Sztárparádé lesz az 51. Grammy-gálán
Dátum: 2009. február 6., péntek, 10:47
Száztíz kategóriában osztják ki vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) a legrangosabb zenei kitüntetéseket, a Grammy-díjakat Los Angelesben. A szakmai elismerést szimbolizáló arany gramofont több órás gála keretében adják át a kiválasztottaknak a Staples Centerben; a sztárfellépők között lesz Lil Wayne, a Coldplay, Katy Perry, Paul McCartney, Sheryl Crow és Charlie Haden.

A Grammy-gálán idén a pop-rock, a rhythm and blues és a rap műfajokra irányul a legnagyobb figyelem. Lil Wayne rapper Tha Carter III című lemeze 8, a brit Coldplay együttes Viva La Vida albuma 7 díjban reménykedhet. Többszörös jelölt Leona Lewis, Paul McCartney, Ne-Yo, Robert Plant Allison Krausszal, és Bruce Springsteen.

A fődíjak (az év felvétele, albuma és dala) mindegyikére esélyes a Coldplay lemeze és címadó dala. Elviheti a fődíjak valamelyikét Adele, Leona Lewis, Lil Wayne, Robert Plant és Allison Krauss duója, a Radiohead és Estelle Kanye Westtel közös száma is.

A klasszikus zenei kategóriákban a Takács Kvartett a legjobb kamarazenei felvétel jelöltje, emellett két magyar művész, Fischer Ádám és Eötvös Péter közreműködője díjra jelölt lemezeknek.

Jelölt az a lemez lehet, amely 2007. október 1. és 2008. szeptember 30. között jelent meg. A közönségnek semmiféle befolyása nincs a döntésre, és nem számít az album vagy dal listás helyezése sem. A Grammy-díjak gazdája a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS), az általa felkért szakemberek (zenészek, producerek, egyéb zeneipari személyiségek) döntenek a díjakról.

A több mint félezer jelölt között van a már említetteken kívül a Metallica, az AC/DC, Chris Brown, az Eagles, Al Green, Alicia Keys, Pink, Kid Rock, John Mayer, a fiatalok közül Adele, Jazmine Sullivan és Katy Perry.

A blues kategória jelöltje Buddy Guy, Taj Mahal, Pinetop Perkins, B.B. King, a fiatalabb John Lee Hooker albuma. A dzsessz nagyjai között díjat remél Randy Brecker és John McLaughlin.

A további fellépők között lesz a U2, Adele, Chris Brown, Myles Cyrus, Taylor Swift, Estelle Kanye Westtel és Justin Timberlake. A díjakat is hírességek adják át, köztük Duffy, Jamie Foxx, Josh Groban, Gwyneth Paltrow színésznő és Clive Davis lemezkiadó.

Korábban bejelentették, hogy az életműdíj a Four Tops együttesé lesz. A MusiCares Awards idei kitüntetettje Neil Diamond. Ezt a díjat olyan előadók kapják, akik zenéjükkel hozzájárultak az emberiség problémáinak megoldásához.

A gálát a hagyományoknak megfelelően a CBS televízió közvetíti helyi idő szerint 20 órától, de a díjkiosztó már jóval az élő adás előtt megkezdődik, és eredményét folyamatosan közlik.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Ha meg akarod változtatni a világot, előbb el kell fogadnod olyannak, amilyen."
Bertold Brecht
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ