A Grammy idei jelöltjei
Dátum: 2008. december 4., csütörtök, 10:09
Lil Wayne amerikai rapper nyolcszoros, a brit Coldplay együttes hétszeres jelölt a Grammy-díjakra. A klasszikus zenei kategóriákban nincs magyar kiválasztott.

A 51. Grammy-díjkiosztó jelöltjeit közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra jelentették be Los Angelesben a Grammy-díjak történetében először óriási koncert keretében.

A Coldplayt Viva La Vida című sikeres lemezéért jelölték az év felvétele, az év albuma és az év dala kategóriában. Az év albuma díjért versenyben lesz a brit rockerekkel Lil Wayne The Carter III című albumával, s jelölték Ne-Yo rapper korongját is. Az év felvételének jelöltjei között van Robert Plant és Allison Krauss közös felvétele, és Raising Sand című lemezüket a legjobb lemezek jelöltjei között is szerepel, akárcsak a Radiohead In Rainbow-ja.

Többszörös jelölt a fiatalok között Adele, Jazmine Sullivan, a már befutottak közül Leona Lewis, Paul McCartney, Alicia Keys, Bruce Springsteen, a Metallica és Ne-Yo is több helyen esélyes.

A popénekesnők között Leona Lewis, Pink és Kate Perry a legismertebb név. A férfiak között a popkategóriában díjesélyes Kid Rock, John Mayer, Paul McCartney. A popegyüttesek között a Coldplay, az Eagles, a Maroon5 versenyez. Az év vokális popalbuma díjra Sheryl Crow, az Eagles, Leona Lewis és James Taylor lemezét nevezték.

A legjobb rock szólóteljesítmény díjazottja lehet Paul McCartney, Bruce Springsteen, John Mayer vagy Neil Young albuma, az együttesek között az AC/DC, a Coldplay, az Eagles és a Radiohead esélyes. A legjobb rockdal és rockalbum jelöltje a Coldplay lemeze.

A legjobb rhythm and blues énekesnők versenyében Alicia Keys, Beyoncé, a férfiak között Ne-Yo, Chris Brown és Usher lehet befutó.

A rappereknél Lil Wayne mellett jelölt Jay-Z, Ludacris, Ne-Yo és Lupe Fiasco. A country nevezettjei között van Patty Loveless, Trisha Yearwood, Carrie Underwood, Brad Paisley és George Strait.

A jazz nagyjai között díjat remél Randy Brecker és John McLaughlin. A blues jelöltjei között sok az ismerős: Buddy Guy, Taj Mahal, Pinetop Perkins, B. B. King, s trónkövetelő a fiatalabbik John Lee Hooker.

A hosszú videofilmek díjára jelölték a Who együttes, Tom Petty, Rihanna egy-egy filmjét.

Összesen 110 kategóriában hirdettek több mint félezer jelöltet a 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között megjelent lemezek alapján. A díjakat 2009. február 8-án adják át.

A jelöltek ismertetését kísérő koncerten fellépett többek között Céline Dion, Christiona Aguilera, John Mayer, aki B. B. Kinggel is énekelt duettet, valamint a Foo Fighters együttes.

A Grammy eseményei szombaton a Grammy múzeumának megnyitásával folytatódnak.

(MTI)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„ Az életet csak előretekintve lehet élni, ám megérteni csak visszatekintve lehet."
Soren Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ