Nemzeti Színkottás Zenekar
Dátum: 2010. október 11., hétfő, 11:24
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület a hagyományosan megszervezett programjai – kulturális fesztiválok, ipar- és képzőművészeti alkotótáborok, kiállítások – mellett igyekezett, s igyekszik felkarolni és meghonosítani olyan új kezdeményezéseket, melyek a kitűzött célokat, nevezetesen az értelmi fogyatékosok művészeti tevékenységének minél szélesebb körű megismertetését szolgálják.

Ilyen új kezdeményezésként, egyúttal hiánypótló szakmai rendezvényként szervezte meg az Egyesület 2002-ben első színkottás zenei táborát az új módszerek iránt érdeklődő, zenei fejlesztést végző pedagógusok és a zenével foglalkozó értelmileg sérültek részére. Maga az ötlet Jeannette Barentsentől, a hollandiai Színkottás Zenei Jelrendszer Nemzetközi Alapítvány elnökétől származott, aki a korábbiakban már közreműködött a hollandiai és a litván színkottás zenekarok létrejöttében.

A 2002. november 4-7. között Bogácson megrendezett tábor keretében – ahol 11 intézmény zenei műhelyéből 84-en vettek részt – sor került a szakemberek tapasztalatcseréjére, az itthon már részben alkalmazott és az új külföldi módszerek megismertetésére, továbbá az ötletadó Jeanette Barentsen szakmai irányítása mellett egy, az általa kifejlesztett egységes színkotta rendszer elsajátítására. A táborban megalakult az értelmi fogyatékosok Nemzeti Színkottás Zenekara, a NESZ, mely a következő hónapokban megtartott zenei összpróbákat követően a 2003. július 11-15. között Szekszárdon megrendezett XVI. Országos és V. Nemzetközi Kulturális Fesztivál zárónapján megtartotta bemutatkozó színpadi fellépését.

A szekszárdi sikert követő folyamatos és egyre intenzívebb érdeklődésre tekintettel az Egyesület 2003. október 27-31. között immár hagyományteremtő szándékkal ismét megszervezte a színkottás zenei tábort Bogácson. A tábor munkájában ezúttal 20 intézmény vett részt, akik közül a 11 régi NESZ tag mellett (Andornaktálya, Bóly, Hódmezővásárhely, Kömlőd, Magyarszerdahely, Mohács, Regöly, Rum, Székesfehérvár, Tordas, Vésztő) újabb 8 intézmény zenei csoportja (Barcs, Báránd, Derekegyház, Hódmezővásárhely, Iregszemcse, Kisléta, Mórahalom, Tiszaug) jelezte részvételi szándékát a Zenekarban. A zenekari próbák, foglalkozások és a közös gyakorlás során – ahol mindvégig az örömzenélés állt a középpontban – kialakult a NESZ un. szervezeti felépítése is. A csoportok zenei felkészítői 5 zenei vezetőt választottak, akik feladata a tagok közötti koordináció és egyeztetés lett, továbbá az esetleges fellépések szervezése, összehangolása. Megválasztásra és felkérésre került a Nemzeti Színkottás Zenekar első karmestere Russay Olivérné személyében (Magyarszerdahely). Megállapodás történt a zenekar taglétszámáról, mely 75 főben került maximalizálásra. A folyamatos otthoni gyakorlást és az újabb összpróbákat követően a NESZ a 2004. július 2-5. közötti szolnoki kulturális fesztivál nyitóképében lépett fel.

2004. november 8-12. között újabb táborra kerülhetett sor Bogácson, ahol már egy összeszokott zenekari gárda munkálkodott együtt azon, hogy a 2005-ös nemzetközi kulturális fesztiválon lehengerelje a közönséget. Időközben néhányan elhagyták a zenekart, de új tagok – Kecskemét, Alberirsa, Zsira, Tarpa – is bekapcsolódtak a munkába. Rigó Péter (Hódmezővásárhely) személyében pedig új karmester került a NESZ élére. Az egri fesztiválon történt fellépést követően 2005. augusztus 19-én a Nemzeti Színkottás Zenekar a hódmezővásárhelyi CsodAlföld keretében is bemutatkozási lehetőséget kapott.

Sajnos 2005-ben az Egyesület pénzügyi nehézségei miatt a színkottás zenei tábor nem jöhetett létre, így az összpróba lehetőségének elmaradása a 2006-os szegedi fesztiváli fellépés elmaradását is jelentette a NESZ számára. Egy évi kihagyást követően azonban, 2006. október 16-20. között ismét megrendezésre került a tábor Székesfehérváron, ahol immár az ország 16 intézményéből érkezett 50 sérült zenész és 23 felkészítő egy hetes kemény munka során hangolta össze, próbálta el és tanulta meg a 2007. évi fellépésekre szánt zeneműveket.

2007-ben előbb a zenekari vezetők és felkészítők egyeztető megbeszélésére került sor Egerben, majd a zenekar fellépésére a százhalombattai Dallal-Tánccal Egymásért gálaműsorban, illetve a győri kulturális fesztivál nyitóprogramjában. Az ugyanezen év november 5-11. között Pécsett megrendezett V. Színkottás Zenei Tábor különlegessége az a hét zárásaként megtartott nagy sikerű koncert volt, amellyel az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 program részét képező Soul for Europe konferencia résztvevői előtt mutatkozhatott be a NESZ.

2008-ban, bár több fellépés is tervezett volt, ismét csak az országos kulturális fesztivál keretében, ezúttal annak záró programjaként, Tatabányán lépett színpadra a 65 tagot számláló zenekar. A novemberre tervezett újabb színkottás zenei tábor megrendezése 2009. márciusára tolódott ki, ugyanakkor e budapesti ún. sajtónyilvános zenekari próbát követően az év folyamán több helyen, a debreceni Kölcsey Központban megrendezett nemzetközi kulturális fesztiválon és a gyöngyösi ÉNO gálaműsorán is koncertet adott a Nemzeti Színkottás Zenekar. A gyöngyösi megmutatkozást egy újabb színkottás zenei tábor előzte meg, maga a fellépés pedig mérföldkő volt a zenekar életében, ugyanis első alkalommal játszottak együtt meghívott vendégművésszel. St. Martin nemcsak a zenekari tagok által betanult concerto de aranjuez-ben működött közre, hanem más számokhoz is improvizációval kapcsolódott.

Időközben ismét változott a zenekar összetétele: a korábbi tagok közül néhányan elmaradtak – Kecskemét, Zsira, Mozsgó -, mások újként vagy visszatérőként csatlakoztak – Andornaktálya, Okány, Gyöngyös – a NESZ csapatához.

Az Egyesület lehetőségei megengedték, hogy egy éven belül a harmadik színkottás zenei táborra is sor kerüljön, amely valójában nyolcadik volt a sorban, ezúttal 2010. április 26-30. között Mohácson. A még mindig közel 50 főt számláló zenekar újabb karmesterváltáson esett át: a tordasi Vass Árpád személyével egy játékosabb, könnyedebb stílus jelent meg a színpadon, mindemellett a ritmusszekció is megújult, egyes vélemények szerint megtalálta helyét és hangját. E megújulás része a zenekari vezetők azon hitvallása, miszerint a NESZ munkájának fókuszában az örömzenélés és az integrált játék kell, hogy álljon. Gyöngyöshöz hasonlóan a mohácsi összpróba hetét is egy közel 400 fős közönség előtt zajló, St. Martinnal közös koncert követte, melynek sikere biztatás volt mind a sérült zenészek, mind a felkészítők számára a további folytatáshoz.

A NESZ jelenlegi tagjai:

Bóly: Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona
Hódmezővásárhely: HTKT Szivárvány Szakosított Szociális Otthon
Kömlőd: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Diákotthona és Gyermekotthona Hegyháti Alajos Tagintézménye
Regöly: Tolna Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézmény Margaréta Otthon
Székesfehérvár: Ezredéves Készségfejlesztő Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola
Tordas: Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona
Barcs: Somogy Megyei Önkormányzat Együtt-Egymásért Szociális- és Gyermekotthona
Kisléta: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Ápoló, Gondozó Otthona
Tiszaug: Szőke Tisza Fogyatékosok Otthona
Albertirsa: IRMÁK Nonprofit Kft. Albertirsai Speciális Foglalkoztató Otthon
Tarpa: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Kikelet Ápoló, Gondozó Otthona
Gyöngyös: Kistérségi Humánszolgáltató Központ
Okány: Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum
Andornaktálya: Heves Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs Intézete

Az eddig előadott és jelenleg repertoárjukba tartozó művek:

Beethoven-Örömóda, Smetana-Moldva (2003),
A csend hangjai, István a király (részlet), Szentek mennybemenetele (2004),
Óz a csodák csodája, I want You to be Happy, Nézz ránk Európa, Summáját írom (2005),
Cseresznyevirág, Kék Duna Keringő, Oxyghene, Titanic-My heart will go on, Yes Sir, Texas sárga rózsái (2007)
Concerto de aranjuez, Most múlik pontosan (2010)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei."
Cicero
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ