizalmikból és tagokból álló – aktíva személyes szerepvállalása, a rendszeres találkozások által erősített belső demokratikus párbeszéd és nyilvánosság, a videó-felvételek és a szöveges feldolgozások, valamint honlapjaink és közösségi fórumaink segítségével igyekszünk ezeket kijelölni és a közvélemény napirendjén tartani. Mindezzel intézményesen be kívánunk kapcsolódni a jövőnk feletti vitákba.

 

A magyar pártrendszer válsága, és ezen belül az ellenzéki pártok bizalmi katasztrófája miatt az aktuális média-napirend és a társadalmi viták tartalma túlnyomóan manipulálttá vált. Ma szinte kizárólag a fennálló kormányzati hatalom érdekei érvényesülnek a közszolgálati médiában, a hírügynökségi tevékenységben. Az érdekvédelem és a társadalmi párbeszéd témavilága szinte teljesen kiveszett az országos és a helyi nyilvánosságból. A felnövekvő generációkban is kevés felkészült és felelősen választani képes állampolgár, öntudatos munkavállaló, és pénzügyileg is tudatos fogyasztó van.

 

 A SZEF AKADÉMIA témái, előadói és hallgatói is, az erről szóló híradások és a honlapjaink is egyszerre hirdethetik majd; a mi szakszervezeti mozgalmunknak van világlátása, van értékrendszere, és tudjuk, mit rontottunk el mi, és mi romlott el Magyarországon.

 

A SZEF AKADÉMIÁT a budapesti Kossuth Klubban (1088 Múzeum u. 7.) 2015.október 10-én 10.00 órakor indítjuk, és sorozatunkra várjuk valamennyi érdeklődő szaktársunk jelentkezését. Kezdeményezésünk nyitott, a szervezésben és a közönség oldalán, a vitákban is, konföderációs hovatartozástól függetlenül várjuk a magyar szakszervezeti mozgalom vezetőit és tagjait. Akadémiánk legyen új és közös kezdeményezéseink bizonyítéka, fontos és jelentős munkaformája mozgalmunknak.

 

 

Boros Péterné alelnök, a SZEF Akadémia vezetője

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke

 

 

A SZEF AKADÉMIA TERVEZETT TÉMÁI

 

 

2015 OKTÓBER

ÁLLAM ÉS TÁRSADALOM

Mi történt a Magyar Köztársaság államrendszerével, az alkotmányos alapintézményekkel?

Hogyan alakult át és változott meg kormányzati rendszerünk és államigazgatásunk? 

Miként változtak az önkormányzati igazgatás és a helyi politika lehetőségei?

Mi jellemzi ma a munkavállalók egyéni és kollektív jogait?

 

2015. DECEMBER

A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK ÁRA; EMELKEDŐ, VAGY HANYATLÓ NEMZET?

Mi a szerepe a közszolgáltatásoknak a nemzeti, társadalmi újratermelésben?

Hogyan hatnak az igazgatási, a hatósági, a humán, a kulturális és a kommunális rendszerek a nemzet életminőségére és versenyképességére?

Hogyan dönthet újra maga a társadalom a közszolgáltatások áráról, avagy kiszabadíthatók-e a közszolgák az állami-kormányzati fogságból?

Teremthető-e közszolgálati szakszervezeti egység és új szövetség a társadalommal?

 

2016. FEBRUÁR

A NEMZET EGÉSZSÉGE

Hogyan hat előtörténetünk és a mindennapok küzdelme a társadalom egészségügyi állapotára?

Igaz lenne, hogy az egészségügyi intézményrendszer csupán 15 százalékban felelős a társadalom egészségéért és életkilátásaiért?  Mit és hogyan kell változtatnunk az intézményrendszerben?

Melyik az az ellátási modell, ami mellé a társadalom többségének támogatása megszerezhető?

 

2016. ÁPRILIS

RENDSZERNYUGDÍJ, VAGY NYUGDÍJRENDSZER

Tényleg teherviselő, hoppon maradt, reményt vesztett és nyomorba tartó milliók?

Mit engednek az európai standardok, a felosztás-kirovás, és a korfa?

Oldható-e a rendszerekből kiesettek magánya és várható nyomora?

Milyen rendszert kell választanunk és bevezetnünk?


2016. JÚNIUS

JÖVŐNK ZÁLOGA: AZ OKTATÁS

Hogyan alakult a magyar köz- és felsőoktatás tényleges kimenő teljesítménye az elmúlt negyedszázadban? És a költségvetési részesedése?

Mi következik 15 éven belül abból, ahogy most az oktatásunk működik?

Lehetséges nemzeti konszenzus az oktatáspolitika céljai és az intézményrendszer működése, a tandíj, a keretszámok és a bölcsődei ellátás körül?

 

2016. SZEPTEMBER

KIRE TARTOZIK ÉS MIBE KERÜL A KÖZ MŰVELŐDÉSE?

Könyvtárak, tárlatok, koncertek, kiállítások, kulturális minták, szocializációs intézmények; meddig tartható a közművelődési intézményrendszer áristomban?

Hol szerezhetők kulturális és közéleti magatartásminták, hol szabadítható fel a személyiség?

Rehabilitálható a művelődés és teljes intézményrendszere?

 

2016. NOVEMBER

TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK, SZAKSZERVEZETEK

Hogyan hat az eltorzult magyar pártrendszer a szakszervezetek mozgásterére?

A szakszervezetek szerepe és lehetőségei a társadalmi közjó feltárásában, az európai jogállamban.

Képviselhetnek-e általános társadalmi programot a szakszervezetek?

Milyen képet formáljanak a magyar jövőről?

 

* * * * * * * * * *

 

A SZEF AKADÉMIA rendezvényein a SZEF választott vezetőinek bevezetőit követve, alkalmanként rövid tematikus előadások és prezentációk hangzanak el. Ezeket felkért szakmai hozzászólások és vita követi. Az előadókat a témák legjobbjai közül, a tudomány által elismert, pártpolitikailag független személyiségek közül választjuk ki.

A témákat előzetes híradások alapján, részletes tudósítások, felvételek formájában dolgozzuk fel és dokumentáljuk honlapjainkon: www.szef.hu 

SZEF Akadémia letöltése PDF-ben

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ