Fischer Ivánt nevezték ki az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (European Union Youth Orchestra, EUYO) zeneigazgatójának - jelentette be a zenekar szerdán.

Magyarországi és külhoni nyári fesztiválokon mutatkoznak be az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program 2024-es induló előadói; 15 pályakezdő előadó és zenekar összesen 17 nyári fesztiválon, 113 koncerten lép fel az NKA Hangfoglaló Fesztivál Roadshow keretében.

Szerdán kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyen idén lengyel, japán, cseh, német és horvát vendégművészek játékát hallhatja a közönség.

A közönség által is visszaigazoltan tartalmas évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar - közölte Gyüdi Sándor igazgató karmester csütörtökön az együttes évadzáró társulati ülésen, a Korzó Zeneházban.

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. A közmédia elismeréseit a Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban is élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) ad gálakoncertet május 30-án A magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emlékének tiszteletére a Zeneakadémia Nagytermében: a koncerten közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész, valamint Miksch Adrienn, Meláth Andrea, Fülep Máté énekművészek, vezényel Takács-Nagy Gábor.

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat tizenegy kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben (BMC).

Csaknem kétszáz fiatal, köztük 18 magyar énekes jelentkezett a Zeneakadémia 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére.

A magyar zeneművészet tíz kiemelkedő, harminc év alatti képviselője vehette át a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában.

Különleges bemutatókkal, népszerű és ismert zeneszerzők műveivel készül a Liszt Ferenc Kamarazenekar a 2024/2025-ös évadra.

A most lezárt jogosultkutatás során az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) csaknem 210 millió forint, 2016 és 2022 között beszedett jogdíj jogosultját azonosította be és fizette ki pótlólag. Az EJI folytatja a tavaly beszedett jogdíjak felosztását is.

Száz éve, 1924. április 25-én született Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zenepedagógus, zeneszerző, karvezető, a nemzet művésze, Kodály Zoltán tanítványa és zenepedagógiai módszerének világszerte ismert népszerűsítője. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Jubileumi koncertet ad az idén 45 éves Dinamit együttes május 25-én a csepeli Barba Negrában.

Elkezdődött a jegyértékesítés a 2025. évi Újévi Nyitányra a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Zeneakadémia és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös hangversenyére, amelyet 2025. január 1-jén rendeznek meg a budapesti Zeneakadémián.

A Renewable Music (Megújuló zene) elnevezésű projekt keretében a fenntarthatóság jegyében született műveket ad elő az UMZE Kamaraegyüttes augusztus 2-án a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán - közölte a zenekar az MTI-vel.

A 22. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált július 3. és 6. között rendezi meg Debrecenben a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a város önkormányzata.

Romantikus remekművek csendülnek fel csütörtökön az Olasz Kultúrintézet dísztermében a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén neves nemzetközi vendégművészekkel.

Meghirdette a Szépség és optimizmus és Beethoven journey mottójú 2024/2025-ös évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar: az új évadban öt bérletes, köztük Beethoven-hangversenysorozattal, valamint három gyermekeknek szóló tematikus koncertsorozattal várják a közönséget.

Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely és az Anima Musicae Kamarazenekar hangversenyével indul az MVM Classic & Club klasszikus zenei sorozata június 2-án a Magyar Zene Házában - közölték a szervezők az MTI-vel.

A világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiró újra a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényli Budapesten első magyarországi, egyben első nemzetközi fellépésének ötvenedik évfordulóján - közölte a zenekar az MTI-vel szerdán.

Dupla ünnepi hangversenyre és japán turnéra készül Kobajasi Kenicsiró vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Első alkalommal adják át a Bartók Rádió Zenei Díjakat a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen tizenegy kategóriában - hangzott el az M1 aktuális csatorna adásában.

Átadták a 2024-es állami zenei ösztöndíjakat hétfőn a Zenetudományi Intézetben Budapesten.

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

A márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőre emlékezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jövő csütörtökön Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ