Koronavírus - Mintegy ezer előadóművész segélyezése kezdődött meg
Dátum: 2020. április 16., csütörtök, 19:47

Elindult mintegy ezer előadóművész gyorssegélyének átutalása. A koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) hozott létre rendkívüli szociális támogatási keretet.

A rászoruló előadóművészek első négyszáz fős csoportjának tagjai számára már átutalták a megítélt összegeket. A gyorssegély a rászorultság mértékétől függően havi 32 ezer forinttól akár 128 ezer forintig terjedhet - közölte az EJI csütörtökön az MTI-vel.    

Mint írták, az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradó élő előadások az előadóművészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot, mert szándékaik ellenére nincs semmilyen reális esélyük munkajövedelemre.    

Az EJI elsősorban azoknak nyújt gyors segítséget, akiknek semmilyen egyéb jövedelmük nincs és a járvány miatt legalább négy, közönség előtti előadásuk maradt el. Összesen mintegy ezer művész számíthat erre a segélyre.

A közlemény kiemelte: a támogatások mértékének megállapításánál kizárólag objektív szempontokat (például az eltartottak számát) vettek figyelembe, a segélyek átlagösszege több mint havi 70 ezer forint. A támogatásokat, amelyek egy vagy két hónapra kérelmezhetőek, az EJI gyorsított eljárásban ítéli oda és május közepéig összesen 90 millió forintot fizet ki ezen a címen. Akik kérelmüket március 31. után nyújtották be, egy hónapra vonatkozó támogatásban részesülhetnek, az ő kérelmeik feldolgozása folyamatban van, április 30-ig fogadják ezeket. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket az előadóművész társadalom termel meg.    

Az EJI olyan rászoruló előadók igényét is befogadta, akik más okok miatt feleltek meg a segélyezés feltételeinek. Például rögzített szinkronelőadásuk maradt el, vagy a fellépésük helyszíne a vendéglátásban, turizmusban bezárt, illetve külföldi turnéjukat mondták le. Itt a szakmai szervezetek és az előadóművész szakszervezetek segítettek az igényeket közvetíteni. Az így támogatott előadóművészek száma megközelíti a 450 főt, részükre az EJI egyszeri segítséget tudott biztosítani, amelynek összesített értéke mintegy 20 millió forint.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ A pénznek, ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyeket jellemem szab neki."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ