Születésnapi koncertre készül a Nemzeti Énekkar
Dátum: 2011. február 10., csütörtök, 18:44
Idén ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját a Nemzeti Énekkar. A jubileum alkalmából érdekes, a kórus képességeit átfogóan bemutató műsort adnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben február 17-én.

A koncerten elhangzik az énekkar igazgatója, Antal Mátyás vezényletével Stravinsky A menyegző című műve, megszólalnak Brahms Szerelmi dalkeringői és – feloldásképp – Carl Orff Carmina buranájának négyzongorás változata.

A jubileumnak egy egész bérletsorozatot szánt idén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. A hat koncertből álló sorozatban azonban a jövő hét csütörtöki lesz az egyetlen, ahol az énekkar a zenekar nélkül lép fel, így ezt szánják a születésnapi koncertnek – mondta az igazgató.

„Olyan műsort kellett kitalálnom” – fűzte hozzá –, „amely a koncertteremben zenekar nélkül is jól mutat, a kísérő apparátus pedig pótol egy zenekart. Így esett a választásom elsőként egy olyan darabra, amely régóta foglalkoztat: a Stravinsky által négy zongorára és ütőhangszerekre írt A menyegzőre. Azt pedig tudtam, hogy Orff Carmina buranájának létezik egy a szerző által komponált többzongorás verziója, amely ’slágerként’ zárja az estet. A kettő között egy kamaramű, a Szerelmi dalkeringők első sorozata szólal meg két zongora kíséretével.”

Antal Mátyás elárulta: az énekkar általában előre tanul. Például azért, mert nagyon sok különböző nyelven énekelnek. A Stravinsky-darabot már november elején elkezdték tanulni, tehát csaknem négy hónapot szántak rá. De nemrég énekeltek Bartók-kórusokat Brüsszelben, olyanokat is, amelyeknek szlovák az eredetije, így azokat szlovákul adták elő.

A február 17-iki születésnapi esten közreműködik még a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Talamba Ütőegyüttes, Szalai Ágnes (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Kálmán László (tenor), Sebestyén Miklós (basszus), Röser Orsolya (szoprán), Horváth István (tenor), Massányi Viktor (bariton), Jandó Jenő (zongora), Balog József (zongora), Bizják Dóra (zongora) és Zentai Károly (zongora).

A Nemzeti Énekkart a Magyar Állami Népi Együttes énekkarából Pászti Miklós alapította – akkor Állami Kórus néven –, s 1988-tól Elláné Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor irányította. A Nemzeti Énekkar neve mára egybeforrt Antal Mátyáséval, aki 1990 óta tölti be a karigazgató tisztét. A társulat repertoárja széles: Schütztől Bachon keresztül Kurtág György alkotásaiig a cappella kórusművek, oratóriumok és operák egyaránt megtalálhatók műsorain.

A Nemzeti Énekkar által képviselt szakmai színvonalat jelzi, hogy a kórusirodalom legnehezebb alkotásait is megszólaltatták már: ilyen volt például Kurtág A csüggedés és keserűség dalai című ciklusa 2006-ban (magyarországi bemutatóként), valamint Schönberg Mózes és Áron című operája 2009-ben és 2010-ben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ