SAJTÓKÖZLEMÉNY - Azonnali segítség a szexuális zaklatás elleni védelmet igénylő előadóművészeknek
Dátum: 2017. október 24., kedd, 15:38
Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége támogatási keretet különített el
Budapest, 2017. október 24. - Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) azonnali segítségnyújtásról döntött a művészek szexuális zaklatásával kapcsolatban nyilvánosságra került esetek nyomán. A művészek, és közöttük a legnagyobb számban képviselt zenészek, színészek, táncosok anyagi jogainak érvényesítését és érdekvédelmét ellátó szervezetek erkölcsi kötelességüknek tesznek eleget, amikor elsőként nyújtanak segítő kezet a szexuális visszaélés áldozataivá vált művészeknek.

Az előadóművészek nyilvános tevékenységükből eredő fokozott sérülékenységük miatt személyükben is megkülönböztetett védelmet igényelnek – állítja az EJI és az MSZSZ, ezért azonnali hatállyal önálló támogatási keretet különítenek el azon művészek számára, akik tevékenységükkel közvetlen összefüggésben szexuális zaklatásnak vannak kitéve. A keret létrehozásának két fő célja van. Az egyik, hogy a védelmet igénylőknek legyen hová fordulni, és a visszaélésekkel szemben ez már önmagában is megelőző, visszatartó hatást váltson ki. A másik, hogy az érintettek a leghatékonyabb formában jussanak hozzá a számukra szükséges jogi, illetve pszichológiai segítséghez.
 
Az EJI és az MSZSZ haladéktalanul megkezdi ilyen ügyek specialistájaként bizonyíthatóan sikeresen működő szakértők és szervezetek megkeresését. Az EJI felkészíti ügyfélszolgálatát a jellegükből fakadóan érzékeny tartalmú bejelentések maradéktalanul bizalmas kezelésére.

Az EJI és az MSZSZ mélyen elítél minden olyan magatartást, amely a hatalmi erőfölényre alapozva visszaélést valósít meg, és ezzel sérti a legalapvetőbb emberi jogokat. Az ilyen magatartások között a zaklatás, és különösen a szexuális zaklatás nem a művészeti élet sajátja. Az elmúlt napokban azonban a széles nyilvánosság előtt ismertté vált nyilatkozatok erre a területre irányították a figyelmet.

Az EJI és az MSZSZ döntésével nem az ismertté vált, konkrét esetekről kíván állást foglalni. Az elhatározás célja a megelőzés, a jogi és pszichés segítségnyújtás a védelmet igénylőknek.


További információ:
dr. Békés Gergely / Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület
+36-30-3724839
bekes.gergely@eji.hu


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ