XI. Bluespatika Jamboree
Dátum: 2008. október 25., szombat, 21:58
November 28-án lesz a XI. Bluespatika Jamboree a Gödör Klubban. Célja egy szakmai és közönségtalálkozó megvalósítása, a blues zene széles spektrumon megszólaló világának bemutatása, különböző stílusokat (rythm & blues, rock-blues, chicago/delta blues, jazz-blues session) képviselő , "nagy öreg", és frissen feltörekvő hazai valamint nemzetközi előadók fellépésével. .
Lemezbörze keretén belül számos friss megjelenésű koronggal előálló zenekar, így a Jambalaya, Pribojszki Mátyás, Long Tall Sonny és nem utolsó sorban a fesztivál alkalmával magyarországi lemezbemutató koncertjét tartó LIVIN' BLUES XPERIENCE dedikálják albumaikat.

Fesztivál program 2008. November 28. Gödör Klub (V. Erzsébet tér) 20.00-tól:

Nagyszínpad:

 21:00- 22:30: Jeanne Caroll & Karen Carroll with The Mississippi

                                    Grave Diggers (US/HU)

22:40-24:00: Livin' BluesXperience (NL)

· Kisszínpad:

             20:00- 20:40 Bőrgyári Capriccio (HU)

             20:40.- 21:00 : III. Bluespatika Életmű Díjkiosztó Gála

             00:00: G-beer Budapest Blues Session (HU)

· Egyéb programok:

             18:00 -tól Jamboree Mini Lemezbörze ,Blues könyvek, magazinok árusitása

· Az éjféli session vendégei:

Nemes Zoltán, Pribojszki Mátyás, Fekete Jenő, Benkő Zolt, Szabó Tamás és még sokan mások.

A session vendégei és a Livin'Blues Xperience zenekar legfrissebb lemezeiket dedikálják!

Fesztivál Programleírás
XI. BLUESPATIKA JAMBOREE

Bluesőrültek éjszakája

 A fesztivál idén a Gödör Klub és a Bluespatika Alapítvány összefogásnak köszönhetően valósul meg. A rendezvény koncepciója ebben az évben nyitás a közönség felé, a blues széles körben való népszerűsítése egy szakmai workshop keretén belül, hazai és külföldi szakemberek , valamint szervezők meghívásával. Célja, hogy mindazok, akik szeretik a bluest, egyáltalán a minőségi élőzenét, egy emlékezetes estnek lehessenek szem-, és fültanúi.

Az igazi fekete blues kortárs képviselőjeként, a házigazda zenekar, a Mississippi Grave Diggers, Jeanne Carroll „Blues Nagyi” és Karen Carroll a „Fekete Boszorka”, chicagoi bluesdívákat kísérve mutatja meg azt, hogy milyen a mojo fekete varázsa 77 éven innen, és azon is túl.

A keményebb hangzást kedvelő közönség  sem marad kielégítetlenül.  A fesztivál szátárzenekara, a Livin’ Blues Experience, a ’70-es évektől töretlen népszerűséggel nyomja a bluest, és a rock&rollt. This is the Time című új lemezük magyarországi bemutatókoncertje fergeteges Show-t ígér!

 Emellett két különböző karakterű hazai zenekar mutatkozik  be a szélesebb közönségnek, a Bőrgyári Capriccio, Rythm & bluest játszó fiatal zenekar, és az éjszakai Budapest blues sessiont elindító underground banda, a  G-Beert személyében. Az éjféli session a legjobb zenészeket, szólistákat hívja meg egy kis örömzenére.

Átadásra kerül  a III. Bluespatika Életműdíj, melyet 2006 - ban Hobo. Nemes Nagy Péter, Honey Boy Edwards (US), 2007-ben Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor, Sharrie Williams (US)  vehettek át.  Szünetekben a világon eddig született blues remixek bemutatásával gerjesztik a partyt.

A bluesőrültek éjszakája féktelen hangulattal, és őrült muzsikálással várja látogatóit!

Fellépők
Bőrgyári Capriccio
20.00 –kisszínpad – rythm & Blues

A zenekar 2000 tavaszán alakult, hogy népszerűsítse a rhythm & blues, blues, rock és progresszív rock műfaj ismert és kevésbé ismert, a  '60-'70 -es években született klasszikusait, valamint hogy saját számokkal bővítse a magyar zenei palettát. Míg első lemezük inkább az útkeresésről szólt, második, Progressive című albumuk már jól tükrözi a zenekar által követett zenei irányt.  Müsorukban Zeppelin, Grand Funk, Ten years After, Hendrix klasszikusokat hallhatunk a zenekar egyéni stílusára folrmálva. Jövőre jelenik meg most készülő harmadik lemezük, immár saját szerzeményeikkel, mégis híven ragaszkodva a zenekartól megszokott hangzásvilághoz.

A csapat klasszikus négyes felállásban lép színpadra (Zurbay Bence-ének, fuvola, szájharmonika; Gazdag Viktor- Gitár; Barabás Attila – Basszusgitár; Tóth Dénes – dob) Nyolc éves pályafutásuk alatt számos fesztiválon és klubban léptek föl leginkább a motoros közösségek legnagyobb örömére. 2008-ban a Sziget Fesztiválon léptek szélesebb közönség elé, hamarosan rendszeresen találkozhatunk velük a fészek klubban, ahol útjára inul saját zenekari klubjuk.

Jeanne & Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers (US, HU)
21.00 – Nagyszínpad- delta, chicago blues

A Blues őrültjei

Jeanne és Karen Carroll muzsikájána gyökerei a déli államok, a romlatlan fekete blues világából és a Gospelből ered. Anya és lánya sajátos, csak rájuk jellemző ízekkel és érzésekkel tele, cizellált zenét alkottak a hosszú évek folyamán. Nem lehet őket összehasonlítani más előadóval, produkciójukban karakteresen, különleges atmoszférában bizonyítják egyedülállóságukat a kortárs blues világán belül.  Bohém életvitelük és szabadság vágyuk, humorral tele létük példa a mai fiatal zenészek számára is. A Chicago-i hölgyek a lelkük legmélyéről megszólaló hangjukkal, a dalszövegek minden szavával valós történetet mesélnek el. Megélik a Bluest, és tanítanak zenét, elfogadást egyaránt.

Az Oláh Andor alapította Mississippi Grave Diggers, jelenleg 6 tagot számláló zenekar tradicionális blues hangja Frankie Látó roma swing hegedűjátékával hamísítatlan világzenei fűszerezést kap, mely még inkább egyedivé teszi a kontinenseken átívelő, majd a hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenjét. A sorok közé tradicionálisan illeszkedő szájharmonika Oláh Andor jól ismert, saját stílusában elővezetett szólóiban mutatja meg a mojo jelenlétét abban ami blues-os, ugyanakkor eredeti.  A gitáros, Láposi Farkas visszatérő ízes és intelligens játékáról ismert zenész. A színpadot elfoglaló képzett muzsikosok koncertről koncertre friss, és lendületes játékkal vetik bele magakut a Blues mélységeibe. A koncerteken Jeanne és Karen Carroll a Mississippi Grave Diggers-el életre kelti a pillanat szülte blues magával ragadó jelenét, bizonyítva a blues műfaj sugárzó öröklétét.

A zenekar, professzionális zenészek társulata, erőteljes nagyszínpados megszólalást, és minden igényt kielégítő muzsikát tartogat a blueserek számára.

Tagok: Láposi Farkas-gitár, Frankie Látó -Hegedű, Szuna Péter-Bassz,

Gyöngyösi Gábor- Hammond, Oláh Gábor- Dob, Oláh Andor Harmonika.

2008-ban végigturnézták a nyár legnagyobb fesztiváljait: Müpa Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel fesztivál, Esztergomi művészeti hetek, Sziget fesztivál , Borfalu, Szentendrei Fehér Éjszakák stb.

Livin' Blues Xperience (NL)
22.40-
Nagyszínpad –boogie-, rock blues

1967 és 1975 között a holland Living Blues zenekar Németországban, Lengyelországban,Belgiumban,Olaszországbans,Svájcban és Angliában turnézott, miközben 3 slágert és 5 albumot adott rajongóinak.egyedülálló boogie-, rock blues zenéjével.  Bár 1975-tõl frontemberük, Nicko Christiansen Himalaya-ban folytatta zenei pályáját, és a harmonikás John Lagrand új csapatával Water-vel koncertezett, 1980-ban a duó összeállt és New Livin'Blues, Blues Summit, Nicko C.Band néven formálta újra jól ismert hangzást. Az újabb változást 2005.év hozta,mikor John Lagrand távozott. Ekkor Nico egy újraformált, tapasztalt zenészekbõl álló bandábal lépett elõ, a Living  Blues Experience-vel. A Professzionális zene mellett lélegzetelállító színpadi show-t garantál a produkció. Legújabb stúdió albumukat „This is The Time” címmel 2008-ban jelentették meg, egy nagysikerű lemezbemutató turné kíséretében, melynek magyarországi állomása a XI. Bluespatika Jamboree fesztivál a Gödör Klubban 2008. November 28-án.

Zenekar tagjai:

Nico Christiansen – saxofon, ének, didgeridoo

Jeroen Van Niele – basszusgitár

Loek Van der Knaap – gitár, ének

Kies Van Der krugten - dobok

Francois Spannenberg - szájharmonika


G-Beer Session (HU)
00.00 – nagyszínpad – moving free

A G-BEER együttes stílusát nehéz meghatározni. Ime néhány, a sajtóban és interjúban megjelent próbálkozás: Pszicho-Blues, Alternatív jazz-blues őrület, Stone-Jazz, Moving free.

Kemény és szabad, nagyon szabad örvénylő zene, amely saját világában megidézi Tom Waits, Miles Davis, Eric Burdon, Hendrix és Bono ízeit, de néha ős punk és texas rock elemek is megjelennek. Minden a színpadon születik, a zenekara játéka a frontember (Giber János: ének, blues-harmonika) hangulatától, hirtelen ötleteitől függ, és néha magát a zenekart is meglepi.

A zenekar egyik pillére Láposi Farkas, aki négyhúros gitárján nyűgözi le a közönséget. Játékát egy speciális effekt nélküli sound jellemzi, ami sokak szerint a világon egyedülálló. Fekete Pisti trombitán jazz és latin elemeket varázsol, és mindezt Oláh Gabi (dob) és Szuna Peti (bass) ritmusvilága fogja össze. Korábban a kíváló Gyöngyösi Gábort hallhattuk billentyűn, nemrég azonban Balázs Józsi, a jazz élet egyik legtehetségesebb és legmarkánsabb egyénisége csatlakozott a csapathoz, így most már őt hallhatjuk a koncerteken. "Csillageső hullik és lélekszikrák kavarognak, amikor játszik" (idézet a frontember koncerten elhangzott megnyilatkozásából).

A Giber János és Láposi Farkas által alapított zenekar önálló estjein a közönség együtt repülhet a zenével, és a zenekarral. A G-BEER hangulatért olyan zenészek, mint Balázs Elemér, Balázs József, Fenyvesi Marci (...) rendszeresen élvezik ennek a zenének a szabadságát, beszállva a zenekar játékába.


Blues Patika Életműdíj

A 2006 -os év célkitűzése volt a Blues Patika Díj létrehozása, melyet azok a személyek kapnak, akiknek életműve leginkább a blues szolgálatában áll. Az alappítvány az Ő munkájuk elismerésével is hozzájárul a szakma hivatalos elismertetéséhez. A díjat immár 3 éve Ef Zambo István készítí el, és odaítéséről egy öt tagú független szakmai kuratórium dönt, olyan elismert személyek részvételével, mint pl.: Gerendai Károly vagy Hartyándy Jenő.

Eddigi díjazottak: Földes László – Hobó (2006.), Deák Bill Gyula (2007.) Tátrai Tibor (2007.), Nemes Nagy Péter (2006.) ,Sharrie Williams (US) (2007.), Honey Boy Edwards (US) (2006.)


Kuratórium tagjai  2008-ban:

Ámon Betti,
Bakáts Tibor, 
Kardos József,
Lökös Csaba,
Naszáj György
Nemes Nagy Péter

Jelöltek 2008-ban:

Török Ádám
Póka Egon
Vas Zoltán
Tóth János Rudolf


A Blues Patika életmű díj 2008. évi jelöltjei:

Póka Egon
– basszusgitár, billentyűs, zeneszerző (*1952., Bp.) Már 17 éves korától hivatásos előadói engedéllyel rendelkezett. Tagja lett 1970-ben a Metro együttesnek, játszott az Olimpia, majd a Juventus együttesben, vendéglátózott nyugaton. 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja volt. Olyan, a magyar blueséletben jelentős szerzemények zenéi fűződnek nevéhez, mint a Középeurópai hobó blues II., a Kőbánya blues, a Hosszúlábú asszony, a Kopaszkutya, a Tetovált lány, a Moszkva tér blues, vagy a Vadászat album zenéjének jelentős része. 1993-tól a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete által támogatott Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója. Tagja a Visegrádi Négyek zenészei alkotta Visegrád Blues Band-nek, továbbá a P. Mobil együttesnek és a Póka Egon Experience triónak.

Török Ádám – fuvola, ének, zeneszerző, szövegíró (*1948. január 12., Bp.) 1968-ban a Dogs együttesben énekelt, majd rövidesen a Mini együttes vezetője lett. 1969-ben már nagysikerű koncerteket adtak a badacsonyi Tátika presszóban, majd a Radics Béla nevével fémjelzett Sakk-Matt együttessel a budapesti Ifjúsági Parkban. Már ekkor olyan „örökzöld” dalok fűződtek hozzájuk, mint a Gőzhajó, a Kereszteslovag, az Asztalhoz leültem vagy a Vissza a városba.

A zenekar a progresszív rock vonalat követte, de a rhythm and blues jegyek is felfedezhetők kompozícióikban. 1972-73-ban

kislemezeken jelentek meg dalaik, első nagylemezükre 1978-ig kellett várni. Török Ádám 1983-ban szüneteltette a Mini működését, előbb a Mini R.C.-vel az elektronikus zene irányában kacérkodott, majd 1985-86-ban a Tátrai-Török Tandem formációban játszott. A 80-90-es évek fordulóján divatba jött „blues boom” hatására megalakította a R.A.B.B. (Rhythm And Blues Branch) nevű zenekart neves muzsikusokkal (Závodi János, Muck Ferenc, Zsoldos Tamás, Köves Miklós). Hazánkon kívül Ausztriában, Svájcban és Törökországban léptek fel sikerrel. Ebben az időben született a Blues délben, a Lusta blues és a Blues balladák egyvelege. 1991-ben öt hazai és öt külföldi zenekarral bluesfesztivált szervezett a budapesti Petőfi Csarnokban és Békéscsabán. A koncerteket a Magyar Rádió rögzítette. 1993-ban Gárdai György paksi vállalkozóval elindították a nemzetközi bluesfesztiválok sorozatát, amely később Gastroblues Fesztivál néven lett Európa-szerte ismert. Török Ádám nevéhez fűzödik a Blues Café című televíziós műsor, amely a blues, rock és jazz zenét népszerűsítette előbb a BpTV-ben, majd több más csatornán. 1998-tól Török Ádám újra a Mini zenekarral lép fel. Török Ádám a Minivel, a R.A.B.B-bal illetve saját neve alatt 20-nál több albumot jegyez. Jubileumi koncertjeiről DVD-k készültek.  

Tóth János Rudolf – gitár, ének, zeneszerző (*1950.) A zalaegerszegi Cyklon együttesben tűnt fel, 1969-ben a budapesti Kinizsi utcai klubban játszottak akkor újnak számító soul zenét. Koncertjeikre a fővárosi zenészek is eljártak. 1975-ben Demjén „Rózsi” ajánlására a Bergendy együttes tagja lett. 1978-tól norvégiai „vendéglátózás” következett, 1985-től a Hobo Blues Band tagja 1999-ig. Közreműködött Hobo irodalmi műsoraiban, ill. azonos témájú lemezein gitáros zeneszerzőként. Nevéhez olyan szerzemények zenéi kötődnek, mint a 45-ös blues, a Halj meg és nagy leszel, a Tábortűz mellett album Póka Egonnal és Tátrai Tiborral közösen, ill. utóbbival a Csintalan lányok, rossz fiúk album zenéi. Tagja a Jimi Hendrix zenei örökségét fenntartó Magyar Atom együttesnek, ill. Melting Point nevű zenekarával a régi Cyklon együttes által követett utat járja. Bár számtalan lemezen (Bergendy, HBB, Hobo, Magyar Atom) közreműködött, első önálló albumát saját szerzeményeivel a közeljövőben jelenteti meg a PANKKK pályázat segítségével.  A Póka Egon vezette Kőbányai Zenei Stúdió tanára.

Vas Zoltán – ének, gitár, basszusgitár, dalszerző (*1952. november 12., Bp.) 1973-tól szóló énekes-gitáros, 1975-től Bocskai István gitárossal duóban játszott 30 éven át. 1979-ben a Fővárosi Blues Művek csapattal a fellépett az Egyetemi Színpadon. Az 1983-ban indult Blues-kocsma rendszeres fellépője volt, majd 1988-tól Komplex Blues Kantin néven vezetett klubot, ahol a házigazda zenekar az 1988-ban alakult Bluesügyi Hivatal volt. A zenekar később több személycserével működött és terveznek további fellépéseket.

1991-ben az időközben megalakult Bistro Blues Band-del megjelentette az első magyar akusztikus blueslemezt Tudod, csak azért… címmel bakeliten és kazettán. A zeneanyag a következő évben angol nyelven CD-formátumban két számmal kibővítve került kiadásra. A következő albuma 2006-ban látott napvilágot Bluesügyi Hivatal címmel, melyen Halper László és Lengyel Attila működött közre. Legismertebb szerzeményei: Délután, Hazafelé, Fölébredtem én az éjjel, Oktogon blues, Szalmonella Blues. Fanyar, gyakran ironikus dalszövegeit többnyire blues- vagy ragtime gitárkísérettel adja elő. Az ezredforduló óta Halper László jazzgitárossal játszik kettesben, újabban Vaszoli & Halper néven. Honlapja: www.vaszoli.fw.hu

A Fesztivál története,  Blues Patika Alapítvány

A Bluespatika alapítvány 1999-ben alakult, a "Blues Boom" után keletkező csend időszakában. A művészi szabadság szellemében indította el a fesztiválok szervezését. Sikerült maga köré gyűjtenie a bluesélet emblematikus figuráit, zenei és szakmai berkekből egyaránt.

Megjelenések, saját szervezésű feszváljai:

·Bluespatika Jambore 1999-től

·Sziget Blues színpad szervezése 2002 -től

·Bajai Idill Jazz-Blues Fesztivál 2003-tól

·Gospel turnék - 2004-től

·Első Mississippi Delta fesztivál, Dunaújváros, Pécs -2008.

Emellett számos más hazai fesztivál társzervezőjeként léptet fel magyar, és külföldi előadókat, éves szinten közel 200 zenekart.

A Bluespatika Jamboree fesztiváljai szakmai börze és közösségformáló jellege egységes arculatban mutatkozott meg az első, 1999-ben szervezett rendezvény ideje óta mindvégig. Légköre nyitott szellemű, a jó hangulat mellett vitára és beszélgetésre ösztönző, bemutatva, és életben tartva a műfaj lelkületét és filozófiáját.

Az alapítvány az elmúlt évek során mindíg nagy hangsúlyt fektetett a fiatal tehetségek felkutatására, emellett autentikus és nemzetközi szinten is elismert hiteles előadókat ismertetett meg a hazai közönséggel. Hiánypótló célzattal évről évre egyre több eredeti előadót hívott meg, ami nem csupán a rendezvények színvonálát emelte, de hitelesítette a hazai blues életet is.

Így pl. Honey Boy Edwards (US), Soul Full Heavenly Stars (US), Joe Sass (US), Sugar Blue (US), Sharrie Williams (US), Big Daddy Wilson (US), Mojo Queen (US), Breeze Gospel (NL), Steve James (US), Left Hand Freddy (NL), Elco Gilling (NL) stb...

A színvonalas zenei programokon túl különböző kísérőesemények tették eddig is színesebbé, és komplex szakma- közönség találkozó színterévé a rendezvényeket, úgy mint ismeretterjesztő előadássorozatok, lemezbörze és hangszer bemutatók, kiállítások, konferenciák.

A fesztiválok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország közkedvelt célállomásként rákerült a blues nemzetközi térképére. Így például elsőként magyarország zenetörténetében megrendezésre kelült 50 órás jam session 250 zenész részvételével mutatatta ba a hazai szakmát a nagyközönségnek. Egyben ez a hazai zenetörténelmi eseményként is fontos momentuma a blues életnek. 2007 A Bluespatika egyhetes turnén népszerűsítette a műfajt hazánk vidéki városaiban és külföldön egyaránt.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ