Midem Classical Awards
Dátum: 2009. január 20., kedd, 17:39
A világ legnagyobb zenei szakvásárán és lemez-seregszemléjén, a Cannes-i Midemen kedden este tizenöt kategóriában adják át a klasszikus zenei elismeréseket, a Midem Classical Awards díjakat; a fesztivált január 18-21. között 43. alkalommal tartják a dél-franciaországi városban.

A tengerparti Palais des Festivals-ban adják át Az év kiadója, Az év hangszeres művésze, Az év énekes művésze elismeréseket, illetve az Életmű-díjat is - közölte Retkes Attila, a zsűri magyar tagja a díjátadó előtt. A díjazott produkciók többségét független kis kiadók jelentették meg.

Régizenei kategóriában Monteverdi Quinto Libro dei Madrigali című gyűjteménye kap díjat a La Venexiana madrigál-együttes tolmácsolásában (kiadó: Glossa). A barokk nevezettek közül Carestini: The Story of a Castratóját ismerték el, előadók: Philipp Jaroussky, Le Concert d'Astrée, vezényel Emanulelle Hai:m (kiadó: Virgin Classics).

Az énekes szólisták közül Christophe Prégardien fevétele kapott díjat, ő Schubert Die schöne Müllerin ciklusát szólaltatja meg (kiadó: Challenge Records).

A kórusművek közül Ha:ndel Messiása nyert elismerést. A szólisták: Carolyn Sampson, Mark Padmore, Catherine Wyn-Rogers, Christopher Purves, vezényel Harry Christophers (kiadó: Coro).

A hangszeres szólóművek vetélkedését Murray Perahia korongja nyerte, amelyen Bach II., III., IV. partitáját játssza (kiadó: Sony-BMG).

Kamarazenei kategóriában a Pavel Haas Quartet felvétele, Janácek I. vonósnégyese a díjazott (kiadó: Supraphon). A CD-n megjelent operák közül is egy Janácek-mű vitte el a pálmát: a Broucek úr utazásait a BBC Szimfonikusok Jiri Belohlavek vezényletével szólaltatja meg (kiadó: Deutsche Grammophon).

Kortárs zenei fachban a finn Kaja Saariaho Notes on Lightja nyert, szólista Karita Mattila, játszik az Orchestre de Paris, Christoph Eschenbach vezényletével (kiadó: Ondine).

Az archív felvételek közül a Fritz Busch emlékalbumot jutalmaztá (kiadó: Profil).

A versenyművek kategóriájában az Academy of Ancient Music anyaga nyert, Ha:ndel: Orgonaversenyek op. szólnak a CD-ről (kiadó: Harmonia Mundi USA).

A szimfonikus zenei nevezettek közül a Skót Kamarazenekar Mozart szimfóniáival futott be az első helyre (no. 38-41), vezényel Charles Mackerras (kiadó: Linn Records).

Az első felvételek sorában Egon Wellesz vonósnégyeseinek CD-je nyert az Artis Quartett Wien előadásában (kiadó: Nimbus Records).

Az opera és balett DVD-k mezőnyében John Adams Doctor Atomic címmű új operáját találták kiemelkedőnek (kiadó: Opus Arte).

Koncertek DVD felvételei is versenyeztek, ebben a kategóriában Mahler III. szimfóniáját tartották a legjobbnak a Luzerni Fesztiválzenekar előadásában, Claudio Abbado vezényletével (kiadó: EuroArts).

A zenés dokumentumfilmek közül a Herbert von Karajan alakját felidéző DVD nyert (kiadó: Arthaus).

Az életműdíjat Carlo Bergonzi olasz tenor veheti át, aki elsősorban Verdi operáiban nyújtott alakításaival lett világhírű.

Az év énekművésze Philippe Jaroussky francia kontratenor lett, aki két elismerésre méltó lemezzel is jelentkezett az elmúlt időszakban.

Az év hangszeres művésze Julia Fischer. A hegedűs mindössze huszonöt éves, de már 2003-ban hangversenyt adott a New York-i Filharmonikusokkal, Lorin Maazel vezényletével. Ezzel az együttessel koncertezett 2007 májusában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is.

Az év hanglemezkiadója a Sony Classical. Jogelődje 1927-ben kezdte meg működését Columbia Masterworks Records néven, az American Columbia Records leányvállalataként. A XIX. század végéről és a XX. század elejéről származó, muzeális értékű felvételek jogait birtokolja legendás előadóktól, de folyamatosan foglalkoztatja napjaink legnagyobb világsztárjait is. Outstanding young artist (Kimagasló fiatal előadó) Adam Walker fuvolaművész lett, a Classical Download (Legjobb letöltő site) pedig a www.medici.tv.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ