Átadták a Grammy-díjakat
Dátum: 2009. február 9., hétfő, 8:11
Öt-öt Grammy-díjat nyert az 51. Grammy-gálán Robert Plant és Allison Krauss a Raising Sand, valamint Lil Wayne Tha Carter III című albuma. A brit Coldplay együttes három díjat nyert, köztük az év daláért és az év rockalbumáért. Plant és Krauss az év felvételéért és az év albumáért járó fődíj nyertese.

A sztárok sokaságát felvonultató gálát közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban rendezték a Los Angeles-i Staples Centerben.

A Takács Kvartett nem nyert a kamarazenei kategóriában, s nem kaptak díjat azok a lemezek sem, amelyeknek Fischer Ádám és Eötvös Péter volt a közreműködője.

Lil Wayne-nek öt díj jutott a nyolcból. A Coldplay együttes Viva La Vida című dala a legjobb dal lett, albuma pedig a legjobb rockalbum, s elnyerte a legjobb pop teljesítmény Grammyjét is.

Robert Plant, a Led Zeppelin egykori frontembere Allison Krauss bluegrass énekesnővel közösen az év felvétele és az év albuma mellé egy-egy pop, country és folk trófeát is elvitt. Egy-egy pop és rockdíjat nyert John Mayer.

Díjat nyert többek között a Metallica, az Eagles, a Radiohead, a fiatal Adele - ő lett az év felfedezettje is -, Duffy, Jennifer Hudson, Bruce Springsteen, Kanye West és Estelle közös rap-produkciója.

A 84. évében járó, a nyáron Budapestre készülő B. B. King bluesénekes és gitáros erős mezőnyben (Buddy Guy, Pinetop Perkins előtt) nyert Grammyt a hagyományos blues kategóriában. A kortárs blues legjobbja Dr. John lett. A rhythm and blues kategóriákban Alicia Keys, Mary J. Blige és Al Green lemeze nyert.

A dzsessz legjobbjai között volt Randy Brecker, Cassandra Wilson, valamint Chick Corea és Gary Burton lemeze. A country-díjak nyertesei között szerepel Carrie Underwood, Brad Paisley és George Strait neve.

Száztíz kategóriában osztanak Grammy-díjakat. Az elismerés gazdája a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS), az általa felkért szakemberek (zenészek, producerek, zeneipari személyiségek) döntenek a díjazottakról. A lemezek listás helyezése, a közönség véleménye nem befolyásolhatja véleményüket. Olyan lemezek közül választhattak, amelyek 2007. október 1. és 2008. szeptember 30-a között jelentek meg.

Már a díjkiosztó előtt átvehette életműdíját a Four Tops együttes, Neil Diamond pedig az emberiség problémáinak megoldását segítő zenei tevékenységéért kapott MusiCares díjat.

A Grammy-gálát az idén is a CBS-TV közvetítette. A fellépők között volt a Coldplay, a U2, Paul McCartney (Dave Grohllal, a Foo Fighters dobosával), Al Green, Justin Timberlake, Katy Perry, Taylor Swift, Stevie Wonder, Neil Diamond, Estelle és Kanye West. Fellépett volna a Grammyre is jelölt Chris Brown, de állítólag egy nőt bántalmazott, ezért rendőrségi vizsgálat indult ellene. Brown távolmaradása miatt nem szerepelt a gálán barátnője, Rihanna sem.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ